Annonse
Annonse
Kristiansund sykehus, med artikkelforfatter Anna Owczarz innfelt.
Kristiansund sykehus, med artikkelforfatter Anna Owczarz innfelt.

 Klinikksjef Erdal anførte i styremøte 24.01.2019  at fagmiljøer i Kristiansund og Molde ønsket en sammenslåing av fødeavdelinger  helt siden 2005,  men var uenige om plassering.

Selv om flere har protestert mot slik framstilling finner politikere på Stortinget i dag på å ta frem det våpenet mot befolkningen og sykehusansatte.

En finner det rimelig å minne både foretakets ledelse og politikere med selektiv hukommelse noen historiske fakta om prosesser i foretaket.

  • Samla Plan 2003-2004 i Helse Nordmøre og Romsdal HF slår fast at Helse Nordmøre og Romsdal skal ha to-sykehus-løsning dvs hver by skal ha sitt akuttsykehus.
  • 2004-2009 – arbeid med Nye Molde sykehus: Idefase 2007; Konsept Fase 2008.
  • 2009 - økonomiske driftsutfordringer lar seg merke i lys av bygging av Det Nye Molde sykehus bestemt lagt til Eikrem.
  • I 2010 ble det i styret i Helse Nordmøre og Romsdal fattet vedtak om å flytte fødeavdeling og akutt-kirurgi fra Kristiansund til Molde for å spare penger til det Nye Molde Sykehus på Eikrem (Vikaneset vedtak). Dette skapte enorme protester fra befolkningen og helsepersonell, hvor 10 000 nordmøringer demonstrerte mot vedtaket. Daværende helseminister stoppet prosessen og opprettet et nytt helseforetak – Helse Møre og Romsdal.

Befolkningen skjønte at man måtte stemme for fellessykehus fordi i motsatt fall ville Nye Molde sykehus bli til et felles sykehus. Fellessykehus-prosessen var i gang.

  • I oktober 2012 skrev Enhet for føde, barsel og poliklinikk i Kristiansund en høringsuttalelse ift felles sykehus for Nordmøre og Romsdal. Fagmiljøet ved føde/gynekologi i Kristiansund uttrykte der sin bekymring for reiseavstander for fødende fra Ytre Nordmøre og anbefalte at felles sykehuset bør ligge midt mellom byene. Det understrekes også i dette dokumentet at et sykehus liggende på Hjelset blir for langt unna for fødende fra Nordmøre.

I tidsrommet 2005-2011 var det ikke rom for noe diskusjoner siden begge byer var tiltenkt å ha hvert sitt akuttsykehus. Fagmiljøet gav en klar uttalelse til fellessykehus-prosessen i 2012 og ikke en gang der ønsket man sammenslåing av fødeavdelinger FØR et fellessykehus ble til virkelighet og KUN hvis sykehuset lå midt mellom byene. Av hensyn til fagmiljøets svært offentlige og lange kamp MOT sammenslåing, er det vanskelig å tenke seg at dette er informasjon klinikksjefer, ledere og politikere ikke har fått med seg.

Jeg vil dermed minne dere om dette og anbefale å avstå fremover fra flere usannheter.  Disse blir imøtegått og satt fokus på. Hele Norge vet nå meget vel hvor Kristiansund ligger hen. Helseopprør med Bunadsgeriljaen er et faktum. Ta befolkningen på alvor!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte