Av: Senterpartiets fagligpolitiske utvalg: Bengt Eriksson, Jan Nilsen, Rolf Arne Hamre, Kristin Sørheim
I prosessen med å flytte fødeavdelingen fra Kristiansund sykehus til Molde sykehus, vedtok også styret i Helse Møre og Romsdal å utfase/privatisere renholdet på sykehuset i Kristiansund, Molde og Hjelset. Dette gjelder ca. 50 ansatte.
Styret vedtok dette uten å kalle det virksomhetsoverdragelse. I praksis betyr det at Fagforbundet må gå rettens vei for å hevde arbeidstakernes rettigheter i den videre prosessen. Måten styret her vedtar virksomhetsoverdragelsen, uten å gi de berørte ansatte deres rettigheter, er unik i norsk arbeidsliv. Renholdsavdelingene er selvstendige avdelinger med egne budsjett og faller under AML § 16.1. Begrunnelsen til styret er at ved å overdra renholdsvirksomheten til private, får de momskompensasjon! Måten foretaksledelsen i Helse Møre og Romsdal opptrer på er i strid med HA mellom Spekter og LO stat. I tillegg er det brudd på bestemmelsene i Kapitel 4 i overenskomst mellom Spekter helse og Fagforbundet.
Drøftingsplikten til arbeidsgiver etter AML § 8, Informasjon og drøfting, er heller ikke gjennomført.
Spørsmålet en kan stille etter et slikt styrevedtak, er om hvorfor foretaket ikke gjennomfører de lovpålagte og avtalefestede aktiviteter som kreves. Svaret er ganske enkelt. Ved en slik gjennomgang ville ikke privatiseringen vært mulig, først og fremst av risikohensyn, deretter ut fra arbeidsstokkens sammensetning. Ved en privatisering uten virksomhetsoverdragelse vil mange av dagens renholdere ikke komme i betraktning, ut fra alder, ansiennitet og lønnsforhold. I tillegg kommer det faktum at hvis forholdene er opplyst, så det er umulig for styremedlemmene å si at de ikke visste.
Uavhengig av formaliteter og triks for å spare penger – vi mener det er helt feil å privatisere renholdstjenestene i et helseforetak. Renhold er en «hjørnesteinsaktivitet» i sykehusene. Tidligere utredninger viser også at det ikke er penger å spare. Outsorcing og privatisering av renholdstjenester på sykehus er en del av den feilslåtte New Public Management-ideologien som har fått ekstra gode vilkår under denne regjeringen.
SP's fagligpolitiske utvalg: Bengt Eriksson, Jan Nilsen, Rolf Arne Hamre, Kristin Sørheim