Annonse
Annonse
Berit Tønnesen / Jonas Gahr Støre
Ytring
28 januar 2021 20:27
Del på Facebook
Jonas Gahr Støre, leder (Ap) og Berit Tønnesen, 3. kandidat Stortingsvalget (Ap).  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix og OTEK Møre og Romsdal.
Jonas Gahr Støre, leder (Ap) og Berit Tønnesen, 3. kandidat Stortingsvalget (Ap).  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix og OTEK Møre og Romsdal.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Berit Tønnesen, 3. kandidat Stortingsvalget (Ap) og Jonas Gahr Støre, leder (Ap)

Arbeiderpartiet vil halvere billettprisen på ferge. Med en Ap-ledet regjering til høsten, blir dette en realitet, og første skritt tas i første statsbudsjett.

Prisen på fergebilletten kan synes uviktig for dem som bor i store byer med kort vei til jobb. For folk i Møre og Romsdal som er avhengig av ferge, er det snakk om betydelige kostnader. Et eksempel er dagpendling mellom Smøla og Kristiansund som får en årlig reisekostnad på over 70 000 kr, og dette forutsetter kjøp av autopass-avtale og 50% rabatt! Du må fylle på rabattavtalen 19 gang pr år til en sum av 3 700 kr for hver påfylling. Så er det bare å regne på hva det koster for de som ikke har råd til rabattavtalen… klart dette gjør et dypt innhugg i privatøkonomien.

Folk forteller at de har vurdert å flytte, si opp jobben, eller kutte i fritidsaktivitetene for barna. Sånn kan vi ikke ha det, vi vil ha et land med mindre forskjeller, sterkere fellesskap, der folk skal leve livene sine også ved kysten og fjordene.

En av årsakene til at billettprisene har steget så voldsomt de siste årene, er regjeringens omlegging av inntektssystemet for fylkene – dette stemte Ap imot. For fergefylket Møre og Romsdal utgjorde omleggingen betydelige kutt i overføringene fra staten. Prisen for dette må vanlige folk betale. Det er dette vi i Arbeiderpartiet skal rette opp.

annonse

For oss handler det om rettferdighet, om at det må bli vanlige folk sin tur, men også noe mer: ambisjonene for Norge som nasjon.. De senere årene har vi sett en negativ utvikling der vi nå eksporterer mindre. Det betyr at regjeringen har feilet med sitt viktigste, prosjekt; en omstilling av økonomien til tiden etter oljealderen.

Arbeiderpartiet har et ambisiøst mål om 50 prosent vekst i norsk eksport fram til 2030. Da må det satses over hele landet, ikke minst langs kysten. Flere av eksportnæringene med størst vekstpotensial ligger nettopp her. De kan ikke vokse uten at folk etablerer seg og trives nær jobbene de tilbyr, med mulighet til pendling uten for store kostnader.

Halvering av fergebillettprisen, sammen med økt pendlerfradrag, er derfor helt håndfaste tiltak for Arbeiderpartiets store prosjekt: en ny start i Norge, der det blir vanlige folks tur. 

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 1 timer siden Den problematiske Tautra-tunnelen
Dette er det beste og mest sannferdige innlegg jeg har lest så langt om MA. Gir enda mer grobunn til ...
Anne Mari Sandshamn 12 timer siden Kva er vitsen med gratis ferje, når ferja ikkje går?
@Terje SundsbøJaggu bra den er nede det meste av tiden, ellers kan det lett bli veldig mange ulykker, av bilister om ...
Terje Sundsbø 22 timer siden Mulighetenes akse – Romsdalsaksen!
Å hevde at tunnelen under Tautra går i et aktivt jordskjelvområde faller på sin egen urimelighet. Se til Japan, der ...
Det er mange gode grunner for å bygge ut fergeavløsingsprosjekter, slik som Møreaksen. Bl.a. fordi fergebommer er nede mesteparten av ...
Rune Kristiansen 3 dager siden Folket er ikke til for staten
Frp skuffer ikke. Å kutte mottak av kvoteflyktninger er ikke mindre enn umenneskelig og dette tankesettet gjennomsyres partiet av. 50 øre ...
Anne Mari Sandshamn 8 dager siden Alvorlig av Statens Vegvesen
@Terje SundsbøSa ikke at det var trygt, men tryggere for mennesker, da det er lett å komme seg av en ferge, ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte