Annonse
Norges Miljøvernforbund, Ruben Oddekalv og Arnfinn Nilsen
Ytring
Norges Miljøvernforbund, Ruben Oddekalv og Arnfinn Nilsen
10 februar 2022 09:56
Del på Facebook
Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
Foto: Jan Arne Vold / Equinor / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Miljøvernforbund (NMF) uttrykker stor bekymring vedrørende regjeringens storstilte  havvindsatsning.

NMF er først og fremst bekymret fordi havvind er den energiformen som er mest arealkrevende og  konfliktfylt i forhold til miljøpåvirkninger. Samtidig som regjeringen nå har hastverk med utbygging av  havvind så holdes gode energiløsninger med et mye lavere miljø- og fotavtrykk kunstig nede. Det synes  som det store presset på energiprisene i de sørlige delene av landet har fått regjeringen til å handle i  panikk. Hastverksløsninger gir aldri noen god politikk, og vil som i dette tilfellet føre til at de mest  miljøskadelige energiløsningene blir valgt. For å løse energiutfordringene og få fortgang i det grønne  skiftet begynner vi rett og slett i helt feil ende. Vi har fremdeles ikke utnyttet det potensialet vi har til  energiøkonomisering, oppgradering av vannkraftverk, overgang til varmepumper inklusive utnyttelse av  jordvarme og fjordvarme, og ikke minst igangsetting av prosjekt for dyp geotermisk energiproduksjon. 

Ustabil, uforutsigbar og store negative miljøkonsekvenser

Havvind er en svært ustabil og lite forutsigbar energikilde. Den har store negative miljøkonsekvenser  både over og under vann. Kollisjon med turbinblad og fugl, fare for utslipp av giftige gir- og  hydraulikkoljer ved uhell, nye punktutslipp og spredning av ikke-nedbrytbar mikroplast medfølgende hormon- og miljøgifter som Bisfenol-A til skade for alle typer organismer i næringskjeden. Under vann  vil det være store miljøproblemer forbundet med bredspektret og lavfrekvent støy til skade for både fisk  og marine pattedyr, og elektromagnetiske felt fra et nettverk av kabler spredt utover et stort område. Slike elektromagnetiske felt forstyrrer en rekke arters næringssøk og orienteringsevne, spesielt  bruskfisk som hai, rokke og skate, men også fisk som laks og den europeiske ålen forstyrres av slike  felt. 

Geotermisk energiproduksjon

NMF sendte tidligere i vinter krav til regjeringen om å bevilge midler til igangsetting av konkrete  prosjekt på dyp geotermisk energiproduksjon. Mulighetene og teknologien har vært kjent for  myndigheter og industrien gjennom tiår. Det fremstår som uviljen mot satsning og utvikling av  geotermiske løsninger ikke har vært basert på hverken muligheter eller potensiale, men på  energibransjens agenda for å bygge ut og sikre seg mest mulig subsidier på miljøskadelig vindkraft, og nå også på havvind. Teknologi og kunnskap på dyp geotermisk til energiproduksjon har gjennomgått en  rivende utvikling og kan nå igangsettes som reelle prosjekt. Norge er i en særklasse med verdens beste  teknologi- og kompetansemiljø på dypboring som kan utnyttes til kompakte energianlegg både i  Nordsjøen og på land. Lukkede løsninger sikrer at eventuelle forurensninger fra grunnen ikke lekker ut i  miljøet, og bl.a ny turbinteknologi basert på eksempelvis superkritisk CO2 (sCO) som kan produsere  elektrisk kraft på temperaturer ned mot 31° C. Temperaturdata fra 3.500–5.000 meter dype brønner i  Nordsjøen ligger mellom 150-190° C. Med verdens fremste industri- og teknologimiljø innen boring  kan Norge utvikle verdensledende løsninger som kan dekke fremtidens behov for fornybar kraft, ikke  bare i Norge, men også i utlandet. Fremtidens fornybare energi er miljøvennlig, stabil og forutsigbar, og  den heter geotermisk. 

Miljøverstingen havvind

Regjeringens hastverkssatsning på miljøverstingen havvind er ikke minst også en trussel for det sårbare  havmiljøet. Norge forvalter et av verdens største og rikeste havområder som skal forsyne en stadig voksende befolkning med verdifull mat. Over hele verden er havets økosystemer under stadig større  press. Dette legger et ekstra stort ansvar på Norge og de havområder vi forvalter. Dette er ikke minst viktig i tråd bl.a med FNs bærekraftsmål, som de mange negative miljøkonsekvensene fra havvind vil  true. Havvind er i tillegg svært ressurskrevende, og har i tillegg til å legge beslag på store metall- og  mineraler, også en svært høy CO2 kostnad i et livsløpsperspektiv. 

Feilslått energipolitikk og panikk

Når vi nå opplever resultatet av flere tiårs feilslåtte energipolitikk i form av ekstremt høye og  ukontrollerte energipriser, så er det absolutt siste vi bør gjøre å handle slik regjeringen nå gjør, med feil  tiltak i panikk. Vi må starte i rett ende, og med det som har lavest fotavtrykk og miljøkonsekvens. All  energi spart er mer verd enn energi produsert, og stabil, forutsigbar energi er mer verd enn ustabil  vindkraft og havvind. Havvind er og blir en feilsatsing. 

En satsing på geotermisk varme og dyp geotermisk elproduksjon kan bli et industrieventyr for Norge som ikke bare sikrer stabilitet, trygghet og arbeidsplasser, men som også gir oss miljøvennlige løsninger  for fremtiden, både i sjø og på land. 

Vi har ikke råd til å gamble med vårt viktigste matfat, eller med de sårbare økosystemene der. Vi må  velge rett løsning og starte i rett ende. Ettertiden vil dømme oss hardt for de feilgrep vi gjør i dag. 

 

Av: Ruben Oddekalv og Arnfinn Nilsen, 
Norges Miljøvernforbund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 11 timer siden Skremmende fremtidsscenario
Bra innlegg. Valg til neste år, da gjelder det.
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Hvor lenge kan motstanderne av Møreaksen skjule kostnadene med fortsatt ferge? "Når fergene avløses av Møreaksen frigis enorme mengder strøm, ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasFakta er bedre enn fabler, spesielt i diskusjoner om samferdsel. Dine metaforer om elefanter kommer vi ingen vei med. Spesielt ...
Arne Almaas 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Terje SundsbøDet eneste jeg ønsker å kommentere er at det ikke er vits i å kommentere dialogene du og RR har ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
@Arne AlmaasKommentarfeltet benyttes til å diskutere momenter til artikkelen, ikke til å presentere nyheter. Hva er det i artikkelen du ønsker å ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Kostnadsreduksjoner på og med Møreaksen
Høyre prioriterer Fergefri E39 Møreaksen: https://www.smp.no/meninger/leserinnlegg/i/8qxqed/hoeyres-prioriteringer-i-nasjonal-transportplanEr det noen privatpraktiserende fogderipolitikere i Høyre Møre og Romsdal som våger å tale Erna ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse