Tollflagg med sildesalat på Tollbua, Kristiansund ca 1900. Damskip med tønner på dampskip enten tomme eller full av sild til eksport. Fra Nordmøre museums fotosamlinger.

Kristiansund var i sin tid en av Norges rikeste byer hvor noen av landets rikeste familier bodde. Selvsagt har det vært både oppturer og nedturer i byen opp gjennom årene. Mange bedrifter har gått konkurs eller blitt avviklet av ulike årsaker. Selvsagt forsvant enorme verdier da byen ble bombet sønder og sammen. Men det forsvant mye rikdom både før og etter krigen også av andre årsaker. Det spørsmål mange har stilt er:  Hvor tok all rikdommen veien?

Det er ikke tvil om at mange forretningsdrivende tok med seg pengene og forsvant. Mange arvinger førte også mye penger ut av byen. 

Skremt av sosialistene?
Kanskje en av årsaken var at Kristiansund etter hvert ble en «rød» by. Forskjellen mellom fattig og rik var stor, og da Arbeiderpartiet tok over førersetet i byen var det nok mange av de rike menneskene som ikke lenger følte seg hjemme. Mange har tjent sine rikdommer nettopp på grunn av at man hadde tilgang på billig arbeidskraft. Arbeidsfolk hadde få eller ingen rettigheter.  Det er mange skrekkhistorier som viser hvordan folk flest jobbet seg nærmest i hjel, uten å få så mye igjen, mens fortjenesten gikk i lomma til dem som eide virksomhetene.

Saken fortsetter under annonsen

pedersen per helge L 400Hvor tok fordums rikdom i Kristiansund veien, spør Per Helge Pedersen i dagens kronikk. Foto: PrivatEn annen årsak kan være at mange bedriftseiere ikke evnet å omstille seg i tide. De holdt fast på sin produksjonsform og på sin form å drive forretning på til tross for at tidene skiftet. Nye maskiner og andre nyvinninger kom som også gjorde produksjonen billigere og mer strømlinjeformet. Men mange av de gamle forretningsfolkene fortsatt i samme spor. Da forsvant selvsagt pengene fort. Vi vet at det også forsvant store formuer ved generasjonsskifter. Det noen møysommelig bygde opp over år, rev andre ned i løpet av et øyeblikk. Det var ikke alle som evnet å legge stein på stein.

Ingen enkle svar
Det finnes selvsagt ikke enkle svar. Håpet er at dette er spørsmål som vil bli besvart når den etterlengtede neste boken som beskriver Kristiansund historie kommer. Skjønt er det noen som har gode svar før den boken kommer, håper jeg at de kan svare på dette innlegget eller at de lager sin egen kronikk. Folk flest har som sagt mange spørsmål, men de mangler svar.

Disse svarene kan også bidra til å forklare hvorfor utviklingen i byen har blitt som den har blitt.

Ellers vet vi at det er få bedrifter som varer i 100 år. De fleste forsvinner lenge før det av ulike årsaker.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format, tilknyttede artikler og med kinoprogrammet i Kristiansund i tillegg.

Relevant innhold

Annonse