fbpx
Annonse
Annonse
Per Helge Pedersen, fast skribent
Artikkel
Per Helge Pedersen, fast skribent
11 oktober 2017 06:20
Smølabonan i Gågata. Foto: Wigdis Wollan
Smølabonan i Gågata. Foto: Wigdis Wollan
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Per Helge Pedersen, spaltistPer Helge Pedersen, spaltistSå har de klart det igjen Smølabonan. De skaper ikke bare folkefest i byen uansett vær, men de bidrar også til å samle Nordmøre. Gjennom 15 år har de kommet i flokk og følge. Denne gang tok de også med seg venner fra andre nordmørskommuner og fra Hitra og Frøya i anledning Kristiansund 275 års jubileum.

Da de kom hit for første gang, ble ikke smølværingene møtt med den store entusiasmen i byen. Noen trodde dette var en døgnflue. Sakte, men sikkert har de bidratt til å lage en høstfest alle setter umåte stor pris på.

Nordmørsmat er verdensmat
Jeg skulle gjerne vært der også denne gangen, men jeg var i Spaniahuset vårt. Men jeg sørget på forhånd for å kjøpe med meg noen av de delikatessene som produseres og skapes på Nordmøre. Godsakene ble servert til gode venner i huset vårt samtidig som Smølabonan inntok Kristiansund. Og jeg skal si at dette ble et vellykket måltid med klippfisk fra Garshol, røket laks fra Smøla og verdens beste ost fra Tingvollost.
Uansett hvor jeg nå reiser i verden har jeg med meg Nordmørsmat, og overalt hvor jeg serverer dette blir det suksess. Det har jeg opplevd i Amerika, i Afrika, i Østen og nå i Spania.
Jeg skriver denne lille kronikken i 10 000 meters høyde i et SAS-fly på vei fra Alicante til Oslo. Jeg er nettopp servert et utsøkt måltid. Men hadde dette vært delikatesser fra Nordmøre er jeg sikker på at matopplevelsen ville blitt himmelsk. Så neste mål for de gode produsentene på Nordmøre er å komme inn på menyen til de store flyselskapene.

Tingvollosten kjøpte jeg i Torjulvågen, men klippfisken og røykalaksen kjøpte jeg på det store Matstreif-arrangementet på Rådhusplassen I Oslo som ble arrangert før jeg reiste sørover. Det gleder mitt hjerte at så mange nordmørsbedrifter var representert på arrangementet i Oslo. Neste gang bør enda flere delta. Det hører med til historien at laksen som ble servert har hatt en del av sin oppvekst i betongtanken som Nekton Havbruk driver på Gullklakken. Den er utviklet av Fishfarming Innovation as.

Byen trenger slike bona
Det gleder meg at også andre nordmørskommuner og ikke minst våre gode naboer på Hitra og Frøya nå deltar sammen med Smølabonan i Kristiansund. Dette må bli en torgdag som samler alle gode produsenter av mat og håndverk i vår region. Byen trenger bonan, og bonan trenger en by.

Jeg har merket meg at det har vært en noen lunken stemning i noen kommuner til å støtte de lokale produsentene som vil være med sammen med Smølabonan. Dette gjelder også kommunestyret i en annen kommune som står mitt hjerte nær, nemlig Tingvoll. Mitt gode råd til de folkevalgte i alle kommunene på Nordmøre er at slike gode initiativer bør støttes. Det skaper muligheter for nyetableringer av arbeidsplasser – og det vil hjelpe de gründerne som allerede er i gang.

Alle småprodusentene av mat og håndverk er en enorm ressurs for kommunene på Nordmøre. Og det er plass til flere bedrifter. Dette vil bidra til å opprettholde bosetting. Mange mindre gardsbruk kan reddes. For mange er dette en attåtnæring som gir glede og livskvalitet. 

Lær av Smøla. Kombiner kultur, håndtverk og matopplevelser. Jeg kjenner mange lokale kunstnere og andre på Nordmøre som kan få et stort marked gjennom slike arrangement som Smølabonan har skapt.
Håpet mitt er at dette ikke kun bare blir et årlig arrangement. Kanskje vi bør ha slike arrangement både på våren, på sommeren og på høsten.
Da kan vi skape en martna som trekker folk til Nordmørsbyen både fra nær og fjern.

Vi må markedsføre tilbudene
Dersom det ikke er laget et Nordmørskart eller en nettside hvor alle lokale produsenter er lagt inn, bør dette lages så fort som råd. Dette er noe verden venter på.
Jeg er glad og stolt over at ei i tykkeste slekta – Eva Betten i Straumsnes sammen med Einar Skjevling har bygget opp LHuset – et skattkammer av de sjeldne nær Øydegardskrysset i Tingvoll. Der er det samlet både husflid, kunst, saueskinn, bakervarer og de mest utsøkte retter. Ta en tur til dette drømmehuset. Det er en opplevelse i seg selv.

Logg inn for å kommentere.
Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Freiøya Historielag
Annonse
Årbok - Freiøya Historielag

Siste kommentarer

Dette faller vel naturlig inn med Helge Orten sine planer om å bygge Molderegionen først, for så å bygge resten ...
Martin Louis Hauger 4 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
Forhåpentlig vis aldri :-)
Martin Louis Hauger 4 dager siden Parodien er det Frank Sve som står for!
Nei, parodien er det Helge Orten & co. som står for :-)
Terje Sundsbø 5 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Ronny OsvollDu har jo faktisk selv vist hva svaret er på spørsmålet Nye Veier stiller – målsettingen med fergefri E39 er ...
Ronny Osvoll 5 dager siden Når skal Møreaksen bygges?
@Terje SundsbøFrem mot 2050 kommer 95% av befolkningsveksten på Sunnmøre, så Molde kommer fint unna fremtidige trafikkproblem. Eneste plassen i fylke ...
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte