Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 februar 2019 22:06
Del på Facebook
USAs president Donald Trump har truet med å øke tollsatsene på import av biler og bildeler. Etter et drøyt halvår med uformelle samtaler er EU snart klar til å starte formelle forhandlinger om saken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump har truet med å øke tollsatsene på import av biler og bildeler. Etter et drøyt halvår med uformelle samtaler er EU snart klar til å starte formelle forhandlinger om saken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU har allerede begynt å forberede hevnen hvis USAs president Donald Trump gjør alvor av truslene om å heve tollen på import av biler og bildeler.

– Vi vet ikke ennå om det vil skje. Men skulle det bli innført toll på biler og bildeler, har vi allerede begynt å forberede en liste med tiltak for å gjenopprette balansen. Det er full støtte for å gjøre dette, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Inntil videre er hevntiltakene hemmelige. Men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg forteller en kilde på EU-siden at lastebiler fra Caterpillar, kopimaskiner fra Xerox og kofferter fra Samsonite alle står på listen over amerikanske produkter EU kan slå tilbake mot hvis den amerikanske biltollen blir en realitet.

Alt i alt truer EU med å ramme import fra USA til en verdi av 20 milliarder euro, tilsvarende 195 milliarder kroner.

Vil forhandle

Konflikten med USA var hovedtema da EUs handelsministre møttes til uformelle samtaler i EUs formannskapsland Romania fredag.

EUs store frykt er at USAs president Donald Trump skal gjøre alvor av truslene han kom med i fjor om å innføre toll på opptil 25 prosent på import av biler og bildeler fra Europa.

Plan A for EU er å unngå en slik eskalering gjennom forhandlinger med amerikanerne om en bredere tollavtale. Men etter mer enn et halvt år med uformelle samtaler har de formelle forhandlingene om avtalen fortsatt ikke kommet i gang.

Økende uro

Samtidig er uroen nå økende i europeiske hovedsteder fordi USAs handelsdepartement ifølge anonyme kilder skal ha konkludert med at import av biler til USA utgjør en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

En slik konklusjon gjør det lettere for Trump å innføre den fryktede tollen. Selv har den amerikanske presidenten gjort det klart at han akter å gjøre alvor av planen hvis samtalene med EU ikke lykkes.

Malmström la i januar fram et forslag til mandat for forhandlingene. Nå håper hun at mandatet kan bli vedtatt i løpet av de nærmeste ukene.

– Vi hadde en veldig god diskusjon i dag der mandatet fikk sterk støtte, sa hun etter fredagens møte i Bucuresti.

Uenighet om rekkevidde

Malmströms forslag er å starte forhandlinger om en avtale som dekker toll på alle industriprodukter, inkludert biler og bildeler. En slik avtale vil også inkludere fiskeri, ettersom dette formelt er kategorisert som et industriprodukt under regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Malmström ønsker derimot å holde jordbruk utenfor forhandlingene.

Flere land på EU-siden skal ha hatt motforestillinger mot forslaget om å inkludere fiskeri i forhandlingene.

USA har på sin side krevd at også jordbruk må inn.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 16 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 17 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 21 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse