Annonse
Annonse
(Brosjyrebilde)
(Brosjyrebilde)

Bror With (1900-1985) var en fargerik personlighet i norsk historie. Han ble uteksaminert som ingeniør ved NTH i 1925. I 1927 oppfant han en skibinding. Under en skitur i Nordmarka viste han den frem til kronprins Olav. Han bemerket at den så ut som en rottefelle. Derfor fikk den navnet Rottefellabindingen og ble en standard for bindinger til langrennski i nester 50 år. Under krigen deltok han aktivt i Milorg, hvor han var våpenansvarlig. Med sin tekniske bakgrunn, var han bl.a. ansvarlig for produksjon av 800 Stenguns.

Utover 1950-tallet, med en økende velstand, ble det et behov for fritidsbåter. Svogeren til Bror With, som hadde begynt å importere Johnson utenbordsmotorer, spurte om han kunne tegne båter til disse motorene. Det ble starten på de berømte «With båtene». Frem til slutten av 1960-tallet var disse hovedsakelig laget i tre. Det var mindre landstedsbåter med tverr hekk som planet med motorer fra 6-20 HK. Nidelv Båtbyggeri var blant annet produsent for disse. Med trygge sjøegenskaper og en elegant linjeføring, ble With båtene godt mottatt i markedet.

Etter hvert meldte behovet seg for å produsere With båtene i glassfiberarmert plast. Det ble inngått en avtale med Kristiansand Mekaniske Verksted (KMV). Bror With konstruerte en helt ny serie båter fra 10 til 20 fot. Han var spesielt opptatt av at båtene skulle ha en vakker linjeføring. Derfor laget han et innsving mot akterspeilet. Det førte til at båtene fikk en ustabil gange i planlingsfart. Etter en del grubling kom han på å legge inn en vannavviser ved skrogets bredeste punkt. Dermed slapp vannet ut fra skroget og hindret sug ved akterspeilet. Dette var like vanskelig som å krysse en dromedar med en krokodille, sa Bror With. Derfor gav han skrogene navnet «Dromedille». KMV With Dromedille båtene ble en salgssuksess og ble produsert i et stort antall inn mot 2000-tallet. Bildet viser den største modellen, KMV With 2000 Dromedille. En sjødyktig og elegant turbåt på 20 fot. Innfelt ser vi Bror With med en av de mindre modellene. Det finnes i dag fortsatt mange With Dromedille båter som er i bruk langs hele kysten av Norge.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte