Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Tore Fjeld / Kommunal- og distriktsdepartementet
Foto: Tore Fjeld / Kommunal- og distriktsdepartementet
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Den nye valgloven i Norge, som trådte i kraft fra 1. mai 2024, innfører strengere krav for små partier som ønsker å stille til valg. INP mener den nye loven er ødeleggende for demokratiet, og ønsker loven fjernet.

Blant de mest betydningsfulle endringene i den nye valgloven er at partier som ikke oppnådde minst 5000 stemmer ved forrige valg, nå må samle underskrifter tilsvarende 1 % av antall stemmeberettigede i valgdistriktet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Alle som har forsøkt å samle inn 5000 underskrifter vet hvor vanskelig det kan være. Ønsker man etter endringer i den nye valgloven å stille til valg i hele landet må man altså ha rundt 40000 underskrifter i 2025. Det er en radikal innskjerping.

Endringen har møtt betydelig kritikk fra flere hold fordi det gjør det vanskeligere for små partier å delta i valg, og mange frykter med full rett at dette vil redusere partimangfoldet og svekke demokratiet.

INP stiller seg i rekken av kritikere som mener at lovendringen er et forsøk fra nåværende politiske partier på Stortinget på «å trekke opp stigen etter seg», slik at små, nye partier hindres fra å konkurrere effektivt mot de etablerte partiene, og i verste fall betyr det at de små partiene må legge ned sin virksomhet.

INP mener den nye valgloven er et demokratisk tilbakeslag og et hinder for politisk mangfold, og vi ønsker å fjerne de nye elementene i valgloven.

Annonse
Annonse

Da endringene ble vedtatt av Stortinget var det marginalt med mediedekning av endringene på forhånd og derfor kom de nye kravene svært overraskende på flere partier utenfor Stortinget.

Kritikken INP retter mot de etablerte partiene, som vedtok endringene i valgloven, går på at de åpenbart beskytter sine posisjoner mot utfordrere.

Nye partier fornyer demokratiet, og burde følgelig tas imot med åpne armer.

At mediene nær sagt er stilltiende om konsekvensene av disse strenge kravene sender et signal om, at norske medier mener landet vårt «har demokrati nok» med de partiene vi allerede ser på Stortinget per i dag, og fraværet av journalistisk dekning av forholdet er i seg selv et demokratisk problem.

Demokrati er et ord vi ofte hører i festtaler og gjerne fra stortingspolitikere. Det er folket i et demokratisk land som bestemmer hvilke partier som skal få sitte i et kommunestyre, fylkesting og på Stortinget.

Når man «finner opp» nye tekniske spilleregler for hvem som skal få stille opp for å få folkets gunst, da er reelt sett demokratiet i fare.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
@Terje SundsbøDu får ikkje meir konkret svar enn dette. Uansett kor mykje du higer etter det for å underbygge tankerekke kring ...
@Geir Ole SætremyrDu svarer ikke på spørsmålet om hva ditt synspunkt er. Hva du tror vil bli resultatet er ikke det jeg ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse