Annonse
Annonse
Steinar Høgsve. Nestleder i Kristiansund Senterparti
Steinar Høgsve. Nestleder i Kristiansund Senterparti

Tirsdag vedtok Kristiansund Senterparti programmet for høstens kommunevalg. Der står følgende klart formulert: «Kristiansund Senterparti går inn for å avslutte arbeidet med fellessykehuset på Hjelset. Vi vil beholde fullverdige lokalsykehus med lokal ledelse i Kristiansund og Molde.»

Bakgrunnen for vårt standpunkt er ganske enkelt at forutsetningene for et fellessykehus er ettertrykkelig brutt. Et nytt sykehus skulle bli minst like bra, og ha minst like gode tilbud, som sykehusene i Kristiansund og Molde hver for seg. Det skjer kort og godt ikke.

I tillegg skulle ingen avdelinger slåes sammen, eller legges ned, før det nye sykehuset står ferdig.

Etter å ha vært til stede på onsdagens styremøte er jeg overbevist om at dette er en korrekt beslutning av Kristiansund Senterparti. Styret i helseforetaket vedtok, fullstendig klar over følgene, å slå sammen fødeavdelingene i Molde og Kristiansund og legge avdelinga til Molde. Til et sykehus som i følge helseforetak, branntilsyn og ansatte er så nedslitt og dårlig vedlikeholdt at det nesten er helsefarlig å oppholde seg der. Det er i seg selv ille nok. Det neste som ryker er barneavdelinga i Kristiansund.

Adm. dir. Espen Remme opplyste på onsdagens styremøte at sammenslåing av fødeavdelingene bare er begynnelsen. For å komme økonomisk på fote må foretaket spare flere hundre millioner kroner på drifta. De 17 millionene styret håper å kunne spare ved å slå sammen fødeavdelingene blir som et musepiss i havet i den store sammenhengen. De økonomiske konsekvensene av fullstendig å neglisjere befolkningen på Nordmøre blir nok langt verre enn styret noensinne har drømt om.

Er det noen som virkelig tror at foretaket klarer å legge ned noe som helst i Volda, Ålesund eller Molde for å redde økonomien og muligheten for å bygge fellessykehuset? Nei, når man først tar fødeavdelinga, går barneavdelinga; frustrerte ansatte i Kristiansund leter etter arbeid andre steder – og vipps! kan Remme og co. legge ned alt i Kristiansund, vel vitende om at det kan de gjøre uten å terge på seg romsdalinger eller sunnmøringer. Styret finner nok noen åpenbare faglige argument, siden de selv har lagt løpet for å kunne ødelegge restene av sykehuset i Kristiansund.

Styret overser fullstendig det lokale raseriet og reaksjonene som nå kommer. De ser ikke ut til å ha lagt merke til de engasjerte nordmøringene som deltok i politisk streik tirsdag formiddag. De hørte ikke de taktfaste ropene : Nok er nok!

Sammen med en rasende ordfører Kjell Neergaard marsjerte alle nordmøringene ut av møtesalen i Ålesund onsdag. Kristiansunds ordfører proklamerte, til applaus fra alle nordmøringer, at nå kunne helseforetaket bare glemme fellessykehuset. Ære være han for det, og ære være alle andre nordmørsordførere som ga ham sin umiddelbare tilslutning.

Smølas ordfører, Roger Osen, har allerede høflig takket nei til å være med på et «dialogmøte» med helseforetaket 20. mai. Kristiansund senterparti støtter alle kommuner som takker nei til dette møtet. Styret i helseforetaket ser slett ikke ut til å være  interessert i dialog.

Styret viste ved sitt vedtak onsdag fullstendig forakt for sykehuset i Kristiansund, for de ansatte ved sykehuset og for helsetilbudet til flere tusen nordmøringer.

Som om ikke det var nok vedtok de også at 35 renholdere ved sykehusene i Kristiansund og Molde får dårligere pensjonsforhold ved å outsource renholdet uten å være villig til å kalle det virksomhetsoverdragelse. Det er skammelig.

Styrets vedtak onsdag bør få konsekvenser. I første omgang foreslår vi å døpe om helseforetaket til Helse Sunnmøre og Romsdal. Det er nemlig realiteten.

 

Steinar H. Høgsve,
nestleder Kristiansund Senterparti

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse

Tidligere meningsinnlegg

Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte