Til møtene i formannskapet 9. april og kommunestyret 17. april om vindkraft - foreligger det nå to dokumenter - planinitiativet fra utbygger, og kommunedirektørens saksfremlegg. I det følgende vil vi kommentere noen sider ved dokumentet fra kommunedirektøren.
Det første er at kommunedirektørens innstilling er et saksframlegg for oppstart av områderegulering. Vi oppfatter situasjonen slik at kommunestyret skal si JA eller NEI til en planprosess for å endre reguleringsplanen for det omtalte området Fløystad-Kamsvågfjellet, fra LNF-område til INDUSTRI-område. Området må omreguleres slik, for at kommunen skal kunne igangsette en konsesjons- og utbyggingsprosess. Saksfremlegget til kommunedirektøren er et forslag FOR utbygging av vindkraft i kommunen, der naturinngrep, forurensing og andre negative konsekvenser minimeres for kommunepolitikerne, som skal fatte kommunehistoriens viktigste vedtak.
Samtidig sier kommunedirektøren at kunnskap om disse momentene er noe de folkevalgte representantene kan be om å få utredet, hvis de skulle ønske det. I så måte er dette et polert og glatt dokument, noe det har til felles med, planinitiativet til selskapet. Dette er gjort med hensikt for å gjøre prosjektet spiselig.
HVIS kommunestyret fatter vedtak om å godkjenne «planinitiativet» sier de samtidig JA til å endre naturområdet til et industriområde. Da vil området bli definert som industriområde for vindkraftverk og satt inn i kommuneplanen sin samfunnsdel og arealdel, når denne rulleres og vedtas for den nye planperioden 2026-2038. Kommuneplanen blir formelt vedtatt en gang i løpet av 2026. Og etter dette vil planene til Fred Olsen Renewables bli iverksatt friksjonsfritt.
Det er DETTE vindkraftselskapet og andre utbyggingstilhengere ønsker. Og da gjelder det å få kommunepolitikerne til å tro at prosessen kan stoppes på et langt senere tidspunkt. Slik sett er det ganske snedig å si at kommunestyret skal ta stilling til om de ønsker «mer informasjon om saken», når det de i realiteten skal ta stilling til 17. april, faktisk er PLANINITIATIVET fra vindkraftselskapet.
I et innlegg i TK og Aura 26. april hevder Traaen/Tjensvoll «kommunestyret ikke skal ta stilling til om man skal bygge kraftverket», 17. april, men om man skal innhente ytterligere informasjon. Vel, det følger ikke innholdet i saksfremlegget over. Hvis kommunestyret sier nei til oppstart, blir planverket til selskapet avvist, og da er Fred Olsen Renewables sitt prosjekt i Tingvoll over.
Det andre er at saksfremlegget flere steder har vage formuleringer. Under «Saksopplysninger» kommer kommunedirektøren med formuleringer som «kommunestyret skal på fritt grunnlag, allerede med utgangspunkt i det som nå er kjent om planene for vindkraftutbygging, gjøre en vurdering av prosjektets ønskelighet».
Helt på slutten av saksframlegget, under «Vurdering», skriver kommunedirektøren, «dersom det alt nå er et klart og bredt syn i kommunestyret om at denne typen utbygginger er uønsket uansett, er det like redelig å sette sluttstrek for prosessen nå, f.eks.: «Tingvoll kommunestyre vil ikke konsekvensutrede vindkraft i Tingvoll kommune. Planinitiativet fra Fred Olsen Renewables datert 18/3 2024 avvises».
Det er uklart hvordan og på hvilken måte kommunestyret kommer frem til slike konklusjoner? Er det gjennom diskusjoner med påfølgende avstemninger allerede 17. april?
Det tredje, en videreføring av moment to over, er at saksframlegget ikke trekker inn den nye lovgivningen for vindkraft på land (2023), med henvisning til plan- og bygningsloven og energiloven, og den VETORETTEN kommunestyret kan benytte helt innledningsvis, som å si NEI til oppstart.
Ut fra plan og bygningsloven § 12-1 og energiloven §2-2, kan det «ikke gis konsesjon for vindkraft på land før tiltaket er planavklart.Planavklaringen skal gjøres ved at kommunen vedtar en områderegulering for vindkraftanlegget». Kommunestyret kan stoppe private planforslag for vindkraftutbygging i oppstartfasen, gjennom å si nei til områdereguleringen.
Det er nå, 17. april, kommunestyret kan si NEI til oppstart av planene med vindkraftverket til Fred Olsen Renewables. Dette vil bli oppfattet som et VETO av sentrale statlige sektormyndigheter som NVE, slik at prosessen stoppes.
Slaget står NÅ! For senere finnes ingen angrefrist. Det vil kun være mulighet for mindre justeringer av selskapets planer hvis kommunen sier ja til å fortsette med planprosessen. Med andre ord kjøres prosessen i «rør» og vil «gå på skinner» i retning av en trinnvis utbyggingsprosess med flere og flere detaljer underveis. Dette må for all del forhindres.
Det fjerde, under «Vurdering» sier kommunedirektøren at «et hovedspørsmål i vurderingen av denne saken er om vi tror og mener landet trenger mer fornybar elektrisitet». Han er bekymret for klimautslippene. Et blikk på politiske vedtak de seinere årene forklarer mye.
Stortinget gikk 22. mars 2028 inn for EUs 3. energimarkedspakke. I tillegg åpnet den forrige regjeringen strømeksportkablene Nord Link til Tyskland, og North Sea Link til England i 2021.
Resultatet ble, som vi vet, at strømprisene økte sterkt, fra senhøsten 2021, i Sør-Norge. Norske myndigheter kan ikke regulere eksporten av strøm, gjennom de nye kablene, eller markedsprisene på strøm, ut fra interessene til norske husstander. For nå er det EU-regler - Forordningen om grensekryssende el-handel, Acer-forordningen, og El-markedsdirektivet - som sikrer at norsk kraft, langt på vei, prises ut fra høyeste budgiver i det europeiske energimarkedet. Til tross for det har Norge hatt overskudd av kraft hvert år, med en nettoeksport på ca. 15 Twh.
Høye strømpriser er den avgjørende faktoren for at vindkraftoligarkene står i kø for å få konsesjon i Norge. Tidligere var det bare noen pensjonsfond, med lav avkastning, som investerte i vindkraft. Tidligere Statnettdirektør Auke Lont uttalte i 2015 at eksportkablene for strøm var et eksplisitt virkemiddel for å få prisen på kraft radikalt opp for å muliggjøre vindkraftutbygging. Nå fyller vindkraftutbygginger lommene til søkkrike investeringsfond, mens store naturverdier går tapt.
I TK og Aura Avis 3. april fremstår Traaen/Tjensvoll sine planer som orwelliansk nytale, der store naturødeleggelser og forurensing, blir fremstilt som «naturvern». Planprosjektet til Fred Olsen Renewables forverrer naturkrisen. Selskapet tjener store penger på såkalt klimaomstilling. Vern av natur tjener de ikke en krone på.
Vi mener kommunestyret må ta fullstendig avstand fra de groteske utbygningsplanene og stemme dem ned NÅ. Dere har - livskvaliteten, folkehelsen, drikkevannskildene (vannkvaliteten), det uberørte fjellet, naturtjenestene som myr- og skogområdene gir oss, naturområdene til en rekke arter - i deres hender. Med det følger et stort ansvar.