Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Rasmus Rasmussen
Ytring
18 august 2022 13:03
Del på Facebook
Fødeavdelingen på Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Fødeavdelingen på Kristiansund sykehus. Foto: Steinar Melby / KSU.NO
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bunadsgeriljaen snakker igjen hele helse-Norge midt imot. Anja Solvik, grunnlegger av og ambassadør for Bunadsgeriljaen, hevder at en ikke lenger kan skylde på nasjonal mangel på gynekologer, når det utdannes flere enn før.

Hun mener stortingsvedtaket om åpen fødeavdeling i Kristiansund frem til fellessykehuset på Hjelset står ferdig derfor ikke er et politisk narrespill der helseforetaket settes i en umulig posisjon, slik foretaket selv hevder.

Solvik sier at et stortingsvedtak er ikke en ambisjon, det er en ordre! Når ansatte ledere finner oppgaven (med å skaffe nok kvalifisert personell) umulig, må helseministeren sørge for å erstatte ledere som har trukket seg, sier Solvik. Andre vil mene det er mer fornuftig å hindre at gode ledere finner det nødvendige å trekke seg og dermed stoppe problemet før det oppstår, fremfor størst mulig gjennomstrømming av ledere. Solvik har heller ikke forstått at det er de ansatte, ikke de folkevalgte, som står rettslig ansvarlig for de beslutninger og handlinger helseforetakene gjør.

Helseministerens uunngåelige realitetsorientering der hun erkjenner den umulige oppgaven å ansette fagfolk som ikke er tilgjengelig, blir ikke godt mottatt på Nordmøre. Formannskapet i Kristiansund står fast på at både stortingsvedtak og regjeringserklæring skal følges. De ønsker enda en framføring av narrespillet. De har glemt at bemanningsproblemer var et av hovedargumentene for ORKidé da et samstemt Nordmøre krevde fellessykehus. «Vi gir oss aldri» i praksis i Kristiansund.

Når det gjelder stortingsvedtaket sa helseminister Kjerkol i Dagsnytt 18 på NRK: «Det faglige ansvaret har de lokale fagfolkene. Det overprøver ikke jeg som statsråd, og det vil heller ikke Stortinget overprøve.» Kjerkol anser Hurdalsplattformens punkt om fødeavdelingen i Kristiansund som oppfylt. I Hurdalsplattformen står det at regjeringen skal «sikre et trygt føde- og barseltilbud på Nordmøre og i Romsdal og fødeavdeling i Kristiansund». Helseministeren fra AP sier: «Vi har jo oppfylt det. Det ble gjenåpnet. Så har det skjedd nye ting som gjør at man ikke lenger har den faglige forsvarligheten».

Bunadsgeriljaen erkjenner ikke at det er mangel på fagfolk. Men styreleder for Bunadsgeriljaen, Ingrid Uthaug, viser likevel til at 1/3 av fødeavdelingene har utfordringer om å opprettholde forsvarlig drift på grunn av mangelfull bemanning. Er ikke Kristiansund blant disse? Uthaug er bekymret for at helseministerens uttalelser der hun erkjenner disse problemene kan skape presedens. Helseministerens realitetsorientering vil neppe skape presedens, framtidige utopiske valgløfter og stortingsvedtak blir nok ikke stoppet av dette.

Langt mer alvorlig er det når Bunadgeriljaens styreleder avslutter med å hevde at hvis helseminister eller Storting ikke griper inn, vil det være fritt frem for sykehusledere å styre mot en bemanningskrise for så å fremstå tilsynelatende beklagende i media og si at det ikke er faglig forsvarlig å fortsette å holde avdelingen åpen. Bunadsgeriljaen bør ikke gi fødselshjelp til konspirasjonsteorier og Fake News. Dette er et grovt bakholdsangrep på lederne, ikke minst ved sykehuset i Kristiansund.

Bunadsgeriljaen fortsetter altså å hevde at mangel på fagpersonell som gynekologer ikke eksisterer. Dette i sterk kontrast til at ni fødselsleger/gynekologer fra hele landet skrev et leserinnlegg i Aftenposten hvor de påpeker at vi mangler fødselsleger/gynekologer ved et flertall av våre sykehus. En mangel helseforetakene stadig bekrefter, og som helseministeren nå har måttet erkjenne. Troverdigheten til Solvik og Uthaug er minimal.

Det står heller ikke til troende at Bunadsgeriljaen fremhever viktigheten av nærhet, og vil opprettholde fødeavdelingen i Kristiansund etter at fellessykehuset på Hjelset står ferdig. Faktum er jo at alle som kommer via rundkjøringen på Bergsøya vil nå fellessykehuset på Hjelset raskere enn det gamle sykehuset i sentrum av Kristiansund. Når veien gjennom Gjemnes blir utbedret vil forskjellen bli enda større. Fellessykehuset på Hjelset nåes raskest for store deler av Nordmøre, da er det inkonsistent å benytte sykehuset i Kristiansund hvis nærhet er viktig.

Å lytte til fagfolk kan være klokt: «Kvaliteten i fødselsomsorga trumfar over kort reiseveg» sier leder i Norsk gynekologisk forening Nils-Halvdan Morken. Det mener visst også flere gravide på Nordmøre, de har ikke noe imot å dra helt til Trondheim for å føde. Myten om ønske om nærhet blir knust. Selv om de gravide stoler på at det er et godt fødetilbud i Molde virker det som om kampen ikke lenger dreier seg om et godt fødetilbud, men heller om ønsket om å ha en åpen fødeavdeling i Kristiansund, koste hva det koste vil.

Hensynet til 300 friske unge fødende kvinner årlig bør ikke trumfe 159.000 andre pasientkontakter. Heller ikke utopiske politiske løfter. Fakkeltog greier ikke å kaste nok lys til å avdekke slike forhold.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Vidar Hölm · 1 år siden
  Som sagt før. De burde aldri ha revet sykehuset på Hjelset. Nå går pasientene løse og er på sosiale media og skriver idiotiske nettavisinnlegg. Angående nærhet er St.Olavs og Orkdal sykehus raskeste og nærmeste løsningen for deler av Nordmøre men problemet som Rasmussen aldri evner og forstå siden han tror verden og universet er molde er at det ikke er kapasitet nok noen steder i forhold til behovet. Det bedrer ikke situasjonen at det såkalte "fellessykehuset" som bygges på Hjelset er krympet med 30 000 kvadratmeter fra opprinnelig planlagt areal. Det var allerede da for lite etter behovet. Man skal være glad for at man har sykehusbygget i Kristiansund og kan opprette ett innholdsrikt DMS der nå. Forøvrig bør sykehuset i Ålesund styrkes. Er der det bor mest folk i fylket. Fra molde er det kortere dit i tid og kilometer enn fra mange steder på Nordmøre og til molde 😉
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Vidar Hölm  

   Nå er det vel ikke så mange på Nordmøre som har raskere vei til St. Olav i Trondheim enn til Hjelset i Molde. Og disse er neppe aktuelle for sykehuset i Kristiansund heller.

    

   Krympingen av fellessykehuset var det jo Kristiansund som sto for. Husker du ikke rettsaken – der ble det hevdet at sykehuset ble bygget for stort.

   Når det gjelder avstandene mellom Molde og Ålesund, så er de også der lik i begge retninger. Husker du da direktør Eidsvik utelukket en lokalisering på Eikrem i Molde? Hun sa det var fordi Eikrem ikke ville blitt godtatt i Kristiansund. Grunnen var nok at Eikrem ville få et større pasientgrunnlag enn Åse, hennes hjertebarn.
  • Denne kommentaren er avpublisert.
   Terje Sundsbø · 1 år siden
   @Vidar Hölm Du bør lese denne: 
   https://www.tk.no/na-tenker-jeg-at-vi-kanskje-ma-revurdere-litt/s/5-51-1195398

   «Flere profiler har endret syn på fødeavdeling: –⁠ Jeg tror mange tenker det, men er redd for å si det offentlig.»

 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Når det gjelder selve reisetidene, kan det være greit å benytte relevante målepunkt. Jeg har brukt disse punktene:

  Hjelset: https://goo.gl/maps/r9DxyE6dAyRWc4Pu6

  Kristiansund: https://goo.gl/maps/2oE9cz1jA3vn1QEM8

  Jeg har prøvd ved ulike tider på døgnet, 19.08.2022, og reisetidene til sykehusene Hjelset / Kristiansund er:

  Kl. 14:50 H/K 25 min / 31 min

  Kl. 16:05 H/K 25 min / 32 min

  Kl. 17:15 H/K 25 min / 28 min

  Det er altså ikke dødt løp mellom sykehusene.
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  En oppklaring om nærhet. Hvilket sykehus vil en ambulansesjåfør velge: det som er nærmest i antall kilometer, eller det som er nærmest i antall minutter? Hva vil en fødende bak i ambulansen velge?

  Før dere svarer, les denne: https://panorama.himolde.no/2019/08/27/alternative-fakta-i-vg/

  PS: Rasmussen skriver «Fellessykehuset på Hjelset nåes raskest for store deler av Nordmøre, da er det inkonsistent å benytte sykehuset i Kristiansund hvis nærhet er viktig.»
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Om noen savner et lite historisk tilbakeblikk, så kan dette være noe: 

  https://www.tk.no/kritiske-sporsmal-til-ordforer-kjell-neergaard/o/5-51-940257
 • Denne kommentaren er avpublisert.
  Terje Sundsbø · 1 år siden
  Til alle dere som lurer på reisetider: 
  Slike beregninger har Lise Lillebrygfjeld Halse ved Høgskolen i Molde og kollega med Ingrid Uthaug, gjort for lenge siden: https://panorama.himolde.no/2019/08/27/alternative-fakta-i-vg/

  Uff, jeg glemte at også Google er styrt av Torgeir Dahl og Moldemafiaen.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 8 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøHer er kontaktinformasjonhttps://naturvernforbundet.no/ansatte/holger-schlaupitz/
Terje Sundsbø 9 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmål du får. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?Representerer du virkelig Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu får bruke energi på å finne ut av Naturvernforbundet sitt formål.
Terje Sundsbø 15 timer siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrSom vanlig svarer du ikke på de spørsmålene du får. Er ikke det litt pinlig å representere Naturvernforbundet på en ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu er i det filosofiske hjørnet i dag. Du får ta deg ei misjonsferd, sville for sville,  og sjå kor ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrBurde ikke heller du alliere deg med Frank Sve (Frp)? I følge Hans-Peter Kaaresen blir jo Frank Sve (Frp) den ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse