Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Amund Røhr Heggelund, Redd Barna
Ytring
09 august 2021 15:13
Del på Facebook
Foto: Audun Braastad / NTB
Foto: Audun Braastad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Av: Amund Røhr Heggelund, Politisk seniorrådgiver i Redd Barna og prosjektleder for Barnas Valg

19. august braker det løs for Norges største demokratiprosjekt for barn, Barnas Valg. Det er tredje gangen at Redd Barna og Nordic Screens arrangerer et eget valg for barn, som for første gang ble arrangert i forbindelse med Stortingsvalget i 2017. Målet med Barnas Valg er å styrke barns kunnskap, deltakelse, engasjement og forståelse for demokratiet, og å gi deres posisjon som aktive medborgere i samfunnet en skikkelig oppdrift.

For politikk er ofte komplisert, og det kan være vanskelig både for voksne og barn å bli kloke på hva de ulike politikerne faktisk mener: Er det en spade hun snakker om når hun kaller en spade for en spade? Når hun sier hun ikke ville brukt de ordene selv, er hun da litt enig eller uenig? Er det partiet som får flest stemmer som vinner, eller kan det bli et annet?

Vi i Redd Barna mener at for å engasjere barn i politikk må det være på deres premisser. Derfor har vi sammen med Nordic Screens tatt på oss oppgaven om å gjøre politikk gøy, spennende og ikke minst viktig for barn. Det handler om å flytte makt til barn, samtidig som viktige læreplanmål knyttet til demokrati og medborgerskap ivaretas. Vi vil gi barn en arena for å engasjere seg, gi kunnskap, reflektere, ta stilling til viktige politiske spørsmål og å få uttrykke sine meninger.

Barnas Valg inneholder et helt univers av kunnskap om politikk og demokrati. Gjennom ti ulike valgshow skal barn og unge få muligheten til å bli bedre kjent med partilederne, de kan ta en helt egen valgomat for barn som er utviklet i samarbeid med NTB, de kan lese barnevennlige partiprogrammer fra alle de politiske partiene på stortinget og de får til slutt anledning til å stemme på det partiet de er mest enig med.

Da Barnas Valg ble gjennomført i forbindelse med Stortingsvalget i 2017, stemte over 60 000 barn fra 2050 skoler. I lokalvalget i 2019 stemte 79 700 barn fra 2830 grunnskoler og 260 000 svarte på barnas egen valgomat.

Når det omsider blir september, og valgdagen kommer for både store og små, ønsker vi at alle 5.-10. klassinger skal ha hatt en personlig erfaring med å stemme i et valg. Redd Barna vil bidra til å skape oppmerksomhet og engasjement om resultatet, og å gjøre Barnas Valg kjent for de som bestemmer og for resten av samfunnet. Vi håper foreldre, lærere, politikere og pressen vil være med å spre budskapet, slik at så mange barn som mulig får muligheten til å delta på Norges største demokratiprosjekt denne høsten.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Brobygging
Når fergeleiet flyttes ut fra sentrum av Molde, blir fortsatt ferge et enda dårligere alternativ. Hva sier folket på Vestnes ...
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøNo er "gjeldande " NTP i ferd med å gå ut på dato. Og, strekninga Ålesund til Molde er
@Geir Ole SætremyrMøreaksen er blant de høyest rangerte prosjektene basert på netto nytte pr. investert krone i gjeldende NTP. Få andre har ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøEg forstår at enkelte drøymer om å lese dette inn i dei signala som er gitt. Men, det er ikkje ...
@Geir Ole SætremyrSamferdselsministeren vil utrede om det kan bli en mindre økonomisk belastning om Møreaksen deles opp i flere trinn. Han ønsker ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse