Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
16 september 2018 14:20
Del på Facebook
Stortingsrepresentant Arild Grande leder Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Arild Grande leder Arbeiderpartiets arbeidslivsutvalg. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap-utvalg foreslår at tillitsvalgte i kommuner som kjøper inn tjenester, skal få innsyn i lønnsvilkårene til de private tilbyderne.

– Vi har begynt å rydde opp i byggebransjen, hvor det har vært en økende grad av innleie. Nå skal vi rydde opp i helse og omsorg, sier Aps Arild Grande til NTB.

Han har ledet partiets arbeidslivsutvalg, som nå er i sluttfasen med å meisle ut Arbeiderpartiets politikk på området før lokalvalget neste år. Forslagene skal diskuteres på Aps landsstyremøte tirsdag.

– Aleris-saken er et grelt eksempel på hvor galt det kan gå når privatiseringsiveren blir for stor og innleie brer om seg, mener Grande.

3. september skrev Klassekampen at 26 konsulenter i den privateide helse- og omsorgsbedriften Aleris Ungplan har gått til sak fordi de mener de urettmessig har vært leid inn som konsulenter.

Grande viser til at kommunesektoren med omkring 500.000 ansatte er en svært stor arbeidsgiver.

Vil gi innsyn
Ap ønsker at det skal benyttes seriøsitetskrav også ved innkjøp av tjenester til offentlig sektor, herunder helse- og omsorgssektoren.

«Tillitsvalgte i virksomheter som kjøper inn tjenester, gis innsyn i kontrakter og lønns- og arbeidsvilkår hos leverandøren,» heter det i forslaget som NTB har fått se.

– Den som kjøper inn tjenester, skal få innsyn i lønns- og arbeidsvilkårene til de private tilbyderne, utdyper Grande.

– Ofte legges det opp til at det er tillitsvalgte hos de private tilbyderne som skal ta det ansvaret. Men ofte finnes ikke de, mener han.

Grande håper tiltaket vil føre til at kritikkverdige forhold blir avdekket langt tidligere. Det vil dessuten tvinge kommunen til å vurdere om man skal basere en så stor del av virksomheten sin på innleie.

– Radikal utvidelse
Høyres Heidi Nordby Lunde reagerer skarpt på forslaget.

– Jeg tror ikke Ap skjønner helt hva de driver med, for å være helt ærlig. De får det til å høres ut som om innkjøpere i offentlig sektor er useriøse, noe som er en nedvurdering av både norsk offentlig sektor og de som jobber der, sier hun til NTB.

– Ap går ikke overraskende inn for en radikal utvidelse av tillitsvalgtsordningen og vil med dette ikke bare ha innsyn i kommunens innkjøpskontrakter, men eksterne selskapers interne forhold. Det er en fullstendig mangel på tillit til norsk næringsliv.

I vår gikk KrF sammen med de rødgrønne om å sikre innstramminger for bemanningsbransjen. Dermed blir det forbudt med såkalte nulltimerskontrakter i alle bransjer, det vil si avtaler der ansatte i bemanningsbyråer står uten lønn mellom oppdrag. I tillegg blir det fra neste år bare bedrifter bundet av en tariffavtale som får lov å leie inn arbeidskraft.

Migrasjon og distrikt
I tillegg til arbeidsliv har Ap også satt ned utvalg som har jobbet med migrasjon og distrikt.

Aps migrasjonsutvalg håper forslag om nye tredjelandsavtaler, økt støtte til nærområdene og et nytt skille blant flyktninger vil øke antall kvoteflyktninger og få færre asylsøkere. Forslagene ble presentert sist uke.

På Aps landsstyremøte tirsdag skal Grande og Masud Gharahkhani, som har ledet migrasjonsutvalget presentere arbeidet med politikkutvikling på arbeid og migrasjon.

Denne uken skrev Dagsavisen at arbeidslivsutvalget ønsker å gjøre dagens avtale om inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen) mer forpliktende ved å pålegge IA-bedrifter å betale for å sende ansatte som sliter med helsen på etter- og videreutdanningskurs.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 23 timer siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse