Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Foto: Pixabay / Pexels
Foto: Pixabay / Pexels
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.

Skolestart er helt spesielt. Til alle elever, foreldre og ansatte: Lykke til med det kommende skoleåret!

Denne uka har mange sitt helt første møte med skolen, andre vender tilbake etter en velfortjent sommerferie. Skolene våre er en unik fellesarena for mangfold og fellesskap. For læring og trivsel. Og for nye vennskap og kunnskap for livet.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

At alle barn her til lands får begynne på skolen og har lik tilgang til utdanning, tar vi på mange måter for gitt. Men utdanningssystemet vårt er et resultat av mange politiske veivalg.

At barn treffes i samme klasserom uavhengig av bakgrunn, er med på å skape tillit og like muligheter for alle. Mangfoldet i fellesskolens mange klasserom er bra for læring, og har en klar egenverdi.

7-åringen min kan knapt vente med å se klassevenner og møte læreren sin igjen. Selv om mye er bra i skolen er det også utfordringer: Vi vet at motivasjonen til elevene daler fra 5. klasse og utover. Pisa-undersøkelsen (2022) viser historisk dårlige resultater i matematikk, lesing og naturfag. I tillegg faller motivasjonen og trivselen, mens skolefravær, mobbing og dårlig oppførsel øker.

Vi må være ærlige om hvordan det står til med elevenes ferdigheter og uro i klasserommene. Arbeiderpartiets ambisjon er å ha verdens beste skole. Da må vi sammen skape en skole der barna våre både trives mer og lærer bedre.

Vi må ta høyde for at ulike barn lærer og utvikler seg ulikt, og vi må klare å ta vare på den lærelysten barna kommer med første skoledag, også utover i skoleløpet.

Annonse
Annonse

Skal flere elever gjennomføre, og tidlig innsats gi resultater, trengs flere kvalifiserte lærere som gis nok tid til læring og oppfølging av elevene. Og det trengs mer tillit til å utvikle varierte undervisningsopplegg som tar høyde for at barn lærer med både hodet og hender.

I høst legger regjeringen frem en ungdomsmelding for 5.–10. trinn. Her vil vi foreslå hvordan skolen kan bli mer praktisk, fordi vi tror alle elever vil ha større utbytte av å lære mer variert. Vi må skape en skole kan tilpasse seg det enkelte barn, og ikke motsatt. Det er ikke barna det er noe galt med.

Intensjonen med 6-årsreformen var en myk overgang fra barnehage til skole, men mange steder forteller barn og foreldre om en skolehverdag som er for stillesittende, og krever mye av de minste. Læringsgleden gjennom lek og mestring er det vårt ansvar å videreforedle.

Mange av oss husker favorittlæreren, han eller hun som så deg og satte av ekstra tid, eller kanskje var ekstra flink til å forklare. Vi vet at det viktigste for barns læring er læreren, derfor burde det være en selvfølge at alle barn møter kvalifiserte lærere. Slik er det dessverre ikke.

Derfor er en av våre viktigste oppgaver å utdanne, rekruttere og beholde kvalifiserte lærere. Arbeiderpartiet sitt svar er å gjenreise respekten for læreren, ha mobilfrie klasserom, flere fysiske bøker, mer praktisk undervisning og å styrke laget rundt elevene.

I disse dager markerer vi starten på et nytt og viktig skoleår. Å skape en god skole er noe av det viktigste vi kan gjøre for barna våre.

Lykke til med det kommende skoleåret!

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

@Terje SundsbøDet er vel nettopp reduksjon av trafikken i Ålesundstunellane som er saken.Ekspressbusser korresponderer med fergene utan ventetid, begge retninger. Prioritert ...
@Geir Ole SætremyrDu mener det er viktig å unngå økning i trafikken. Da gjelder det vel å unngå den enorme trafikkøkningen i ...
@Terje SundsbøNår det gjeld Møreaksen har vi i våre høyringar gått i rette med SVV sine prognoser der trafikken i eit ...
@Geir Ole SætremyrØkt trafikk er vel et problem også når det skjer på Sunnmøre. Siden vi nå kommenterer en artikkel om Møreaksen, ...
@Terje SundsbøDet tendensiøs er at du linker alt opp mot Møreaksen for å implementere det i vidare tankerekke.Økt trafikk er eit ...
@Geir Ole SætremyrHva mener du når du hevder at mitt spørsmål er tendensiøst - det er jo svært likt det du selv ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse