Annonse
Annonse
Rødt, Kristiansund
Ytring
05 august 2017 22:16
Del på Facebook
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom flere år har vi opplevd en økende sentralisering i Norge. Akuttberedskap, fødetilbud og ambulansetransport sentraliseres. Skattekontor, rettsinstanser og polititjenester sentraliseres. Rederier overtar fiskeressursene. Landbruket bygges ned. Godt etablerte produksjonsenheter legges ned og flyttes fra de små byene. Kommuner og fylker slås sammen.

Totalbildet bærer preg av en ting, sentralisering. Viktige arbeidsplasser flyttes fra distriktene og de små byene inn til store ”robuste” enheter i de store byene. Dette fører til færre arbeidsplasser i sin helhet, noe som er med på å svekke demokratiet. I Kristiansund er både sykehussaken og nedleggelsen av Ello skrekk -eksempel på akkurat dette.

Vi får ikke lenger lov til å bestemme der vi bor, avgjørelser tas av personer uten tilknytning til de stedene de fatter beslutninger for. Sykehussaken i Møre og Romsdal er et veldig godt eksempel på dette. Usikkerhet og utrygghet følger naturlig av denne sentraliseringen. Det blir vanskeligere og mindre attraktivt for unge mennesker å bosette seg i distriktene, og de små stedene taper kampen om befolkningen, noe som igjen fører til nye nedleggelser eller flytting av arbeidsplasser på grunn av dalende etterspørsel etter arbeidskraft og tjenester.

Dette må endres. Rødt ønsker at det settes fokus på distriktene, at det legges til rette for at det skal være mulig å bosette seg i distriktene, vel vitende om at det er like trygt å bo der som i de største byene når det gjelder de viktigste behovene våre, slik som arbeid, skole, barnehage og helsetjenester. Vi må gjøre det attraktivt å bosette seg andre steder enn i de største byene. Dette kan vi greie innenfor de ressursene vi har i Norge, men da må vi stanse sentraliseringspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med økt sentralisering kommer økt vekst i de største byene, og med denne veksten kommer det en del utfordringer som gjør at forskjellene i Norge blir større, stikk i strid med det sosialdemokratiet vi har skapt og stikk i strid med den velferdsstaten Rødt ønsker at skal bestå. Boligprisene presses opp, flere mennesker krever flere boliger, noe som gjør at infrastrukturen må endres og bygges ut i en evig sirkel. Dette gjøres uten særlig hensyn til miljøet, og på bekostning av både framkommelighet og trivsel for de som bor i byene.

Dersom kommuner og fylkeskommuner får mulighet til å sikre desentraliserte og fullverdige tjenestetilbud, rammebetingelsene for bedrifter som baserer seg på råvarer fra jord, skog og fisk styrkes og landbrukspolitikken dreies over mot en styrking av distriktslandbruket, vil det igjen kunne bli attraktivt å bo utenfor de store bykjernene. Et livskraftig distrikts-Norge er viktig for framtiden. Dersom vi skal greie å ivareta dette må det jobbes politisk for å bremse, og snu sentraliseringen.
Rødt mener derfor at vi må si ja til fokus på distriktene og nei til sentralisering, dette er et av punktene i det Rødt kaller kampen mot forskjells-Norge.

Med Rødt over sperregrensa vil vi kunne være med å styre retningen Norge tar i framtiden.
Vil du vite mer om hvordan Rødt mener Norge skal styres de neste 4 år finner du oss på Kongens plass hver lørdag fram til valget mellom klokken 11.00 og 14.00.

Rødt Kristiansund

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Siste kommentarer

Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Bløffen om Eksportveien
Har du konkrete tall for ca hvor mye delen med fastlandsforbindelse fra Gossen via Oterøy vil koste? Finner ikke noe ...
Anne Mari Sandshamn 23 timer siden Møreaksen = svindel
@Terje SundsbøLitt dumt å legge inn link til artikler som ligger bak betalingsmur. Ikke alle som har abo på RB. 
Terje Sundsbø 1 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Det er tydelig at ekko-kammeret her inne ikke liker å bli forstyrret. De leser ikke kritikk av deres favoritt-forfattere. Motargumenter ...
@Anne Mari SandshamnDu gidder ikke kaste bort din tid og meninger, skriver du, men du gidder å bruke tid på å servere ...
Terje Sundsbø 2 dager siden Møreaksen = svindel
Prisøkningene er nå innkalkulert i Møreaksen: https://www.rbnett.no/nyheter/i/z7JRg9/e39-aalesund-molde-blir-dyrere-og-kanskje-litt-forsinkaHvem er det som forsøker seg på svindel? Det er mye stål i flytebroene ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Når Hofseth kommenterer Møreaksen
Hofseth synes å ha en generell forakt for fagfolk, i likhet med mange andre motstandere av Møreaksen. I hvert fall ...
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansundsregionen.

Foreslå arrangement

Vis kalender

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse

Våre utvalgte