Annonse
Annonse
Kone med klippfisk.
Kone med klippfisk.

Gurisenteret fortsetter i høst suksessen med en serie foredrag. Denne gangen skal det handle om klippfiskeventyret på Nordmørskysten på 1600–1700-tallet, og en av de første klippfiskpionerene.

Daniel Ødegård holder foredrag på Gurisenteret. Foto: Eilif OddeDaniel Ødegård holder foredrag på Gurisenteret. Foto: Eilif OddeForfatter Daniel Ødegård kommer til Gurisentret 14. oktober for å holde foredraget «Jappe Ippes – Norges første klippfiskgründer». Ødegård er opprinnelig fra Tustna og har skrevet bok om Jappe Ippes' liv og virke og om klippfiskeventyret på Nordmørskysten.

Foredraget vil gi et innblikk i nederlenderen som kom og lærte oss nordmøringer å produsere klippfisk på slutten av 1600-tallet, og om skipperen og handelsmannen som satset alt og tapte. Hans virksomhet la det første grunnlaget for klippfiskproduksjonen i Norge, en virksomhet som kom til å prege næringslivet på Nordmøre i nærmere 250 år.

Jappe Ippes var hollender, født i Hindeloopen i 1655. Han var en pioner i norsk fiskerinæring. Både han selv og hans far var skippere og handelsmenn, med Nordmøre og Trøndelag som sine hovedområder. I 1691 fikk Jappe Ippes ved et kongelig privilegium, tillatelse til å starte klippfiskproduksjon på Nordmøre. Han gikk straks i gang og bygde raskt opp en betydelig virksomhet med base i Kråksundet på Tustna. Ippes drev virksomheten med vekslende hell frem til 1699. Senere var han bosatt som leilending på Tustna til 1709, deretter flyttet han antakelig tilbake til Nederland.

Foredraget gir også et lokalhistorisk innblikk i tidsperioden som la grunnlaget for Kristiansund som by, og er interessant for alle som er opptatt av klippfisk, kystkultur, hollendertida og næringslivshistorie.

Foredraget 14. oktober på Gurisenteret starter klokken 19 og det vil bli anledning til å kjøpe signert utgave av boken. Kafeen åpner klokken 18 med enkel middagsservering, kaffe og vafler.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte