Annonse
Annonse
NTB
Artikkel
NTB
11 mars 2019 22:59
Foto: Forbrukerrådet
Foto: Forbrukerrådet
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere kjekstyper som selges i Norge, har høye verdier av akrylamid som kan øke kreftfaren, ifølge Forbrukerrådet. Flere av kjekstypene er rettet mot barn.

Forbrukerrådet har testet en rekke mattyper for akrylamid, og opplyser at det er særlig kjeks som kommer dårlig ut av studien.

Over halvparten av kjeksene som ble målt har verdier som ligger over EUs veiledende referanseverdier for barn og spedbarn, som er 150 mikrogram per kilo. I testen er det Tom & Jerry Fullkorn, vanlig Tom & Jerry, Mariekjeks og Bixit som kommer aller dårligst ut, i tillegg til saltkjeksen Salinas.

Fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet sier funnene er alvorlige.

– Barn er mer utsatt på grunn av sin lave kroppsvekt. Vi håper produsentene tar grep og får disse nivåene ned, sier han.

Forbrukerrådet har målt kjeksen mot verdiene for barn fordi et flertall av kjekstypene i testen er rettet mot denne gruppen. Veiledende verdier for voksne er 350 mikrogram per kilo.

Anders Högberg, fagsjef for ernæring og helse i Orkla, produsenten bak ti av testens tolv produkter, er ikke fornøyd med resultatene.

Han sier til Dagbladet at de har forholdt seg til grensen for voksne siden kjeksen ikke går inn under barnematprodukter, men sier at de er opptatt av å ha så lave nivåer som mulig i samtlige produkter.

Også Gjende Eventyrkjeks og Bokstavkjeks kommer dårlig ut av testen. Den eneste kjeksen som får toppscore er Minikex med fullkorn fra produsenten Hipp.

(©NTB)

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Siste kommentarer

Lama Vik 5 timer siden Romsdalsaksen best på alle områder
"Romsdalsaksen" best på alle områderRomsdalsaksen "best" på alle områderRomsdalsaksen best på "alle" områderRomsdalsaksen best på alle "områder"
"Frank Sve trenerer Møreaksen"
Terje Sundsbø 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Espen HeitmannUtredningene er utført av Norconsult. Om de mener at utredningene er urealistiske, så har de plikt til å si det.Formålet ...
Espen Heitmann 1 dager siden Statens vegvesen trenerer Romsdalsaksen!
@Terje SundsbøNå ja de utredningene av RA som har blitt gjort var direkte urealistiske og ganske tydelig konstruerte av SVV for ...
Det er bare å ta turen videre til Karmøy og Gandsfjorden/Gausel mellom Sandnes og Stavanger. Velde forurenser boligfelt med såkalt ...
Tom Major 2 dager siden Kanskje vi skal ta ondet ved roten?
Du får sagt det. Det norske politikere har gjennomført over en årrekke kan i sum kun kalles et kjempestort SVIK!
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte