Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Anna Owczarz
Ytring
14 mai 2019 22:12
Del på Facebook
Kristiansund sykehus, med artikkelforfatter Anna Owczarz innfelt.
Kristiansund sykehus, med artikkelforfatter Anna Owczarz innfelt.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

 Klinikksjef Erdal anførte i styremøte 24.01.2019  at fagmiljøer i Kristiansund og Molde ønsket en sammenslåing av fødeavdelinger  helt siden 2005,  men var uenige om plassering.

Selv om flere har protestert mot slik framstilling finner politikere på Stortinget i dag på å ta frem det våpenet mot befolkningen og sykehusansatte.

En finner det rimelig å minne både foretakets ledelse og politikere med selektiv hukommelse noen historiske fakta om prosesser i foretaket.

  • Samla Plan 2003-2004 i Helse Nordmøre og Romsdal HF slår fast at Helse Nordmøre og Romsdal skal ha to-sykehus-løsning dvs hver by skal ha sitt akuttsykehus.
  • 2004-2009 – arbeid med Nye Molde sykehus: Idefase 2007; Konsept Fase 2008.
  • 2009 - økonomiske driftsutfordringer lar seg merke i lys av bygging av Det Nye Molde sykehus bestemt lagt til Eikrem.
  • I 2010 ble det i styret i Helse Nordmøre og Romsdal fattet vedtak om å flytte fødeavdeling og akutt-kirurgi fra Kristiansund til Molde for å spare penger til det Nye Molde Sykehus på Eikrem (Vikaneset vedtak). Dette skapte enorme protester fra befolkningen og helsepersonell, hvor 10 000 nordmøringer demonstrerte mot vedtaket. Daværende helseminister stoppet prosessen og opprettet et nytt helseforetak – Helse Møre og Romsdal.

Befolkningen skjønte at man måtte stemme for fellessykehus fordi i motsatt fall ville Nye Molde sykehus bli til et felles sykehus. Fellessykehus-prosessen var i gang.

  • I oktober 2012 skrev Enhet for føde, barsel og poliklinikk i Kristiansund en høringsuttalelse ift felles sykehus for Nordmøre og Romsdal. Fagmiljøet ved føde/gynekologi i Kristiansund uttrykte der sin bekymring for reiseavstander for fødende fra Ytre Nordmøre og anbefalte at felles sykehuset bør ligge midt mellom byene. Det understrekes også i dette dokumentet at et sykehus liggende på Hjelset blir for langt unna for fødende fra Nordmøre.

I tidsrommet 2005-2011 var det ikke rom for noe diskusjoner siden begge byer var tiltenkt å ha hvert sitt akuttsykehus. Fagmiljøet gav en klar uttalelse til fellessykehus-prosessen i 2012 og ikke en gang der ønsket man sammenslåing av fødeavdelinger FØR et fellessykehus ble til virkelighet og KUN hvis sykehuset lå midt mellom byene. Av hensyn til fagmiljøets svært offentlige og lange kamp MOT sammenslåing, er det vanskelig å tenke seg at dette er informasjon klinikksjefer, ledere og politikere ikke har fått med seg.

Jeg vil dermed minne dere om dette og anbefale å avstå fremover fra flere usannheter.  Disse blir imøtegått og satt fokus på. Hele Norge vet nå meget vel hvor Kristiansund ligger hen. Helseopprør med Bunadsgeriljaen er et faktum. Ta befolkningen på alvor!

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 17 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 18 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrIngen har betvilt at uten Møreaksen så er fergeavløsning til Otrøya og Gossen et fylkeskommunalt ansvar. Men det ingen av ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøKorrekt.Uten Møreaksen vil eventuell frgeavkøysing bli eit fylkeskommunalt ansvar.Og, ein fylkeskommune uten økonomisk ryggrad til å gjennomføre dette etter den ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrNei, hovedargumentet for Møreaksen er ikke fergefritt til Otrøya og Gossen. I dette innlegget fra Rasmussen viser han til at ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse