Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Artikkel
NTB
11 mars 2019 10:59
Del på Facebook
Sylvi Listhaug (Frp) var nylig i innvandringsrestriktive Danmark for å hente inspirasjon til partiets nye innvandrings- og integreringsprogram. Her med rådgiver Andreas Jacobsen i Mjølnerparken i København. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Sylvi Listhaug (Frp) var nylig i innvandringsrestriktive Danmark for å hente inspirasjon til partiets nye innvandrings- og integreringsprogram. Her med rådgiver Andreas Jacobsen i Mjølnerparken i København. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sylvi Listhaug avviser alle spekulasjoner om en lederstrid mellom henne og Siv Jensen. Selv er hun i tvil om hun faktisk ønsker partiledervervet.

– Det har jeg ikke tenkt på. Jeg har tre barn, familie. Det er virkelig en tøff jobb å være partileder, sier Listhaug til NTB.

Hun puster ut i SAS-loungen på Københavns lufthavn Kastrup etter et to dagers maratonbesøk i den danske hovedstaden for å hente inspirasjon. Listhaug leder Frps innvandrings- og integreringsutvalg som skal legge fram forslag for Frps landsmøte i mai.

– Lederstrid? Tull!

Der blir Listhaug etter alle solemerker også formelt klappet inn som partiets nestleder, etter å ha vært konstituert i rollen siden september i fjor. Spekulasjonene om en pågående lederstrid mellom henne og Siv Jensen, avviser hun som «tullball».

– Siv Jensen er en fremragende leder, og jeg håper hun vil være med lenge. Jeg har alltid hatt et godt samarbeid med henne og har aldri kjent meg igjen i det bildet som mediene har prøvd å skape, sier hun.

– Men den dagen Jensen føler seg utslitt og vil gå av, da står du klar?

– Det må jeg eventuelt ta stilling til da.

Tøff valgkamp

Frp er i hardt vær om dagen, med en kraftig nedgang på målingene. Partiet er nå nede på drøyt 10 prosent og er forbigått av Senterpartiet. Frp går dermed en tøff tid i møte foran høstens kommunevalg.

– Nå er det bare å brette opp ermene, sier Listhaug.

Hun tror noe av nedgangen kan forklares med de mange negative sakene som har preget partiet de siste månedene.

I en måling som Dagbladet gjorde i slutten av februar, sier bare 37 prosent av velgerne at de er fornøyd med Jensen, som har sittet 13 år som partileder. Men Listhaug tror ikke på at velgerne har gått lei.

– Jeg tror at velgerne ser at hun gjør en fenomenal innsats som finansminister, sier hun.

Innvandring, eldre og eiendomsskatt

Framover vil hun rette fokus på kjente Frp-saker som eldreomsorg og eiendomsskatt og ikke minst innvandring og integrering.

– Vi må stille mer krav i integreringspolitikken, sier Listhaug, tydelig inspirert av besøket i Danmark, som er blant de mest restriktive landene i Europa på innvandring.

Siden innvandringsminister Inger Støjberg tok over i 2015, er det iverksatt over 110 innstrammingstiltak, blant annet kutt i ytelser og økt bruk av midlertidig opphold.

– Søkelys på innvandring har ofte vært en velgermagnet for Frp. Håper du på samme effekt nå?

– Det vil man jo alltid tenke. Men jeg er opptatt av å vise fram hva de får til i Danmark og skape en debatt i Norge om disse tingene. Noen av danskenes grep kommer vi sikkert til å foreslå, sier Listhaug.

Premissleverandør

I Danmark blir asyl- og innvandringspolitikken omtalt av kritikere, blant dem forfatter og samfunnsdebattant Carsten Jensen, som menneskefiendtlig og ondskapsfull.

– Hvor stor tyngde har Frp når det gjelder å legge føringer for norsk innvandringspolitikk?

– Den er avgjørende. Vi har snakket om innvandring og behovet for å stramme inn i 30–40 år. Da de andre partiene så at dette er mange velgere enige i, ble de tvunget til å stramme inn sin politikk. Vi har hele tiden vært premissleverandør, sier Listhaug. Hun har lenge hatt Støjberg som sitt forbilde.

– Danmark er et lokomotiv i Norden når det gjelder å utvikle politikk på innvandring.

(©NTB)

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 4 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 6 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse