Aure Næringsforum (ANF) har tatt initiativet til gjennomføring av studie for å avdekke muligheter og utfordringer for økt fornybar kraftproduksjon med Aure som utprøvingskommune eller pilot for studien. Alternativene landbasert vind-, vann- og solkraft skal være hovedfokuset. Studiet er kostnadsberegnet til kr 1.000.000, -. Hovedsakelig med bruk av offentlige midler.
Hovedutvalget for næringsutvikling i Aure kommune har i møte den 5. desember vedtatt å gi ON Ocean Network kr 250.000, - i tilskudd fra næringsutviklingsfondet til en mulighetsstudie – Økt lokal energiproduksjon. Dette er kr 100.000, - mer enn det kommunedirektøren innstilte på. Etter at et kritisk søkelys ble satt på saksbehandling og innstilling i denne saken, har utvalget lagt inn følgende tekst i sitt vedtak: «Mulighetsstudiet må ta hensyn til Aure kommune sine vedtak i sak 54/19 knyttet til vindkraft på land i Aure kommune».
Folkeavstemning og kommunale vedtak er kjente barrierer mot landbasert vindkraftutbygging i Aure. Så hvorfor bruke midler fra næringsutviklingsfondet vårt til konsulenthjelp fra et Kristiansundsfirma for å finne mer ut av disse? Ocean Network har dessuten fått tilsagn om støtte på kr 150.000, - fra næringsutviklingsfondet for arbeid med Kystkrafta fase 2 etter påtrykk fra ANF og Tjeldbergodden Industriforening.
Trekkes landbasert vindkraft ut av studien, hva blir igjen da? Studie av muligheter og utfordringer i forhold til vann- og solkraft i Aure? Sammenholdt med studiets måleindikatorer for ny lokal fornybar kraftproduksjon, så er vedtaket høyst tvilsomt.
Hovedutvalgets møte ble holdt i møterom hos Tjeldbergodden Utvikling. Innsyn via Aure kommune-TV var derfor ikke mulig. Næringslivet møtte med 3 faste medlemmer deriblant lederen i utvalget, som er daglig leder i Tjeldbergodden Industriforening, og nestlederen, som er daglig leder i SL Maskin AS. Etter forfall fra ordføreren og en annen fast politisk representant med klart standpunkt mot landbasert vindkraft i Aure, var det kun varaordføreren (SP) som stilte som vara. Dermed satt Aure Senterparti med full politisk kontroll i dette møtet, der den faste representanten i utvalget er klart personlig involvert i saken. Kommunedirektørens saksbehandler kunne heller ikke delta på møtet, så forsvarligheten av å avholde møtet kan diskuteres. Vedtaket i saken ble deretter! Samtidig som utvalget tar ut hoveddelen av studiet, økes tilskuddet til studiet fra næringsutvalgsfondet fra 150 til 250 tusen kroner. Logikken mangler og spørsmål om habilitet kan reises.
Salfjord AS har inngått avtalen og partnerskap med Njordr AS og Ivar Slettemoen (nå skatteflyktning til Sveits) om vindkraftutbygging i Aure. Avtalen ligger der og vaker, for Njordr har ikke trukket søknaden sin til NVE. Daglig leder i Salfjord, som sitter i ANF sitt styre, og tidligere styrelederen i Salfjord, som er Senterpartiets faste medlem i hovedutvalget for næringsutvikling, signerte denne avtalen. Salfjord AS deltok aktivt i kommunestyrevalget med vindkraftavstemming høsten 2019 uten å vinne fram. Det gjorde heller ikke Aure Senterpartiet, som opplevde velgerflukt fra partiet. Beskjeden fra velgerne i Aure var klar – Vi vil ikke ha vindkraftverk på fjella våre!
Bildet øverst i innlegget, tatt senhøstes 2022, illustrerer bokstavelig talt enden på Salfjords landbaserte oppdrettseventyr på Tjeldbergodden. Selskapet hadde hverken konsesjonspapirer eller finansiering i orden og planene måtte etter hvert skrinlegges. Salfjord AS fikk i januar 2020 allikevel tilsagn om støtte på kr 450.000, - fra næringsutviklingsfondet til å bygge vei til kai på industritomta på Tjeldbergodden. Tilskuddet ble utbetalt før ferdigstillelse. Utførende entreprenør var SL Maskin.