17- år gamle Sebastian Mihajlov er Norges ferskeste internasjonale mester i sjakk. Det ble klart etter sin flotte andreplass i First Saturday-turneringa som ble avsluttet i Budapest forrige helg. Med 5, 5 poeng av 9 var prestasjonen tilstrekkelig god til at alle kriterier for å få IM- tittelen nå er oppfylte.
Et morsomt poeng er at Sebastian er den sjette spilleren fra den såkalte Dream Team-gruppa som nå har oppnådd IM-tittelen. To av dem, Aryan Tari og Johan Salomon, har til og med klart å bli stormester.
Dream Team bestod av 7-8 talenter i alderen 13-15 år. Den startet opp i januar 2013, etter et initiativ fra Aage G. Sivertsen. Sivertsen var motivator, inspirator og manager for gruppa, mens den solide russiske stormesteren Evgenij Romanov fikk hovedansvaret som sjakktrener.
Gjennom samlinger og egentreningsprogram var tanken at disse spillerne skulle utvikle seg raskere som individuelle sjakkspillere ved å samarbeide og trekke hverandre opp og fram. Svenske Axel Smith var også innom som trener og selveste Magnus Carlsen hadde også et par gjesteopptredener som trener og motivator. Dessuten var Peter Heine innom og de fikk også inspirasjon med foredrag av Erling Kagges som handlet om hans ferd til Nordpolen og Sydpolen.
Selv om guttas sjakk-klubber og foreldre selvsagt har hatt betydelige roller for suksessen som fulgte, våger jeg påstanden at Dream Team-satsningen var noe helt unikt i den norske sjakkhistorien. Utenom målrettede og statlige satsingsprogrammer i mer meritterte sjakknasjoner som for eksempel Russland og Kina, kommer jeg ikke på lignende tilfeller med slik sportslig suksess.
Sebastian Mihajlov sier til KSU.NO:
- Jeg ble motivert og fikk troen på meg selv. Husker spesielt at Aage fotatle at vi alle kunne bli verdensmestre. Trener Evgenij Romanov var veldig god. Han lærte oss å regne og det er mange ting jeg fortsatt kan dra nytte av fra den gangen. Jeg ble mye bedre i løpet av kort tid. Dessuten ble vi en gjeng som sammen trodde på noe.
Aage G.Sivertsen sier:
- Selvsagt kan ikke alle bli verdensmestre samtidig, men jeg mente det jeg sa den gangen og jeg mener det fortsatt. Vi får vente å se hvem det blir. Vi hadde en av verdens beste sjakktrenere i Romanov. På den første samlingen var det 8 spillere. Tenk at 6 av dem har IM-tittel eller GM-tittel. Flere av dem har også brukt Romanov som personlig trener. Min rolle de siste årene har kun vært å sende en liten oppmuntring til dem som enten har gjort det veldig bra eller vedlig dårlig. De første to årene hadde vi treningssamlinger hvert kvartal. Noen av spillerne tror de kan gå på vannet i dag. Det er ikke den dårligste egenskapen man kan ha i toppidretten, men jeg forsøkte alltid å fortelle spillerne viktigheten av "attitude". Nemlig å ta vare på foreldre, søsken - i hele tatt oppføre seg og ikke la sjakken ta kontroll over livet. Balanse i livet kan være en bra nøkkel for å oppnå noe stort, tror jeg. Det med å være et lag, er jeg sikker på er undervurdert. Særlig i en så individuell idrett som sjakk.
Sebastian Mihajlov så ut til å tro på det som ble sagt. Få uker etter den første treningssamlingen deltok han i Reykjavik Open, hvor han blant annet spilte remis mot den regjerende kinesiske verdensmesteren og superstjerna Ding Liren. Sebastian hadde rundt 2000 i rating den gangen, Liren cirka 2700. En pangstart for Mihaljov, men også for Sivertsens filosofi og Dream Team.
Sebastian har etter hvert utviklet en moden og svært god posisjonsforståelse. Jeg mistenker også at han har et øye til sjakkens geometriske finurligheter. Se bare følgende pene avslutning mot Hans Olav Lahlum, fra Rilton cup i romjula i fjor. Her er det mange instruktive poenger. Hvordan spille med løperpar i åpne stillinger, hvordan få til et godt brikkesamarbeid og ikke minst får vi se et tårnløft av en annen verden.
Hans Olav Lahlum (2145) - Sebastian Mihajlov (2384) [E82]
Rilton Cup Stockholm SWE, 28.12.2016
Sort har en solid fordel i løperparet og mer aktivitet. Hvits springer står tilsynelatende godt på d5, men det er en illusjon. Den dekker mange uviktige felter og sort kan lett spille rundt den. Det avgjørende er likevel at den hvite kongen er langt mer utsatt enn den sorte. Men Sebastian trenger flere brikker til angrepet. Selv om han neppe regnet helt til den flotte utgangen på partiet, har han sett at tårnet på c8 kan brukes mer aktivt. Helgas leksjon må være at man alltid bør spørre seg hvilken brikke som står dårligst og om man kan forbedre denne.
28... Rce8! 29.b4 Hvit er nødt til å søke aktivt motspill med dette bruddet.
29... Bh3 30.Qf2 Qh5 Med utsikter til et farlig angrep bytter man ikke ut stjernespissen.
31.Rfd1 Bd4! "Alle brikker angriber" er den danske tittelen på salige Bent Larsen selvbiografi. Dette har Sebastian skjønt. Fra d4 dekker den sorte løperen mange viktige felter og den skal snart spille en avgjørende rolle.
32.Qe2 Re5!
Her ser vi hvor viktig det var at sort først spilte løperen til d4 før han spilte tårnet til e5. Legg også merke til hvor dårlig hvits løper blir når den er blokkert inne av egne bønder og sorts brikker.
33.bxc5 bxc5 34.Rb7 Hvit får omsider til noe som ligner aktivitet. Et tårn på sjuenderaden ofte er bra i sjakk, men her blir det håpløst alene.
34...Rg5! Se der ja! Tårnet skal ikke bare være en blokade, det skal selvsagt brukes aktivt i angrepet mot hvits konge. Her ser vi også at løperen på h3 ikke bare jaget hvits tårn, det dekker også feltet g2 slik at sort har et flott innbruddsfelt for tårnet.
35.a4 Rg3 Men sort skal ikke til g2 likevel. Teksttrekket er småfrekt og viser hvor dominerende sorts stilling er.
36.a5
36.hxg3 Bg4+ 37.Kg2 Qh3#
36...Rxf3 37.e5 Rf2! 38.Qxh5 Sportslig av Hans Olav som selvsagt så hva som kom.
38...Bg2+ 39.Kg1 Re2+ Fra c8 til e2 på sju trekk, herlig sjakk!
40.Ne3 Bxe3#
Hvilken matt, hvilket tårn og hvilket brikkesamarbeid! Sebastian kommer vi til å høre mye om i årene som kommer.
0–1