Annonse
Annonse
Rødt, Kristiansund
Ytring
05 august 2017 22:16
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom flere år har vi opplevd en økende sentralisering i Norge. Akuttberedskap, fødetilbud og ambulansetransport sentraliseres. Skattekontor, rettsinstanser og polititjenester sentraliseres. Rederier overtar fiskeressursene. Landbruket bygges ned. Godt etablerte produksjonsenheter legges ned og flyttes fra de små byene. Kommuner og fylker slås sammen.

Totalbildet bærer preg av en ting, sentralisering. Viktige arbeidsplasser flyttes fra distriktene og de små byene inn til store ”robuste” enheter i de store byene. Dette fører til færre arbeidsplasser i sin helhet, noe som er med på å svekke demokratiet. I Kristiansund er både sykehussaken og nedleggelsen av Ello skrekk -eksempel på akkurat dette.

Vi får ikke lenger lov til å bestemme der vi bor, avgjørelser tas av personer uten tilknytning til de stedene de fatter beslutninger for. Sykehussaken i Møre og Romsdal er et veldig godt eksempel på dette. Usikkerhet og utrygghet følger naturlig av denne sentraliseringen. Det blir vanskeligere og mindre attraktivt for unge mennesker å bosette seg i distriktene, og de små stedene taper kampen om befolkningen, noe som igjen fører til nye nedleggelser eller flytting av arbeidsplasser på grunn av dalende etterspørsel etter arbeidskraft og tjenester.

Dette må endres. Rødt ønsker at det settes fokus på distriktene, at det legges til rette for at det skal være mulig å bosette seg i distriktene, vel vitende om at det er like trygt å bo der som i de største byene når det gjelder de viktigste behovene våre, slik som arbeid, skole, barnehage og helsetjenester. Vi må gjøre det attraktivt å bosette seg andre steder enn i de største byene. Dette kan vi greie innenfor de ressursene vi har i Norge, men da må vi stanse sentraliseringspolitikken.

Med økt sentralisering kommer økt vekst i de største byene, og med denne veksten kommer det en del utfordringer som gjør at forskjellene i Norge blir større, stikk i strid med det sosialdemokratiet vi har skapt og stikk i strid med den velferdsstaten Rødt ønsker at skal bestå. Boligprisene presses opp, flere mennesker krever flere boliger, noe som gjør at infrastrukturen må endres og bygges ut i en evig sirkel. Dette gjøres uten særlig hensyn til miljøet, og på bekostning av både framkommelighet og trivsel for de som bor i byene.

Dersom kommuner og fylkeskommuner får mulighet til å sikre desentraliserte og fullverdige tjenestetilbud, rammebetingelsene for bedrifter som baserer seg på råvarer fra jord, skog og fisk styrkes og landbrukspolitikken dreies over mot en styrking av distriktslandbruket, vil det igjen kunne bli attraktivt å bo utenfor de store bykjernene. Et livskraftig distrikts-Norge er viktig for framtiden. Dersom vi skal greie å ivareta dette må det jobbes politisk for å bremse, og snu sentraliseringen.
Rødt mener derfor at vi må si ja til fokus på distriktene og nei til sentralisering, dette er et av punktene i det Rødt kaller kampen mot forskjells-Norge.

Med Rødt over sperregrensa vil vi kunne være med å styre retningen Norge tar i framtiden.
Vil du vite mer om hvordan Rødt mener Norge skal styres de neste 4 år finner du oss på Kongens plass hver lørdag fram til valget mellom klokken 11.00 og 14.00.

Rødt Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Kristiansundskalenderen 2022
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Ketil Strand Andersen 13 timer siden – Hvor er logikken i Nav-saken, Geir Inge Lien?
Merkelig at Lien ikke forstår at kamp om flere statlige arbeidsplasser til fylket og vurdering av sammenslåing og plassering av ...
Dette er en kjempeskandale. Tenk å kjøpe inn helikoptre som ikke kan lande på mange av sykehusene som har helikopterplass. ...
Ketil Strand Andersen 1 dager siden Rbnett: Stopp Nav-flyttingen til Kristiansund
Vi kan støtte Molde på dette, men kun dersom Moldenserne greier å bidra til at sykehuset i Kristiansund opprettholdes.
Her er det ingen sammenheng mellom sitatet til Christensen og konklusjonen som Tønnesen trekker. Sammenslåingen var begrunnet med billigere lokaler, ...
Vidar Hölm 1 dager siden Regionspørsmålet arkiveres – endelig!
Ja ser jo de jubler i molde over sine kjære naboer i nord. Nå får de NAV kontoret fra Kristiansund. ...
Vidar Hölm 1 dager siden Bypakken – bompenger til evig tid?
Bruk blinklys i rundkjøringer og lag rundkjøring i Dalekrysset og i Norges mest snodige kryss, Rensvikkrysset ,så er dere i ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i større format og valg av periode. Her vil du også kunne finne tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte