Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Arne Grødahl: Foto Ap
Arne Grødahl: Foto Ap
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Svar til Helge Orten om sykehus.

Romsdal Høyres stortingskandidat Helge Orten hadde sist uke oppmerksomheten mot både Nordmøre og Sunnmøre. Anledningen er Senterpartiet og Møre og Romsdal Arbeiderparti sine utspill om fortsatt fødeavdeling i Kristiansund også etter at sykehuset på Hjelset er ferdig.

Helge Orten sin reaksjon var følgende: «lager Arbeiderpartiet og Senterpartiet sjukehusløsninger som gir doble funksjoner, blir det mye dyrere, og betyr en trussel mot andre utbygginger av sjukehus, for eksempel i Ålesund», sa Helge Orten Romsdal Høyre sin representant på Stortinget.

Orten sin omsorg for Ålesund er gjennomskuelig. Den er der når det gavner Høyres hovedfokus.

For min del er det rystende lesning når det kan virke som om Helge Orten ikke er klar over at det allerede planlegges og er vedtatt avdelingssykehus i Kristiansund.

Med et bredt tjenestetilbud. Med innhold som for eksempel: ortopedisk kirurgi, laboratorium, bildediagnostikk/Røntgen, gynekologisk kirurgi, kirurgisk poliklinikk, øre-nese-hals, dialysebehandling, cellegift poliklinikk og palliative tjenester. Og denne listen er ikke uttømmende. Ut i fra dette kan vi fastslå at SNR Kristiansund er nettopp et avdelingssykehus. Og dette er planlagt innenfor de økonomiske rammene til helseforetaket.

annonse

Helge Orten sitt hovedpoeng er at med fødeavdeling og dermed akuttfunksjon i Kristiansund brytes foretakets økonomiske forutsetninger.

Min kommentar er følgende. Med ny regjering vil sykehusene få økte økonomiske rammer. Arbeiderpartiet har vært år Høyre har satt i regjering foreslått betydelige mer penger til sykehusene. Regjeringen har foreslått skattelettelser til de rikeste foran mer penger til fellesskapet som sykehusene er en del av. Som følge av eventuell fødeavdeling i Kristiansund så er det også lett å se for seg at innholdet på Hjelset kan styrkes på andre områder. Funksjonsfordelingen må ses på med nye øyne. Det vil slik jeg ser det ikke være aktuelt med mindre volum på Hjelset som følge av at fødeavdelingen der skal ta imot færre fødende. Da vil det bli plass til andre tjenester.

For egen del er jeg opptatt av at sykehuset på Hjelset blir bygd og tatt i bruk når planlagt. Vi trenger nå ro mellom de stridende parter på Nordmøre og Romsdal. Derfor har det ingen hensikt å gå til kamp igjen. Samarbeid er hva vi igjen må begynne med. Mitt første ringe bidrag i så måte var som frivillig i Molde jazzen. Og mitt neste er å være tydelig på at sykehuset på Hjelset skal bygges og bli et godt og moderne sykehus. Der er også Arbeiderpartiet tydelig. Ny regjering vil gjennomføre byggingen av sykehuset på Hjelset. Det vi her diskuterer er funksjonsfordelingen mellom SNR Hjelset og SNR Kristiansund. Jeg er oppriktig glad for at Møre og Romsdal Arbeiderparti står for begge deler. Bygging av sykehuset på Hjelset. Et godt tilbud i Kristiansund med fødeavdeling også etter at Hjelset er ferdig.

Et av hovedargumentene for å legge ned i Kristiansund var at det nærmest var umulig å rekruttere nok gynekologer og jordmødre. Dette er nå motbevist. Rekrutteringen i Kristiansund som fører til gjenåpning i september har gått veldig greit. Når det gjelder økonomien i helseforetaket så er jeg veldig forundret over at ikke flere politisk tar tak i den åpenbare problemstillingen som medfører at helse Møre og Romsdal får for liten andel av pengene fra helse Midt. Denne feilen har kostet helse Møre og Romsdal flere hundre millioner. Dette må rettes opp slik at pasientene i Møre og Romsdal får sin rettmessige andel av de økonomiske rammene.

Så til slutt en hilsen til Ålesund. Selvfølgelig skal sykehuset på Ålesund prioriteres som planlagt framover. Til syvende og sist er pasientene like viktige enten de bor i Molde, Ålesund eller Kristiansund. Eller hvilken som helst annen kommune i fylket. Økonomisk må vi nå bli like verdsatt som pasientene i Trøndelag. Det må være et felles krav.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ronny Ol · 1 år siden
  Enig med Ketil Strand Andersen. Grødahl og co lar seg lure.....atter en gang. 
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Jakob Sylte · 1 år siden
  Kjempebra Grødal. Da er vi reddet! For ordens skyld kaunne du ha sendt oss informasjon om hvem som har besluttet dette og når. Jeg er litt redd for valflesk i disse tider.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Ketil Strand Andersen · 1 år siden
  At Grødahl nå maner til fred og ro, betyr bare at han ikke har lært av tidligere feil. Det skal aldri være lov til å akseptere det skitne spillet som førte til at Høye kunne peke på Hjelset. At fordeling av offentlige arbeidsplasser er 51-40-9 er et resultat av naivitet og iver etter å glemme tapte slag. Det er på tide å lære, men akkurat det med læring har jo Ap i Krsund vært i mot. At Grødahl deltar som frivillig i Molde er jo bare et signal om at man lykkes denne gangen også. Selvsagt unner vi moldenserne at Nye Molde Sykehus bygges, men dette blir aldri vårt sykehus, det må vi kjempe for selv, og da forventer vi entydig at moldenserne unner oss at vi beholder vårt også. 
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

@Dag Robert BjørsholMøreaksen er listet blant de mest lønnsomme veiprosjektene i NTP. Folk flest, dvs. over 62% i vårt fylke, har stemt ...
Dag Robert Bjørshol 3 dager siden Møreaksen bør prioriteres først på fergefri E39
Hobbyskribenten Rasmus Rasmussen skjønner tydeligvis ikke ordtaket om at en død hest ikke vil reise seg samme hvor lenge den ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Samarbeid eller splid?
@jon ingar eikMed fortsatt ferge forsvinner bevilgningen på over 24 milliarder til Møreaksen ut av fylket. Da står store deler av Eksportveien ...
jon ingar eik 4 dager siden Samarbeid eller splid?
Helge Orten, og Rise, strekninga frå Vestens til Moa er ei felles strekning E136 og E39, det er den også ...
@Bjørn JacobsenInteressant å observere at lokalpolitikere i SV kjemper så innbitt for å stoppe Møreaksen. De er fullt klar over at da ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte