Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
NTB
Artikkel
NTB
28 november 2018 11:37
Del på Facebook
Stortinget sa forrige uke nei til å gi enslige mindreårige asylsøkere med utsendelsesvedtak rett til videregående opplæring mens de venter på å sendes ut av landet. Flere norske organisasjoner mener denne praksisen bryter med FNs barnekonvensjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Stortinget sa forrige uke nei til å gi enslige mindreårige asylsøkere med utsendelsesvedtak rett til videregående opplæring mens de venter på å sendes ut av landet. Flere norske organisasjoner mener denne praksisen bryter med FNs barnekonvensjon. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En rekke organisasjoner anbefaler i en rapport til FN at loven endres slik at ungdom med endelig asylavslag får rett til videregående opplæring.

Til sammen 23 organisasjoner legger onsdag fram den alternative rapporten til FNs rasediskrimineringskomité (CERD). Ett av mange temaer er nettopp rett til skolegang uavhengig av oppholdsstatus.

For at man skal ha rett til videregående opplæring i Norge i dag er det en forutsetning at man har lovlig opphold i Norge. Det betyr at enslige mindreårige flyktninger mellom 16 og 18 år, som ikke kan returnere til hjemlandet, og som på grunn av Dublin-avtalen eller annet ikke har rett til opphold i Norge, heller ikke får rett til å gå på skolen inntil de må returnere.

– Dette kan anses å være brudd på ikke-diskrimineringsartikkelen i barnekonvensjonens artikkel 2. Siden videregående opplæring etter norske forhold er en basal rettighet, så vil denne retten også måtte omfatte ungdom uten oppholdsstatus, fastslås det i rapporten.

Komiteen anbefaler derfor at norske myndigheter endrer lovverket, slik at alle barn får lik rett til videregående opplæring, uavhengig av oppholdsstatus.

Nedstemt på Stortinget

Temaet ble behandlet i Stortinget så sent som torsdag forrige uke, men uten at utdanningskomiteen klarte å samle seg om en felles holdning.

Sp, SV og KrF har fastslått at FNs barnekonvensjon brytes, og foreslo derfor en lovendring som ville sikret mindreårige med utsendelsesvedtak rett til videregående opplæring fram til den dagen de sendes ut av landet. Dette forslaget ble imidlertid solid nedstemt.

Det samme ble Aps forslag om at man kan få opplæring fram til utsendelsesdagen såfremt man samarbeider om retur og at opplæringen er returforberedende. SV betegner Aps forslag som kun et spill for galleriet.

– Forslaget ville ha ført til en svekkelse av dagens praksis. Det er rett og slett trist at Ap ikke benyttet anledningen til å sørge for et flertall for vårt forslag sammen med Sp og KrF, sier SVs Mona Fagerås til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Hun mener det er vanskelig å forsvare at retten til opplæring kun skal være forbeholdt ungdommer under 18 år.

Redd signaleffekten

Da saken ble behandlet i komiteen, fastslo regjeringspartienes medlemmer at det er feil å gi denne gruppen rett til ordinær opplæring etter opplæringsloven nettopp fordi de har plikt til å forlate landet innen utløpet av utreisefristen.

– Vi er redd for signaleffekten ved å tillate videregående skole i Norge når man har ulovlig opphold. Det vil neppe øke motivasjonen til å samarbeide om utreise, sa komitéleder Roy Steffensen i Frp til NTB tidligere i november.

Steffensen sier til ANB at de først og fremst er opptatt av å gi personer som har lovlig opphold og som skal integreres, hjelp til skolegang, språkopplæring og en kommune å bosette seg i.

Ingen av de opprinnelige forslagene fikk flertall, men et forslag fra Høyre, Frp og Venstre var det som hadde flest representanter bak seg. Komiteen valgte derfor å stille seg bak dette.

Komiteen rådet derfor Stortinget til å be regjeringen foreta en vurdering av hvordan kommunene og fylkeskommunene kan bidra til relevante, returforberedende aktivitets- eller opplæringstilbud for denne gruppen.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDu marmar på med ditt og spissformuleringar.
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har rett i at realisme er en dyd – gratis ferge koster staten dyrt. Fergeavløsningsprosjekter blir derfor mer lønnsomme ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøRealisme er også ein dyd. Sande Fastllandssamband AS har eksistert i 20 år+. Urealistisk. Nå oppgraderast fergebåsane på 4 stopp ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Geir Ole SætremyrDu har altså brukt snart én time på å vente på ferger, og brukt nesten én time om bord på ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDer er ein feil ved oppsettet over forbruk på ferga mellom Vestnes og Molde. Ikkje samme frekvens på lørdag, søndag ...
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Møreaksen er det eneste alternativet
@Terje SundsbøDersom du har et snev av geografikunnskap vil du ha fått med deg at eg på vei til Sandsøya så ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse