fbpx
Annonse
Annonse
Berit Tønnesen / Jonas Gahr Støre
Ytring
28 januar 2021 20:27
Jonas Gahr Støre, leder (Ap) og Berit Tønnesen, 3. kandidat Stortingsvalget (Ap).  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix og OTEK Møre og Romsdal.
Jonas Gahr Støre, leder (Ap) og Berit Tønnesen, 3. kandidat Stortingsvalget (Ap).  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix og OTEK Møre og Romsdal.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Av: Berit Tønnesen, 3. kandidat Stortingsvalget (Ap) og Jonas Gahr Støre, leder (Ap)

Arbeiderpartiet vil halvere billettprisen på ferge. Med en Ap-ledet regjering til høsten, blir dette en realitet, og første skritt tas i første statsbudsjett.

Prisen på fergebilletten kan synes uviktig for dem som bor i store byer med kort vei til jobb. For folk i Møre og Romsdal som er avhengig av ferge, er det snakk om betydelige kostnader. Et eksempel er dagpendling mellom Smøla og Kristiansund som får en årlig reisekostnad på over 70 000 kr, og dette forutsetter kjøp av autopass-avtale og 50% rabatt! Du må fylle på rabattavtalen 19 gang pr år til en sum av 3 700 kr for hver påfylling. Så er det bare å regne på hva det koster for de som ikke har råd til rabattavtalen… klart dette gjør et dypt innhugg i privatøkonomien.

Folk forteller at de har vurdert å flytte, si opp jobben, eller kutte i fritidsaktivitetene for barna. Sånn kan vi ikke ha det, vi vil ha et land med mindre forskjeller, sterkere fellesskap, der folk skal leve livene sine også ved kysten og fjordene.

En av årsakene til at billettprisene har steget så voldsomt de siste årene, er regjeringens omlegging av inntektssystemet for fylkene – dette stemte Ap imot. For fergefylket Møre og Romsdal utgjorde omleggingen betydelige kutt i overføringene fra staten. Prisen for dette må vanlige folk betale. Det er dette vi i Arbeiderpartiet skal rette opp.

For oss handler det om rettferdighet, om at det må bli vanlige folk sin tur, men også noe mer: ambisjonene for Norge som nasjon.. De senere årene har vi sett en negativ utvikling der vi nå eksporterer mindre. Det betyr at regjeringen har feilet med sitt viktigste, prosjekt; en omstilling av økonomien til tiden etter oljealderen.

Arbeiderpartiet har et ambisiøst mål om 50 prosent vekst i norsk eksport fram til 2030. Da må det satses over hele landet, ikke minst langs kysten. Flere av eksportnæringene med størst vekstpotensial ligger nettopp her. De kan ikke vokse uten at folk etablerer seg og trives nær jobbene de tilbyr, med mulighet til pendling uten for store kostnader.

Halvering av fergebillettprisen, sammen med økt pendlerfradrag, er derfor helt håndfaste tiltak for Arbeiderpartiets store prosjekt: en ny start i Norge, der det blir vanlige folks tur. 

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

KOMMENTARARKIV FRA TIDLIGERE KOMMENTARSYSTEM. KOMMENTARER LAGT TIL HER, BLIR ALDRI SYNLIGE. BRUK AKTIVT KOMMENTARSYSTEM OVER

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Møreaksen er sjanselaus!
Hvilke partier er det som støtter Møreaksen, har du glemt det? Les https://ksu.no/artikler/leserinnlegg/110408-paradokset-romsdalsaksen-20211021
Svært uventa kraftpris
Den nye Regjeringa sviktar fundamentalt med uforsvarleg og uventa  HØGE kraftprisar! Vanskeleg for oss vanlege veljarar å forstå  og godta ...
Skal bostøtte være en løsning mot vedvarende høye strømpriser i pressområder i Norge?Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser ...
Bjørn Nøstvold 2 dager siden Vedum: Ingen mirakelkur mot høye strømpriser
Kraftforbruket innenlands må løsrives fra Nordpool og priser som varierer med europeiske priser. Folket som eiere av storparten av kraftproduksjonen ...
Reknar med at miljøpartiet FRP også ønsker å stoppe miljøverstingene Hafast, Hordfast, Borgundfjordtunnellen også. Frank har verkeleg snudd i miljøsaka ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte