fbpx
Annonse
Annonse
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tilsvar fra Naturvernforbundet  på artikkel «Etnisk rensing og hysteriske reaksjoner» publisert 14. mai 2020.

I dag har et innlegg, som er skrevet av to av Naturvernforbundets tillitsvalgte i et lokallag, kommet på trykk flere steder. I dette innlegget står det at Naturvernforbundet mener vindkraftutbygging er etnisk rensning. Dette tar vi sterk avstand fra, og vil på det sterkeste avvise at Naturvernforbundet mener dette.

Ja, Naturvernforbundet er kritisk til den vindkraftutbyggingen vi ser skjer over store deler av landet nå, hvor svært verdifulle naturområder går tapt, og som utøver et betydelig press på den samiske befolkningen vår. Men å skulle stemple dette for etnisk rensning er likevel helt uakseptabelt.

Etnisk rensning som begrep, ble utbredt for å beskrive de grusomme forholdene i Bosnia Herzegovina under borgerkrigen. Det er ingen omforent definisjon av begrepet, men FNs kommisjon av eksperter definerte begrepet slik i sin rapport til sikkerhetsrådet i mai 1994: «A purposeful policy designed by one ethnic or religious group to remove by violent and terror-inspiring means the civilian population of another ethnic or religious group from certain geographic areas.»

Vi vil derfor på det sterkeste ta avstand fra at noen av våre tillitsvalgte har brukt dette som begrep. Dette er ikke i tråd med Naturvernforbundets syn.

I Naturvernforbundets retningslinjer for tradisjonelle og sosiale medier kommer det klart frem at de som uttaler seg på vegne av Naturvernforbundet må gjøre det med bakgrunn av Naturvernforbundets vedtatte politikk. Bruken av begrepet etisk rensning i dette innlegget er ikke innenfor Naturvernforbundets politikk.

Naturvernforbundet er opptatt av å holde en saklig tone i vindkraftdebatten. I fjor gikk vi ut med et innlegg hvor vi tok avstand fra hatefulle ytringer i vindkraftdebatten. Miljødebatten skal være saklig og kunnskapsbasert, med respekt for meningsmotstandere. 

Av: Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, Øyvind Johnsen, nestleder i Naturvernforbundet og Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet over.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte