Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
Tove-Lise Torve, Arbeiderpartiet
Ytring
24 juli 2019 18:35
Del på Facebook
Tove-Lise Torve, gruppeleder og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet.
Tove-Lise Torve, gruppeleder og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi forsto tida vi levde i og ga svar folket trodde på», sa tidligere statsminister Trygve Bratteli fra Arbeiderpartiet.

Den 22. mars i år klimastreiket 40 000 barn og unge. Unges største bekymring er hvordan framtida blir dersom vi ikke greier å kutte klimagassutslippene. Flere og flere voksne har også tatt alvoret innover seg. Et flertall i befolkningen vil ha politikk for klimakutt. Mange vil selv bidra med klimasmarte valg i hverdagen.

Ifølge FNs klimapanel må vi halvere utslippene de neste elleve årene for å unngå en overoppheting av jordkloden. Greier vi ikke dette, får det store konsekvenser. Korallrev vil dø, mange dyr og livsviktige insekter forsvinne, store landbruksareal ved havet stå under vann, annet landbruksareal tørke ut, og millionvis av mennesker bli tvunget på flukt. Dette er svært alvorlig.

Frank Sve fra Frp skriver i et innlegg at Norge gjør nok for miljøet. Sannheten er at Norge er blant de få landene i Europa som øker klimagassutslippene. Eksempelvis gikk utslippene fra veitrafikken opp i fjor. Dette er ikke bra nok.

Arbeiderpartiet mener klimakrisen er den alvorligste utfordringen menneskeheten står overfor. Forpliktende avtaler om klimagasskutt, produksjon av fornybar energi, teknologiutvikling for fangst og lagring av CO2, null- og lavutslippsteknologi i transportbransje og industri, flere gang- og sykkelveier og et bedre kollektivtilbud er helt nødvendige tiltak for å nå klimamålene. Vi vil også innføre klimabudsjett for å kutte mer enn målene i Paris-avtalen.

Møre og Romsdal fylkeskommune gjør en del for å bidra til klimakutt. Miljøferger er et eksempel. Vi skulle gjort mye mer. Bussene skulle gått på fornybar energi. Men når regjeringen ikke er villig til å finansiere utslippsfrie ferger og busser, får vi ikke bidratt nok til klimakuttene.

Mitt og Arbeiderpartiets ønske er at det nye fylkestinget skal samle seg i et tverrpolitisk, kraftfullt samarbeid for at Møre og Romsdal skal bli et grønt fylke. Vi må øve et sterkere press mot regjering og storting for å få bedre rammevilkår for klimagasskutt, og en aktiv næringspolitikk som stimulerer til det grønne skiftet.

Møre og Romsdal har et godt utgangspunkt for grønn vekst gjennom sterke kompetansemiljø innen blant annet maritime og marine næringer.

Hydrogen, karbonfangst og lagring er to viktige områder i klimapolitikken. Vi kan utvikle flytende havvind og lage stor industri for eksport av vindmøller til havs. Vi må ha flere proteiner fra havet.

Møre og Romsdal kan altså bidra både til klimakutt og verdiskaping i stor skala.

Jeg oppfordrer derfor det nye fylkestinget å erklære klimakrise og forplikte seg til å arbeide på alle bauger og kanter for kraftige klimakutt, grønn omstilling og grønn verdiskaping.

Avslutningsvis. Noen forsøker fortsatt å bagatellisere klimakrisen. De avviser godt dokumenterte forskningsresultat som viser at klimaendringene er menneskeskapte. Vår kjære kong Harald er en klok mann. Han har sagt: «La oss håpe klimaendringene er menneskeskapte, for da kan vi gjøre noe med dem».

Tove-Lise Torve, gruppeleder og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Siste kommentarer

Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrDet betyr at E39 Vik-Molde er prioritert for oppstart første seks år. God helg til deg også.
Geir Ole Sætremyr 3 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøVi får konkludere medat vi ikkje blir samde om kva som er konklusjonen i SVV sitt innspel til ny NTP. ...
Terje Sundsbø 3 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrTabell 4.3 på side 49 har 14 kolonner (inklusive de med kun grafikk), hvor kolonne 2 angir navnet på prosjektet. ...
Geir Ole Sætremyr 4 dager siden Skrot fergene
@Terje SundsbøTabell 4.3, kolonner for avsette midler periode 23-. Der finn eg ikkje beløp. Kanskje tar eg feil?
Terje Sundsbø 4 dager siden Grunnsolide Møreaksen
@Tor HansenHvilke penger finnes allerede for fastlandsforbindelse til Gossen? Tror du pengene til Kjerringsundet vil være tilgjengelig? Fastlandsforbindelse til Otrøya og ...
Terje Sundsbø 4 dager siden Skrot fergene
@Geir Ole SætremyrI tabell 4.3 på side 49 er det ulike tall for «Lønnsomhet» og «Kostnad». Hvilken kolonne mener du angir avsatt ...
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse