Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Foto: Gorm Kallestad / NTB
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vold i nære relasjoner og partnerdrap er alvorlig kriminalitet og brudd på grunnleggende menneskerettigheter. Det skjer for ofte og har store konsekvenser både for enkeltmennesker og samfunnet for øvrig.

Denne uka har Stortinget hatt en debatt om temaet etter et representantforslag sendt inn fra Høyre. Jeg strides mellom å ville rose engasjementet deres mot partnerdrap, samtidig som jeg vet at dette ikke var høyt nok på dagsorden gjennom de borgerliges åtte år i regjering.

Annonse
Annonse

Når denne evigvarende debatten igjen begynner å rulle, er det viktig for meg å presisere at vold mot kvinner, vold i nære relasjoner og partnerdrap ikke er bare noe vi skal ha tiltak mot i den akutte fasen, men helhetlig likestillingspolitikk er også avgjørende når vi jobber med dette. Vold i nære relasjoner kan ramme alle, men noen er mer utsatt enn andre. Kvinner mer enn menn. Skeive mer enn befolkningen for øvrig. I dette arbeidet må den helhetlige likestillings og inkluderingspolitikken være tilstede.

Sist gang Arbeiderpartiet og Senterpartiet styrte ble det levert forpliktende og finansierte handlingsplaner. Knut Storberget som justisminister tok en plass innenfor dette tema, som få andre. Alt fra tydeliggjøring av lovverket rundt avvergingsplikten og opprettelsen av barnehusene er takket være Storberget og forrige rødgrønne regjering.

I dag vet vi at vi må gjøre mer for å øke kunnskapen rundt avvergingsplikten blant alle som jobber med mennesker, men spesielt blant våre fastleger, lærere og ansatte innenfor lavterskeltilbud. Realiteten er at altfor mange melder ikke i fra. Her må vi også se om vi kan gjøre mer innenfor lovverket.

Regjeringen har varslet at det vil komme en ambisiøs opptrappingsplan mot vold i nære relasjoner innen utgangen av 2023. Det er en klar forventning fra oss i Arbeiderpartiet at opptrappingsplanen er konkret, og at det følger med penger slik at forslagene kan realiseres.

Alle partnerdrap er varslede drap. Blant de vi har mistet så brutalt, finner vi kvinner som har levd i voldelige forhold over en lengre periode. Derfor er arbeidet med vold i nære relasjoner en sentral del av arbeidet mot partnerdrap. Her spiller politi, barnevern, krisesentre, fastleger og andre lavterskeltilbud en utrolig viktig rolle for både å forebygge, avverge og håndtere når volden allerede finner sted.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Denne viktige forebyggingen skjer lokalt i den enkelte kommune. Når regjeringen har sørget for å øke veksten i frie inntekter til kommunesektoren med 2,5 milliarder kroner på toppen av det Solberg-regjeringen la opp til, så er det utrolig viktig for det forebyggende arbeidet som gjøres hver eneste dag lokalt. Kommunenes frie inntekter økte dermed med 4,5 milliarder kroner i 2022. Dette er avgjørende all den tid krisesentertilbudet er et kommunalt ansvar. Regjeringen skal også i gang med et arbeid med å utrede lovendringer og vurdere tiltak for å styrke kvaliteten i krisesentertilbudet.

Det er helt avgjørende at voldsutsatte får et godt tilbud i akuttfasen. Tiltaket om å styrke akuttilbudet til personer utsatt for vold i nære relasjoner, var et tiltak i handlingsplanen som de borgerlige fremmet, og det var ikke påbegynt en gang. Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering vil følge dette opp. Vi er i gang.

I 2020 foreslo partnerdrapsutvalget å opprette en permanent partnerdrapskommisjon som skal gjennomgå saker om partnerdrap. Over ett år hadde de borgerlige på seg for å få på plass en partnerdrapskommisjon. For 2022 har Arbeiderpartiet og Senterpartiet i regjering satt av 2 millioner kroner til etablering av en partnerdrapskommisjon, med helårsvirkning på 10 millioner kroner fra 2023.

Siden Arbeiderpartiet og Senterpartiet kom i regjering for et år siden, har vi styrket politiet med nesten 300 millioner kroner. Hvorfor? Fordi oppklaringsprosenten for disse sakene må opp. Vi styrker etterforskningen og krever at vold i nære relasjoner og seksuelle overgrep er prioriterte saker hos politiet.

Mange vil si at dette er såpass alvorlig tema at vi må rose alle som bidrar og løfter saken, selvsagt. Men det må også være rom for å si “put the money where your mouth is”. Voldsutsatte mennesker trenger ikke monopolpenger når vi sitter i opposisjon, de trenger penga på bordet når vi sitter i posisjon. Det sørger vi for nå.

Vold i nære relasjoner er en av våre aller største likestillingskamper. Det er vondt å erkjenne, men det er når vi først har erkjent problemene at vi klarer å handle. Vi kan aldri skryte av at vi er et likestilt land før alle mennesker opplever reell trygghet, også i sitt eget hjem.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDette er politikk gjennom Regjering og Storting.Det er ikkje noko Naturvernforbundet arbeider med, men vi registrerer kva rammeverk som er ...
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet. Er det vanlig praksis i Naturvernforbundet?
Geir Ole Sætremyr 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDu må adressere dette hos andre.
Terje Sundsbø 5 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Geir Ole SætremyrPå Møreaksen betaler bilistene bompenger, på jernbane betaler passasjerene billett. Mitt spørsmål gjelder fortsatt:Hvorfor behandles lokal forankring og finansiering ulikt ...
Terje Sundsbø 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Anne Mari SandshamnSkålaveien var ikke et fergeavløsningsprosjekt, og mottok aldri offentlig støtte. Skålavegen ble bygget som en privat vei i regi av ...
Geir Ole Sætremyr 6 dager siden Særinteresser og Eksportveikonferansen
@Terje SundsbøDer er ei forskell  Møreaksen skal delfinansierast via bompengar. Jernbane via passasjernbilett.80% staleg finansiering av Møreaksen.  Vesentlig statlig bidrag til finansiering ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse