Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Del på Facebook
Steinar Høgsve. Nestleder i Kristiansund Senterparti
Steinar Høgsve. Nestleder i Kristiansund Senterparti
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag vedtok Kristiansund Senterparti programmet for høstens kommunevalg. Der står følgende klart formulert: «Kristiansund Senterparti går inn for å avslutte arbeidet med fellessykehuset på Hjelset. Vi vil beholde fullverdige lokalsykehus med lokal ledelse i Kristiansund og Molde.»

Bakgrunnen for vårt standpunkt er ganske enkelt at forutsetningene for et fellessykehus er ettertrykkelig brutt. Et nytt sykehus skulle bli minst like bra, og ha minst like gode tilbud, som sykehusene i Kristiansund og Molde hver for seg. Det skjer kort og godt ikke.

I tillegg skulle ingen avdelinger slåes sammen, eller legges ned, før det nye sykehuset står ferdig.

Etter å ha vært til stede på onsdagens styremøte er jeg overbevist om at dette er en korrekt beslutning av Kristiansund Senterparti. Styret i helseforetaket vedtok, fullstendig klar over følgene, å slå sammen fødeavdelingene i Molde og Kristiansund og legge avdelinga til Molde. Til et sykehus som i følge helseforetak, branntilsyn og ansatte er så nedslitt og dårlig vedlikeholdt at det nesten er helsefarlig å oppholde seg der. Det er i seg selv ille nok. Det neste som ryker er barneavdelinga i Kristiansund.

Adm. dir. Espen Remme opplyste på onsdagens styremøte at sammenslåing av fødeavdelingene bare er begynnelsen. For å komme økonomisk på fote må foretaket spare flere hundre millioner kroner på drifta. De 17 millionene styret håper å kunne spare ved å slå sammen fødeavdelingene blir som et musepiss i havet i den store sammenhengen. De økonomiske konsekvensene av fullstendig å neglisjere befolkningen på Nordmøre blir nok langt verre enn styret noensinne har drømt om.

Er det noen som virkelig tror at foretaket klarer å legge ned noe som helst i Volda, Ålesund eller Molde for å redde økonomien og muligheten for å bygge fellessykehuset? Nei, når man først tar fødeavdelinga, går barneavdelinga; frustrerte ansatte i Kristiansund leter etter arbeid andre steder – og vipps! kan Remme og co. legge ned alt i Kristiansund, vel vitende om at det kan de gjøre uten å terge på seg romsdalinger eller sunnmøringer. Styret finner nok noen åpenbare faglige argument, siden de selv har lagt løpet for å kunne ødelegge restene av sykehuset i Kristiansund.

Styret overser fullstendig det lokale raseriet og reaksjonene som nå kommer. De ser ikke ut til å ha lagt merke til de engasjerte nordmøringene som deltok i politisk streik tirsdag formiddag. De hørte ikke de taktfaste ropene : Nok er nok!

Sammen med en rasende ordfører Kjell Neergaard marsjerte alle nordmøringene ut av møtesalen i Ålesund onsdag. Kristiansunds ordfører proklamerte, til applaus fra alle nordmøringer, at nå kunne helseforetaket bare glemme fellessykehuset. Ære være han for det, og ære være alle andre nordmørsordførere som ga ham sin umiddelbare tilslutning.

Smølas ordfører, Roger Osen, har allerede høflig takket nei til å være med på et «dialogmøte» med helseforetaket 20. mai. Kristiansund senterparti støtter alle kommuner som takker nei til dette møtet. Styret i helseforetaket ser slett ikke ut til å være  interessert i dialog.

Styret viste ved sitt vedtak onsdag fullstendig forakt for sykehuset i Kristiansund, for de ansatte ved sykehuset og for helsetilbudet til flere tusen nordmøringer.

Som om ikke det var nok vedtok de også at 35 renholdere ved sykehusene i Kristiansund og Molde får dårligere pensjonsforhold ved å outsource renholdet uten å være villig til å kalle det virksomhetsoverdragelse. Det er skammelig.

Styrets vedtak onsdag bør få konsekvenser. I første omgang foreslår vi å døpe om helseforetaket til Helse Sunnmøre og Romsdal. Det er nemlig realiteten.

 

Steinar H. Høgsve,
nestleder Kristiansund Senterparti

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøTallmaterialet viser enkelt og greitt, kaste gode kroner etter dårlige.Du kan også ta med Senterpartiet i denne form for unnamanøver. ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrFor det første: Siden investeringsmidler er den knappe faktoren, må en ta hensyn til både netto samfunnsnytte og investeringskostnadene, dvs. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøVi kan godt bruke samfunnsnytte pr investert kron, men bare i kombinasjon med samfunnsnytte i kroner. Det er trass alt ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Geir Ole SætremyrNår investeringsmidler er den knappe faktoren, så må en foreta rangering pr. knapp faktor. Eksempelvis netto samfunnsnytte pr. investert krone. ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøEg veit ikkje kva gjenståande spørsmål du ikkje har fått svar på.Dersom det gjel sparte CO2 utslepp frå ferga til ...
Geir Ole Sætremyr 2 dager siden Otrøya fergefri baner vei for Tautratunnelen
@Terje SundsbøKva er feil I mi analyse?Eg har dokumentert det KS2 rapporten sei om namfunnsnytten er i kroner. KS2 snakkar ikkje ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse