Annonse
Annonse
Terje Grytten Finnøy
Ytring
16 juni 2022 12:43
Del på Facebook
Illustrasjon.
Illustrasjon.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Omveien og tunneltraseen Møreaksen som en del av E39, er ikke komplett avklart og ferdig utredet på noen av sidene til Romsdalsfjorden.

Man må virkelig undre seg over hvor lite oversiktlig omveien Møreaksen som et alternativ nå, etter så mange år faktisk fremstår. Hvor interessant er det å få presentert stadig lavere kostnader for et produkt som stadig krympes i alle ender og som stadig fremstår mer og mer som et halvfabrikat?

Sett opp mot at fergefri fjordkryssing for denne delstrekningen av stamveien mellom Kristiansand og Trondheim, er definert som mellom Ålesund og Bergsøy, bør det nå sett i lys av et helt nytt økonomisk landskap, der folk flest blir oppfordret til å vise måtehold og forståelse, faktisk gis stopp ordre til omveien Møreaksen.

Det som forventes av folk flest, bør også kunne forventes av de som er med på å styre landet vårt.

Spesielt sett i lys av den massive motstanden mot omveien Møreaksen og at omveien Møreaksen fremstår mer og mer som et halvfabrikat, dvs. rett og slett et stykkevis og delt prosjekt.

Her bør man rett og slett stoppe opp og bruke nødvendig tid til å få nødvendig oversikt. Både sett opp mot alternativene Møreaksen/RA eller fortsatt ferge. Men også opp mot synergieffekter til E136, Eksportveien.

Både fortsatt ferge- og flytebroalternativet RA foretrekkes av flertallet av befolkningen i fylket. Ref. Norstat undersøkelsen der over 4000 personer ble intervjuet om fjordkryssingsalternativene.

Er det ikke naturlig at man med dagens fokus på miljøkrav, også i denne sammenheng ser på endrede krav til motorveier? Ikke minst med et totalt nytt økonomisk landskap?

Bør det ikke forventes bedre overordnet styring, sett opp mot f.eks. å bygge to «parallelle» veier for strekningen mellom Ørskogfjellet og Hjelvika, sett opp mot mulighetene for synergieffekter mellom E39, E136 og flytebro alternativet RA? I dag har det politisk styrt blitt gitt ansvar til Nye Veier AS for den ene (E136) og til SVV for den andre (E39), der begge med sin politiske bestilling da opptrer mer eller mindre med skylapper på, sett i forhold til hva som gagner brukere, fylket, AS Norge best. Dvs. sluttproduktet man sitter igjen med.

At oppgradering av E136, Eksportveien haster mest av alt, bør det være liten tvil om.

Med dagens fokus på miljø og gjenbruk bør det rett og slett ikke være lov å sette i gang med halvfabrikatet og omveien Møreaksen uten at alle muligheter om mest mulig gjenbruk, synergi effekter, miljøhensyn og veier oppe i dagen vurderes på nytt, kontra å sette spaden i jorden, kun med mål om at da vil bordet fange opp mot dagens Møreaksen sin steinalder løsning, med milevis med tunneler og slusing av gjennomgangstrafikken gjennom Molde by/langs hele Fannestranda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alternativene bør nå rett og slett ses på med helt nye øyne.

Ved å samkjøre E39 og E136 fra Ørskogfjellet og helt til Hjelvika kan man fjerne den uforståelige parallell broen som SVV hevdet var nødvendig å bygge, ifbm. den paniske haste utredningen som SVV gjennomførte i 2019. Og vips, så bør også kostnaden med flytebro alternativet minskes tilsvarende.

Argumentet som SVV benyttet i 2019 var syltynt. Nå bør dette fiktive argumentet være forduftet som dugg for solen og dermed også fra regnestykket som SVV satt opp.

Det eneste SVV og Møreaksen-lobbyistene oppnådde med dette. var etter mange sitt skjønn å sabotere for flytebroalternativet RA.

Det samme kan sies om det neste «sjakk trekket» som SVV og Møreaksen-lobbyistene frontet. Det også til ulempe for flytebro alternativet RA.

Dvs. å planlegge inn en uønsket og til alt overmål, unødvendig lang undersjøisk tunnel under Fannefjorden. Dermed oppnådde SVV og Møreaksen-lobbyistene et fiktivt behov for to løp, ala sin egen Tautra tunnel og dertil økte kostnader for RA alternativet. Her bør det også være betimelig å stille seg spørsmålet om målet til SVV også her var å hindre for RA, som en komplett oversjøisk og mer fremtidsrettet løsning?

Det bør virkelig være lov å stille spørsmål vedr. SVV og Møreaksen-lobbyistene sin agenda underveis. Spesielt løsningsorientert ifbm. alternativ til omveien Møreaksen skal SVV & Møreaksen-lobbyistene i hvert fall ikke bli beskyldt for.

Det kan fremstå som at SVV og Møreaksen-lobbyistene har motarbeidet andre alternativ helt tilbake til KVU 2011 og hele veien frem til i dag. Ja faktisk før KVU 2011, for det var mer eller mindre samme gjengen som i en årrekke før KVU 2011, jobbet med landfast Otrøy. Dvs. Møreaksen. Hvor interessert kan det da ha vært for denne gjengen, ifbm. KVU 2011 og den videre i prosessen til å fremoverlent se etter de beste, mest fremoverlente alternativene? Altså etter andre alternativ enn det de selv på forhånd hadde jobbet med i en årrekke?

Det bør faktisk være lov å undre seg.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Havets sølv – kystens gull
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 2 dager siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 3 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte