Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
03 september 2018 09:58
Del på Facebook
Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug fotografert under Arendalsuka i midten av august. Mandag ettermiddag skal sentralstyret i Fremskrittspartiet beslutte om de to avgåtte statsrådene skal utgjøre partiets nestlederduo fram mot landsmøtet neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Ketil Solvik-Olsen og Sylvi Listhaug fotografert under Arendalsuka i midten av august. Mandag ettermiddag skal sentralstyret i Fremskrittspartiet beslutte om de to avgåtte statsrådene skal utgjøre partiets nestlederduo fram mot landsmøtet neste år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En av Fremskrittspartiets mest omstridte politikere, Sylvi Listhaug, blir etter alt å dømme nestleder i paritet mandag ettermiddag.

Sentralstyret må ta stilling til om de vil ha Listhaug som konstituert nestleder og om partiets andre nestleder Ketil Solvik-Olsen kan fortsette i vervet mens han bor i USA i ett år. Mye tyder imidlertid på at det er disse to som skal bistå partileder Siv Jensen med å dra lasset når partiet forbereder seg til lokalvalget neste år.

Jensen har vært tydelig på at sunnmøringen er favoritt til å overta posisjonen som ble ledig da Per Sandberg trakk seg fra regjeringen og partiledelsen i august. Og Listhaug var ikke sen med å stille seg til disposisjon.

– Jeg ønsker å stå på for partiet. Jeg er engasjert og har brukt mye tid på å reise rundt i partiorganisasjonen. Det kommer jeg til å fortsette med, sa Listhaug til NTB under Arendalsuka.

Ambisjonene for valgkampen er klare:

– Vi skal kaste ut flest mulig rødgrønne politikere over hele landet og sørge for at vi overtar makta i mange norske kommuner, lover hun.

– Bra for miksen
En konstituert nestleder må velges blant sentralstyrets medlemmer og mange mener det ikke er andre enn Listhaug som kan fylle Sandbergs sko.

– Det er på mange måter naturlig at når Sandberg går ut, går Listhaug inn. De er litt samme type Frp-ere. Det er nok bra for miksen i partiledelsen, sier TV 2-kommentator Mathias Fischer, som har skrevet bok om Listhaug, til NTB.

Det formelle valget av partiets to nestledere skjer på landsmøtet 3.–5. mai neste år.

Ikke den rette?
Minerva-skribent Jan Arild Snoen påpeker at det også er skeptisk i Frp til å gi Listhaug for stort spillerom.

– Det er ikke alle i Frp som syns hun er den rette til å markere partiet, særlig om man tenker litt lenger fram, på hvem som skal ta over etter Siv Jensen, sier Snoen.

Han mener at partifolk som er opptatt av det borgerlige samarbeidet, vil like det dårlig om Listhaug med sine spisse utspill setter samarbeidet i fare.

– Da er det mulig at også folk i Frp tenker at de ikke er tjent med henne. Men det er en mindretallsposisjon nå, sier Snoen.

Maktkamp i gjære?
Snoen viser til at flere i partiets moderate fløy gjerne peker på Jon Georg Dale som en framtidig leder. Fredag fikk han opprykk fra landbruksminister til det for Frp mer profilerte Samferdselsdepartementet. Dermed har kommentatorer og observatører utløst startskuddet for en mulig maktkamp i partiet, bare noen måneder etter at Jensen ble gjenvalgt som leder for to år.

Solvik-Olsen nevnes også som en partilederkandidat. Han er populær og tilsynelatende så uunnværlig at mange partifeller altså vil la ham beholde nestlederposisjonen til tross for at han skal bo utenlands det neste året.

Selv holder han muligheten åpen for at han vil søke gjenvalg som nestleder under landsmøtet neste år. Selv om han nå gir seg som statsråd for å bli med kona og barna til USA, var det fredag ingen tvil om at han selv, partifeller og sågar statsminister Erna Solberg (H) øyner et snarlig comeback.

Tre av sentralstyrets faste medlemmer er bortreist under mandagens møte og vararepresentanter møter i stedet for disse. En vara møter også for Per Sandberg som trådte ut av sentralstyret da han gikk av som nestleder.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse