Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 februar 2019 13:52
Leger ved St. Olavs hospital i Trondheim blir de første som tar i bruk den såkalte Helseplattformen. Bildet viser en sykeseng på et pasientrom ved sykehuset. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Leger ved St. Olavs hospital i Trondheim blir de første som tar i bruk den såkalte Helseplattformen. Bildet viser en sykeseng på et pasientrom ved sykehuset. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dansk helsepersonell melder om store problemer med datasystemet de har fått fra Epic. Pasientombudet er bekymret over at samme leverandør skal brukes i Norge.

Tidligere denne måneden ble det klart at det amerikanske selskapet Epic Systems Corporation blir tildelt milliardkontrakten om å lage Helseplattformen i Helse Midt-Norge.

Epic har tidligere stått bak innføringen av den danske «Sundhedsplattformen», som skal erstatte opp mot 30 IT-systemer på samtlige sykehus i to danske regioner.

I Danmark diskuterer politikerne nå å skrote hele systemet, etter at det har fått kritikk fra en rekke hold. Blant annet har flere leger har rast fordi de mener systemet stjeler tid og oppmerksomhet fra pasientbehandlingen, og klinikere har beskrevet alvorlige medisineringsfeil. I tillegg har den danske riksrevisjonen kommet med sterk kritikk, skriver NRK.

Bekymret

Runar Finvåg, pasient- og brukerombudet i Møre og Romsdal, sier til kanalen at han er sterkt bekymret over problemene det meldes om i Danmark.

– I utgangspunktet er jeg positiv til at vi får et felles journalsystem, men det er jo grunn til sterk bekymring når danskene rapporterer at de har så store utfordringer. Det høres jo ut som at bruken av systemet går utover pasientsikkerheten, sier han.

– Når de også forteller at systemet er vanskelig å bruke og at brukerterskelen er så høy, er jo det en ganske stor risiko i seg selv, fortsetter han.

Nyere versjon

Kommunikasjonssjef for Helseplattformen i Helse Midt-Norge, Sigrun Berge Engen, sier til NTB at hun er glad for at pasientombudet engasjerer seg i saken.

– Vi tar pasientsikkerhet på alvor, og er godt kjent med danskenes innføring både på godt og vondt. Vi har også invitert pasientombudet til et møte, sier hun.

Når det gjelder Epics dataløsninger understreker Engen at systemet som skal innføres i Norge, blir ganske ulikt det man har hatt problemer med i Danmark.

– Teknologien Epic leverer er veldig konfigurerbar, og vi bestemmer i stor grad selv hvordan det skal bli. Vi er opptatt av å involvere både brukere og personell i arbeidet med å utforme plattformen, og selve systemet settes ikke i produksjon før i 2021. Før det skal det gjennom grundig testing slik at vi er sikre på at det virker, sier Engen.

Hun understreker også at Epics systemer har vært i bruk i flere land enn Danmark, og at flere ledende sykehus over hele verden er fornøyde med dataløsningen.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Kl. 08:10: Bedriftsbesøk hos eSEA Marine AS i Kristiansund. Offshorebedrift som blant annet jobber med å hente opp avfall frå ...
Geir Gerhard Greger 4 dager siden Grødahl: – Flott at Geir engasjerer seg
Hei, Arne. Tusen takk for oppklaring og svar på mitt innlegg. Jeg hadde ikke fått med meg at kirurgien skal forsette ...
Det er jo nettopp det norske politikere vil. Især AP. Som står bak helseforetaksmodellen. Bygge ned det norske helsevesenet og ...
Vidar Hölm 4 dager siden Næringskonferanse på Smøla
Håper fastlandsforbindelse var et av temaene. 
Petter E. Olsen 5 dager siden Det einaste som er destruktivt er Møreaksen!
Kan Dahl & Co begynne å se på en fastlandsforbindelse via undersjøisk tunnel i området Aukra-Hollingsholmen? Det er sjødybder godt ...
Espen Heitmann 5 dager siden Ap halverer fergetakstene, Frp sutrer
Det er bra nå Kjølmoen, denne kampen tapte du da nesten doblet fergetakstene og skapte fergeopprøret, du klarer ikke og ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte