Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 februar 2019 22:06
USAs president Donald Trump har truet med å øke tollsatsene på import av biler og bildeler. Etter et drøyt halvår med uformelle samtaler er EU snart klar til å starte formelle forhandlinger om saken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump har truet med å øke tollsatsene på import av biler og bildeler. Etter et drøyt halvår med uformelle samtaler er EU snart klar til å starte formelle forhandlinger om saken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU har allerede begynt å forberede hevnen hvis USAs president Donald Trump gjør alvor av truslene om å heve tollen på import av biler og bildeler.

– Vi vet ikke ennå om det vil skje. Men skulle det bli innført toll på biler og bildeler, har vi allerede begynt å forberede en liste med tiltak for å gjenopprette balansen. Det er full støtte for å gjøre dette, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Inntil videre er hevntiltakene hemmelige. Men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg forteller en kilde på EU-siden at lastebiler fra Caterpillar, kopimaskiner fra Xerox og kofferter fra Samsonite alle står på listen over amerikanske produkter EU kan slå tilbake mot hvis den amerikanske biltollen blir en realitet.

Alt i alt truer EU med å ramme import fra USA til en verdi av 20 milliarder euro, tilsvarende 195 milliarder kroner.

Vil forhandle

Konflikten med USA var hovedtema da EUs handelsministre møttes til uformelle samtaler i EUs formannskapsland Romania fredag.

EUs store frykt er at USAs president Donald Trump skal gjøre alvor av truslene han kom med i fjor om å innføre toll på opptil 25 prosent på import av biler og bildeler fra Europa.

Plan A for EU er å unngå en slik eskalering gjennom forhandlinger med amerikanerne om en bredere tollavtale. Men etter mer enn et halvt år med uformelle samtaler har de formelle forhandlingene om avtalen fortsatt ikke kommet i gang.

Økende uro

Samtidig er uroen nå økende i europeiske hovedsteder fordi USAs handelsdepartement ifølge anonyme kilder skal ha konkludert med at import av biler til USA utgjør en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

En slik konklusjon gjør det lettere for Trump å innføre den fryktede tollen. Selv har den amerikanske presidenten gjort det klart at han akter å gjøre alvor av planen hvis samtalene med EU ikke lykkes.

Malmström la i januar fram et forslag til mandat for forhandlingene. Nå håper hun at mandatet kan bli vedtatt i løpet av de nærmeste ukene.

– Vi hadde en veldig god diskusjon i dag der mandatet fikk sterk støtte, sa hun etter fredagens møte i Bucuresti.

Uenighet om rekkevidde

Malmströms forslag er å starte forhandlinger om en avtale som dekker toll på alle industriprodukter, inkludert biler og bildeler. En slik avtale vil også inkludere fiskeri, ettersom dette formelt er kategorisert som et industriprodukt under regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Malmström ønsker derimot å holde jordbruk utenfor forhandlingene.

Flere land på EU-siden skal ha hatt motforestillinger mot forslaget om å inkludere fiskeri i forhandlingene.

USA har på sin side krevd at også jordbruk må inn.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Siste kommentarer

@Terje G. FinnøyTrafikktellingene viser at kun 40% av de som krysser Romsdalsfjorden passerer Røbekk. Tilhengerne av Romsdalsaksen omgår fakta. For Romsdalsaksen vil ...
Terje G. Finnøy 14 timer siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Her oppsummerer Jørn Inge på rekke og rad vesentlig punkt der SVV svikter oppgaven sin og ikke minst befolkningen i ...
Terje Sundsbø 17 timer siden SVV fortsetter sin manipulasjon av E39 utredning
Allerede i innledningen bommer Jørn Inge Løvik, daglig leder i Romsdalsaksen. Han hevder feilaktig at ca 60% av E39 trafikken ...
Geir Gerhard Greger 1 dager siden Agfa Isolette I
Jeg er imponert over min gamle turntreners kunnskap om kameraer. Jeg har ingen genuin interesser for kameraer selv, men synes ...
Petter E. Olsen 2 dager siden Kortslutning mellom eliten og vanlige folk
Og som alle som husker litt lenger enn til i fjor vet så startet hele galskapen også under en AP-statsminister:  ...
Terje Sundsbø 6 dager siden E39 gjennom Møre og Romsdal
@Terje G. FinnøyKrysningspunktene som SVV benytter seg av er basert på trafikktellinger og hvor tyngdepunktene for trafikken går. De viser at Møreaksen ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte