fbpx
Annonse
Annonse
Jan Rune Haukvik, utflytta romsdaling
Ytring
03 mai 2021 10:39
Illustrasjon: Rambøll
Illustrasjon: Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Man skal ha respekt for enhver fobi og frykt, enten det er tunneler, fly, broer eller veps. Men det blir feil å la slike ting styre samferdselspolitikken. Saklig informasjon om fakta er viktig.

Brann i tunnel er noe som vekker frykt hos de fleste. En slik hendelse i en moderne tunnel med to separate løp og to felt i hvert løp, er noe helt annet enn i en eldre tunnel uten samme standard. Alt overvåkes av veitrafikksentralens operatører, røyken ledes i kjøreretningen så ingen kommer kjørende mot røyken. For hver 250 m er det nødutgang over til den andre løpet. Ikke minst bygges moderne toløps-tunneler på en måte som hindrer risikoen for ulykker og brann.

NTNU og NGU har slått fast at tunnelen på Møreaksen blir blant de sikreste tunnelene som er bygget i verden! Sikrere vei får man ikke – hverken inne i fjell eller utenfor.

Kostnader og fjordkryssing

Ny vei fra Ålesund til Molde via Møreaksen er vedtatt med en ramme på ca 24 mrd. Statens Vegvesen (SVV) har lagt frem et forslag til bompengesatser i flere etapper. Fra Molde til Vik er denne 144 kr. Vik til Ørskogfjellet 24 kr. Hele strekningen Ålesund-Molde er foreslått med en sats på 236 kr. Men i forslaget til NTP ligger det inne en lavere bompengeandel enn hva SVV har lagt til grunn. Dersom NTP vedtas som den er i juni, vil det bety enten lavere bompengesatser eller kortere nedbetalingstid.

Alternativet Romsdalsaksen ble også grundig utredet gjennom hele 2019. Dette ble utført av SVV Vest, SVV Midt og flere eksterne konsulenter, kvalitetssikret av Veidirektoratet og eksterne aktører. Dette viste at alternativet ville bli vesentlig dyrere enn Møreaksen. Forskjellen er minst 6 mrd sammenlignet med den standard Møreaksen er vedtatt til.

Tallene medførte en usaklig kritikk fra alternativets tilhengere om at dette var både korrupt og et bestillingsverk. Påstanden var også at utrederne og kvalitetssikrere kun ville få alternativet til å fremstå dyrest mulig. Dette er påstander som faller på sin egen urimelighet. Eksempelvis hadde Romsdalsaksen selv en løsning med krysset i Hjelvika inne i fjellet. Dette ville hatt en kostnad på 1 mrd +. Dette klarte SVV å tegne ut i dagen og fikk dermed kostnaden på dette krysset ned til 100-200 mill.

Om man studerer Romsdalsaksen sine skisser, vil man ikke finne et eneste kryss eller avkjørsel på Sekken, Veøya, Sølsnes eller Skåla. Slike kryss koster penger. I utredningen har SVV lagt inn et kryss på Skåla, men ikke flere. Hvorfor? Nettopp – for å se hvor billig Romsdalsaksen kunne bli! Så skjønner de fleste at den endelige prisforskjellen ville blitt langt mer enn 6 mrd, når alt ble tegnet inn og kalkulert. Og bompengene ville i alle fall ikke blitt noe lavere på en vei som kunne er til nytte for de som skal tvers gjennom en region der lokaltrafikken dominerer.

Men som Frank Sve selv sa det for en tid tilbake: «Det vil alltid være noen forståsegpåere som forsøker å ha andre løsninger enn de som er vedtatt etter en demokratisk prosess.»

Du må være logget inn for å kommentere.


Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Rolf Erik Pedersen · 5 måneder siden
  Du gir deg ikke, Jan Rune.
  TAUTRATUNNELEN, av de sikreste tunneler i verden!
  Hjelper lite det, når vi har sett konsekvenene i en tunnel, kontra åpent landskap.
  Branner oppstår skjelden i møteulykker, men ved at bla bremsen går varme, eller bilene blir varme i oppoverbakker.
  Dette vet nok lastebilsjåførene en hel del om. 
  Derfor ønsker ikke sjåførene å bruke TAUTRATUNNELEN.  Hvem lages da TAUTRATUNNELEN til?
  Du som vet det meste om tall, styrer elegant unna en stor belastning på veibudsjettet, hvert år, så lenge TAUTRATUNNELEN er åpen.  Drift- og vedlikeholdsbudsjett/utgiftene. 
  Dette har stor betydning for alt annet som skjer på Europa-og riksveiene våre. Dine illustrasjoner om at RA blir kun en vei for gjennomgangstrafikken, er jo bare tull. De aller fleste vil få en kortere vei over Romsdalsfjorden med RA. Tautratunnelen vil  kun bli brukt av de som MÅ over fjorden, ikke for de som vil kjøre, sykle eller gå seg en tur, for opplevelsene skyld. Gode opplevelser er et viktig bidrag til et godt liv.
  RA har vært tydelig på at deres forslag krevdes en seriøs utredning.  
  Det var aldri en seriøs utredning på Romsdalsaksen.
  Hadde de tatt en skikkelig utreding, så hadde alle kryssene vært vurdert. Om det var SVV Vest, Midt, eller andre avd. i SVV, sitter det langt inne å si at kollegaer har tatt feil!
  Blir spennende å se om dagens opposisjon klarer å se bort ifra luftslottet som har blitt skapt av dagens posisjon. Det er demokrates rett å få kjempe til siste slutt. Pr.dato er det ikke bevilget ei krone. 
  Og det får vi bare krysse fingrene for at aldri skjer.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Jan Rune Haukvik · 5 måneder siden
   @Rolf Erik Pedersen Tautratunnelen bygges for alle de som vil krysse fjorden raskere enn med dagens ferger, og som ønsker å kjøre når de ønsker det. 
   Vedlikeholdet på Møreaksen er beregnet til 60 mill pr år. Ja, det er mye penger. Men likefullt langt mindre enn det koster å drifte alle fergene som vil forsvinne med Møreaksen. 
   Nei, jeg har ikke sagt at Romsdalsaksen kun er en vei for gjennomgangstrafikken. Men jeg har sagt at det er kun gjennomgangstrafikken som sparer tid på Romsdalsaksen. For alle andre blir den en omvei. Og her er alle andre i flertall. Din påstand om at de fleste vil få kortere vei med Romsdalsaksen, er beviselig feil. 
   Eksemplene mine med kryss som ikke var tatt med, var et tilsvar til de som påstår at SVV har gjort alt for at Romsdalsaksen skal bli dyrest mulig. Fakta er at de har kuttet store summer for at den skulle bli så billig som mulig. Likefullt blir den mye dyrere enn Møreaksen. 
   Jeg lurer litt på alle de som liksom skal gå eller sykle på flytebrua... - hvor kommer de fra, og hvor skal de? Gode opplevelser, ja. Det er viktig. Enten det gjelder sikre og tørre veier eller gode naturopplevelser, kan jeg godt se for meg å komme kjørende ut av tunnelen og se majestetiske Julsundet Gate Bridge foran meg :) Og ønsker jeg meg flere postkort-opplevelser, svinger jeg av og kjører Kjerringsundet ut til Aukra. En sikker vinner for turistene!
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Lama Vik · 5 måneder siden
  Spør ein Kristiansundar om hen vil ha tilbake ferjene, eller kva Krifast har hatt å seie for KSU. Bygg Møreaksen!
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Thomas Rønsaas · 5 måneder siden
   @Lama Vik Hvilken europvei har blitt forlenget for å bygge Krifast?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Jan Rune Haukvik · 5 måneder siden
   @Thomas Rønsaas Riksvei 70 går til Kr.sund.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Thomas Rønsaas · 5 måneder siden
   @Jan Rune Haukvik Hva er poenget ditt?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Lama Vik · 5 måneder siden
   @Thomas Rønsaas Det fantes ingen E39 før Krifast. Som Møreaksen, la Krifast ned tre ferjesamband, og det vart skapt ein heilt ny vegtrase over Bergsøya. Motstanden var stor, men forkjemparane jobba stanhaftig over 30 år, fekk til sist med seg storting og regjering. Thomas, vil du ha tilbake ferjene?
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Thomas Rønsaas · 5 måneder siden
   @Lama Vik Svaret er altså at ingen europavei ble forlenget av å bygge Krifast.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 5 måneder siden
  Når det gjelder kostnader, så hevdes det at Møreaksen vil øke fra 24 til 40 mrd. når det etter hvert blir nødvendig med 4-felts vei.

  Den ekstra kostnaden vil også komme med Romsdalsaksen. Og ikke minst med alternativet fortsatt ferge. Med ferge må man i tillegg ta hensyn til at kostnadene må inkludere det som allerede nå ligger inne i Møreaksen for veien sør for Romsdalsfjorden. Dermed må fortsatt ferge ta høyde for kostnader på 20 – 30 mrd., i tillegg til fortsatt fergedrift til evig tid. Eller tror man at dette er gratis hvis Møreaksen ikke bygges?
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Glimrende  👋 like greit å gå rett på sak med ein gang!Terningkast 10!
Hans-Peter Kaaresen 1 dager siden Sve stiller spørsmål til Samferdselsministeren
Dette er helt klart siste spikeren i kista for Møreaksen.
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Nytt gjennomslag for Møre og Romsdal Arbeiderparti
@Stig Anders Stensvik OhrvikDette var et vedtak fra 2019. Hvor relevant er det i dag?
Ketil Strand Andersen 2 dager siden Nytt gjennomslag for Møre og Romsdal Arbeiderparti
"åpner for et godt fødetilbud i Kristiansund også etter at SNR er ferdig, så framt det er faglig og økonomisk ...
Stig Anders Stensvik Ohrvik 2 dager siden Nytt gjennomslag for Møre og Romsdal Arbeiderparti
Møre og Romsdal Arbeiderparti stiller fortsatt med forbehold om hva som skal være i Kristiansund: «et godt fødetilbud i Kristiansund ...
jon ingar eik 2 dager siden Vegen videre uten Lars
En flott omtale, om en flott man, og vårt felles gode E39 prosjekt, takk for innsatsen     Lars Valderhaug.
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte