Annonse
KSU – Vipps – desktop
Per Helge Pedersen
Artikkel
Per Helge Pedersen
22 april 2018 16:08
Del på Facebook
Tollflagg med sildesalat på Tollbua, Kristiansund ca 1900. Damskip med tønner på dampskip enten tomme eller full av sild til eksport. Fra Nordmøre museums fotosamlinger.
Tollflagg med sildesalat på Tollbua, Kristiansund ca 1900. Damskip med tønner på dampskip enten tomme eller full av sild til eksport. Fra Nordmøre museums fotosamlinger.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristiansund var i sin tid en av Norges rikeste byer hvor noen av landets rikeste familier bodde. Selvsagt har det vært både oppturer og nedturer i byen opp gjennom årene. Mange bedrifter har gått konkurs eller blitt avviklet av ulike årsaker. Selvsagt forsvant enorme verdier da byen ble bombet sønder og sammen. Men det forsvant mye rikdom både før og etter krigen også av andre årsaker. Det spørsmål mange har stilt er:  Hvor tok all rikdommen veien?

Det er ikke tvil om at mange forretningsdrivende tok med seg pengene og forsvant. Mange arvinger førte også mye penger ut av byen. 

Skremt av sosialistene?
Kanskje en av årsaken var at Kristiansund etter hvert ble en «rød» by. Forskjellen mellom fattig og rik var stor, og da Arbeiderpartiet tok over førersetet i byen var det nok mange av de rike menneskene som ikke lenger følte seg hjemme. Mange har tjent sine rikdommer nettopp på grunn av at man hadde tilgang på billig arbeidskraft. Arbeidsfolk hadde få eller ingen rettigheter.  Det er mange skrekkhistorier som viser hvordan folk flest jobbet seg nærmest i hjel, uten å få så mye igjen, mens fortjenesten gikk i lomma til dem som eide virksomhetene.

pedersen per helge L 400Hvor tok fordums rikdom i Kristiansund veien, spør Per Helge Pedersen i dagens kronikk. Foto: PrivatEn annen årsak kan være at mange bedriftseiere ikke evnet å omstille seg i tide. De holdt fast på sin produksjonsform og på sin form å drive forretning på til tross for at tidene skiftet. Nye maskiner og andre nyvinninger kom som også gjorde produksjonen billigere og mer strømlinjeformet. Men mange av de gamle forretningsfolkene fortsatt i samme spor. Da forsvant selvsagt pengene fort. Vi vet at det også forsvant store formuer ved generasjonsskifter. Det noen møysommelig bygde opp over år, rev andre ned i løpet av et øyeblikk. Det var ikke alle som evnet å legge stein på stein.

Ingen enkle svar
Det finnes selvsagt ikke enkle svar. Håpet er at dette er spørsmål som vil bli besvart når den etterlengtede neste boken som beskriver Kristiansund historie kommer. Skjønt er det noen som har gode svar før den boken kommer, håper jeg at de kan svare på dette innlegget eller at de lager sin egen kronikk. Folk flest har som sagt mange spørsmål, men de mangler svar.

Disse svarene kan også bidra til å forklare hvorfor utviklingen i byen har blitt som den har blitt.

Ellers vet vi at det er få bedrifter som varer i 100 år. De fleste forsvinner lenge før det av ulike årsaker.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Hans-Peter Kaaresen 14 timer siden Forvaltningslovens vegvalg
Bra skrevet Paul.  Loven blir tydeligvis praktisert forskjellig.  I løpet av de neste 12 åra som MA er satt på ...
Terje Sundsbø 2 dager siden FrP leverer det vi lova
Frp kan takke dagens regjering for at partiet kan innfri sine valgløfter, ikke egen innsats. Men det er typisk for ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Anne Mari SandshamnSom vanlig ingen saklige argumenter verken til Rasmussens artikkel eller mine momenter. Det oppsummerer motstanden mot Møreaksen i et nøtteskall.
Anne Mari Sandshamn 5 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasDu har så rett Arne. Å føre en dialog for en selv er ikke vanlig.
Bjørn Nøstvold 5 dager siden Venstre gir seg selv en rett venstre
Ønsker en forandring, stemmer en for forandring.
Vidar Hölm 6 dager siden Neste år er det igjen Stortingsvalg
"Nå er det ikke tid for «blame game», sa helseminister Jan Christian Vestre (Ap) til Sunnmørsposten 24. oktober. Jo, det ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse