Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
22 februar 2019 22:06
Del på Facebook
USAs president Donald Trump har truet med å øke tollsatsene på import av biler og bildeler. Etter et drøyt halvår med uformelle samtaler er EU snart klar til å starte formelle forhandlinger om saken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump har truet med å øke tollsatsene på import av biler og bildeler. Etter et drøyt halvår med uformelle samtaler er EU snart klar til å starte formelle forhandlinger om saken. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EU har allerede begynt å forberede hevnen hvis USAs president Donald Trump gjør alvor av truslene om å heve tollen på import av biler og bildeler.

– Vi vet ikke ennå om det vil skje. Men skulle det bli innført toll på biler og bildeler, har vi allerede begynt å forberede en liste med tiltak for å gjenopprette balansen. Det er full støtte for å gjøre dette, sier EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Inntil videre er hevntiltakene hemmelige. Men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg forteller en kilde på EU-siden at lastebiler fra Caterpillar, kopimaskiner fra Xerox og kofferter fra Samsonite alle står på listen over amerikanske produkter EU kan slå tilbake mot hvis den amerikanske biltollen blir en realitet.

Alt i alt truer EU med å ramme import fra USA til en verdi av 20 milliarder euro, tilsvarende 195 milliarder kroner.

Vil forhandle

Konflikten med USA var hovedtema da EUs handelsministre møttes til uformelle samtaler i EUs formannskapsland Romania fredag.

EUs store frykt er at USAs president Donald Trump skal gjøre alvor av truslene han kom med i fjor om å innføre toll på opptil 25 prosent på import av biler og bildeler fra Europa.

Plan A for EU er å unngå en slik eskalering gjennom forhandlinger med amerikanerne om en bredere tollavtale. Men etter mer enn et halvt år med uformelle samtaler har de formelle forhandlingene om avtalen fortsatt ikke kommet i gang.

Økende uro

Samtidig er uroen nå økende i europeiske hovedsteder fordi USAs handelsdepartement ifølge anonyme kilder skal ha konkludert med at import av biler til USA utgjør en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En slik konklusjon gjør det lettere for Trump å innføre den fryktede tollen. Selv har den amerikanske presidenten gjort det klart at han akter å gjøre alvor av planen hvis samtalene med EU ikke lykkes.

Malmström la i januar fram et forslag til mandat for forhandlingene. Nå håper hun at mandatet kan bli vedtatt i løpet av de nærmeste ukene.

– Vi hadde en veldig god diskusjon i dag der mandatet fikk sterk støtte, sa hun etter fredagens møte i Bucuresti.

Uenighet om rekkevidde

Malmströms forslag er å starte forhandlinger om en avtale som dekker toll på alle industriprodukter, inkludert biler og bildeler. En slik avtale vil også inkludere fiskeri, ettersom dette formelt er kategorisert som et industriprodukt under regelverket i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Malmström ønsker derimot å holde jordbruk utenfor forhandlingene.

Flere land på EU-siden skal ha hatt motforestillinger mot forslaget om å inkludere fiskeri i forhandlingene.

USA har på sin side krevd at også jordbruk må inn.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Siste kommentarer

Alf Helge Fevaag 30 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøFlertallet her vil vel si at det er DU som må ta deg sammen...! ;)Les tidligere kommentarer nå Sundsbø. :)
Alf Helge Fevaag 33 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenMitt forslag er heller vrangforestillinger få grunn av at de lever i sin egen "alternative virkelighet"... :)
Rolf Erik Pedersen 46 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagDet er nok slik det ser ut.Agendaen er lett synlig, Argumentene deres holder ihvertfall ikke i det hele tatt. Triksing med tall, ...
Terje Sundsbø 47 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Alf Helge FevaagJa, Fevaag, gjør det du.
Rolf Erik Pedersen 51 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Terje SundsbøHar Riksantikvaren bestemme dette alene?Har en vis følelse at Stortinget står litt over Riksantikvaren?Det samme gjelder vel for Kystverket også!Tror ...
Alf Helge Fevaag 53 minutter siden Fergefri E39 – er oppgaven forstått?
@Rolf Erik PedersenDet er vel heller at han tror at alle som skal krysse Romsdalsfjorden må innom rådhusplassen på Molde først... :DD
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte