Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Del på Facebook
Leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Erik Kollerud. Foto: Ali Zare / NTB
Leder i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Erik Kollerud. Foto: Ali Zare / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Tirsdag denne uka la YS fram det årlige Arbeidslivsbarometet, en undersøkelse hvor rundt 4000 arbeidstakere har blitt intervjuet om sin arbeidssituasjon. Her får vi et viktig pekepinn på trykket i norsk arbeidsliv.

Undersøkelsen viser flere positive funn. Norsk arbeidsliv er for en stor del tilbake til normalen etter to år med pandemi, og sysselsettingen er høy. Ansatte er mindre bekymret for å miste jobben enn de har vært på mange år, og oppslutningen om fagforeningenes betydning og rolle er høy.

annonse

Likevel er det flere funn som gir grunn til bekymring. Som at flere er utslitt etter jobb og opplever en dårligere jobb-hjem balanse enn under pandemien, og at folks tilfredshet med jobben er på laveste nivå siden 2014. Det er i store ulikheter blant ulike yrkesgrupper når det gjelder opplevelsen av fleksibilitet i jobben, som mulighet for hjemmekontor og fleksitid.

Særlig bekymringsverdig er tallene som viser at 8 av 10 av personer som er ansatt i en midlertidig stilling, egentlig ønsker seg en fast ansettelse.

Det å være fast ansatt gir en grunnleggende trygghet i hverdagen. Å være ansatt i en midlertidig stilling gir også dårligere muligheter til å etablere seg, ta opp boliglån og komme seg inn på boligmarkedet.

annonse

For Arbeiderpartiet er det et viktig mål at alle som ønsker det skal ha mulighet til en hel, fast stilling. Midlertidige ansettelser skal være et supplement for å dekke midlertidige behov, og ikke brukes som en bemanningsstrategi for å gi arbeidsgiver større fleksibilitet.

Derfor har regjeringen nå fjernet den generelle adgangen til å ansette midlertidig, som Solberg-regjeringen innførte i 2015. Høyresiden argumenterte med at man med dette ville gjøre det lettere for utsatte grupper å få innpass på arbeidsmarkedet. Kartlegginger viser imidlertid at dette ikke har vært tilfelle.

At vi nå fjerner den generelle adgangen til midlertidige ansettelser, er bare ett skritt i kampen for et mer velordnet arbeidsliv.

I høst skal Stortinget behandle forslag fra regjeringen om å styrke retten til heltidsstilling, samt innstramninger i regelverket for innleie fra bemanningsforetak. Dette vil også være viktige bidrag til å sikre flere muligheten til en fast, hel stilling.

Arbeiderpartiet gjennomfører storrengjøringen av arbeidslivet fordi enkelte ansatte er utsatt, og fordi alle fortjener et godt arbeidsmiljø. Selv om pilene viser riktig vei for norsk arbeidsliv, er vi utålmodige på vegne av alle de som står opp hver eneste dag og møter en utrygg og uforutsigbar arbeidshverdag. Alle fortjener en trygg jobb og en inntekt å kunne leve av. Det er vår viktigste jobb å sørge for.

annonse

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 10 timer siden Rasmussen hører på velgerne
@Anne Mari SandshamnTyr du til hersketeknikker for å slippe å svare på vanskelige spørsmål?
Terje Sundsbø 22 timer siden Egosentriske sunnmøringer
@Anne Mari SandshamnTvert imot – den raskeste traséen for flertallet av de som krysser Romsdalsfjorden går om Otrøya, dvs. Møreaksen. Dermed blir ...
Anne Mari Sandshamn 1 dager siden Egosentriske sunnmøringer
@Terje SundsbøDER sa du det!!! og de største egoistene er i Molde, ute på Midsun/Otrøya og Gossen da!!!  HAHAHAHAHAHA, Snakk om ...
Frode Hoseth 1 dager siden Et bedrag uten sidestykke
Og så har styret i helseforetaket en styreleder som formidler sin uvitenhet og at han vet iiiiiingenting.
Terje Sundsbø 1 dager siden Egosentriske sunnmøringer
Egoistene ønsker at Møreaksen bygges ut først nærmest seg selv. Men knapt noe politisk parti har Romsdalsaksen i sitt partiprogram. ...
Rune Kristiansen 2 dager siden Et bedrag uten sidestykke
Klar tale. La oss ikke forglemme at om du yter motstand mot disse "helse"toppene fordummes du med  utspekulert maktspråk slik ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte