Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Per Helge Pedersen
Artikkel
21 desember 2018 13:58
Del på Facebook
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Per Helge Pedersen, fast skribent. Foto: Privat
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Overalt i kongeriket er det nå et opprør i folket mot den politikken som både den politiske og administrative eliten står for når det gjelder driften av sykehusene. Eliten vil ha færre, men større sykehus, mens folk flest opplagt synes å være enige om at det fortsatt er stort behov for gode lokalsykehus som man har nærhet til og som man er trygg på.

Helsebyråkratiet vokser og vokser
Selvsagt er det våre rikspolitikere som har hovedansvaret for at man har samlet seg om den famøse helseforetaksmodellen. Etter at den ble innført er det bygget opp et enormt kostbart helsebyråkrati som nærmest fungerer som et mangehodet troll. Dette trollet er fullstendig døv i forhold til det å høre på folkets røst. Helsebyråkratiet vokser for hver dag – og avstanden til folket øker. Og det med politikernes velsignelse. Jeg fatter det bare ikke. Bruk pengene på pasientene og ikke på oppblåste troll.

Selv Senterpartiet svikter
Også lokalt følger politikerne opp galskapen. Ja, selv i Senterpartiet mange steder synes det som man har forlatt ideen om at vi må ta hele landet i bruk. Lokalsykehusene er selve navet i mange lokalsamfunn. Det gir kompetansearbeidsplasser, det gir skatteinntekter i mange lokalsamfunn og det gir folket trygghet. I Kristiansund som i årtider har kjempet en kamp for å beholde lokalsykehuset, fikk Senterpartiet et brakvalg ved siste kommunevalg. Nå har lokalpartiet skrevet under en pressemelding som krever at byggearbeidene på det såkalte fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal i Molde, må komme i gang. Det betyr dødsstøtet for sykehuset i Kristiansund. Slik skal velgerne takkes.

I Innlandet leder en tidligere partiformann i Senterpartiet arbeidet med å legge ned gode sykehus i Hedmark og Oppland for å erstatte det med et nytt gigantsykehus et sted rundt Mjøsa.

Mer trafikk – mer forurensning
Det å bygge opp store sykehus utenom byene betyr selvsagt langt mer trafikk. Det betyr også mer forurensning, men det synes ikke å telle i det store regnskapet. Men det som forundrer meg at man ikke tar konsekvensen av at vi går inn i en periode med stadig tøffere og villere vær. Det er ikke sikkert at helikopteret kan hente en alvorlig syk eller skadet pasient på grunn av at været er for dårlig. Når veien til sykehusene blir mye lenger enn i dag, er dette selvsagt en utfordring. Mange flere mennesker vil dø på vei til et sykehus langt unna. Er det noen politikere som tenker på det? Helsebyråkratene synes i alle fall ikke å tenke i de baner. De snakker bare om penger og budsjett. For dem er pasientene en vare.

Sikkerhet og kvalitet
Helsebyråkratene snakker om at de store sykehusene er så langt er sikrere enn de små. Kvaliteten er også så langt bedre, hevder de. Men hva har vi lest om de siste dagene. Selv på Haukeland sykehus i Bergen dør en pasient på akuttmottaket på grunn av at han ikke blir fulgt opp. Han tilkaller hjelp mens han ligger i sykehussenga, men hjelpa kommer aldri. I lange tider har de ansatte på akuttavdelingen rapportert om underbemanning. Men det koster selvsagt penger å bemanne opp.

Selvsagt skal vi ha store spesialiserte sykehus som kan ta seg av de pasientene som ikke kan behandles på lokalsykehusene. Men for de aller fleste er lokalsykehusenes tilbud mer enn godt nok. Vi får en stadig eldre befolkning. Mange eldre havner på sykehus med prosaiske sykdommer og skader som man kan få hjelp for lokalt.

La det fortsatt være slik at lokalbefolkningen kan få et tilbud lokalt. Dette er en sak som helt og fullt ligger i politikernes hender. Dersom de ikke bryr seg om folket kan det være at vi også her i landet må ta på oss de gule vestene.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 6 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 7 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Geir Ole Sætremyr 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu har I ein tidlegare kommentar uttalt at eg ikkje er forankra I Naturvernforbundet.  Då har eg utfordra deg til ...
Anne Mari Sandshamn 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøSå klart Skålavegen er et fergeavløsning! Den erstattet en fergerute, ikke sant?  
Terje Sundsbø 10 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSpørsmålet var: Jernbane er en av ulike transportløsninger, på samme måte som vei. Da er det vel rimelig at de ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnDet er du som sprer løgner. På samme måte som Vigrasambandet på Sunnmøre, ble Skålavegen/Fannefjordtunnelen i Romsdal privatfinansiert. Etter den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse