Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Tove-Lise Torve, Arbeiderpartiet
Ytring
24 juli 2019 18:35
Del på Facebook
Tove-Lise Torve, gruppeleder og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet.
Tove-Lise Torve, gruppeleder og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet.
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Vi forsto tida vi levde i og ga svar folket trodde på», sa tidligere statsminister Trygve Bratteli fra Arbeiderpartiet.

Den 22. mars i år klimastreiket 40 000 barn og unge. Unges største bekymring er hvordan framtida blir dersom vi ikke greier å kutte klimagassutslippene. Flere og flere voksne har også tatt alvoret innover seg. Et flertall i befolkningen vil ha politikk for klimakutt. Mange vil selv bidra med klimasmarte valg i hverdagen.

Ifølge FNs klimapanel må vi halvere utslippene de neste elleve årene for å unngå en overoppheting av jordkloden. Greier vi ikke dette, får det store konsekvenser. Korallrev vil dø, mange dyr og livsviktige insekter forsvinne, store landbruksareal ved havet stå under vann, annet landbruksareal tørke ut, og millionvis av mennesker bli tvunget på flukt. Dette er svært alvorlig.

Frank Sve fra Frp skriver i et innlegg at Norge gjør nok for miljøet. Sannheten er at Norge er blant de få landene i Europa som øker klimagassutslippene. Eksempelvis gikk utslippene fra veitrafikken opp i fjor. Dette er ikke bra nok.

Arbeiderpartiet mener klimakrisen er den alvorligste utfordringen menneskeheten står overfor. Forpliktende avtaler om klimagasskutt, produksjon av fornybar energi, teknologiutvikling for fangst og lagring av CO2, null- og lavutslippsteknologi i transportbransje og industri, flere gang- og sykkelveier og et bedre kollektivtilbud er helt nødvendige tiltak for å nå klimamålene. Vi vil også innføre klimabudsjett for å kutte mer enn målene i Paris-avtalen.

Møre og Romsdal fylkeskommune gjør en del for å bidra til klimakutt. Miljøferger er et eksempel. Vi skulle gjort mye mer. Bussene skulle gått på fornybar energi. Men når regjeringen ikke er villig til å finansiere utslippsfrie ferger og busser, får vi ikke bidratt nok til klimakuttene.

Mitt og Arbeiderpartiets ønske er at det nye fylkestinget skal samle seg i et tverrpolitisk, kraftfullt samarbeid for at Møre og Romsdal skal bli et grønt fylke. Vi må øve et sterkere press mot regjering og storting for å få bedre rammevilkår for klimagasskutt, og en aktiv næringspolitikk som stimulerer til det grønne skiftet.

Møre og Romsdal har et godt utgangspunkt for grønn vekst gjennom sterke kompetansemiljø innen blant annet maritime og marine næringer.

Hydrogen, karbonfangst og lagring er to viktige områder i klimapolitikken. Vi kan utvikle flytende havvind og lage stor industri for eksport av vindmøller til havs. Vi må ha flere proteiner fra havet.

Møre og Romsdal kan altså bidra både til klimakutt og verdiskaping i stor skala.

Jeg oppfordrer derfor det nye fylkestinget å erklære klimakrise og forplikte seg til å arbeide på alle bauger og kanter for kraftige klimakutt, grønn omstilling og grønn verdiskaping.

Avslutningsvis. Noen forsøker fortsatt å bagatellisere klimakrisen. De avviser godt dokumenterte forskningsresultat som viser at klimaendringene er menneskeskapte. Vår kjære kong Harald er en klok mann. Han har sagt: «La oss håpe klimaendringene er menneskeskapte, for da kan vi gjøre noe med dem».

Tove-Lise Torve, gruppeleder og fylkesordførerkandidat for Arbeiderpartiet.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 45 minutter siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøEg forstår godt kva som skjer og har skjedd.Møreaksen vart handsama som ei strekning heile tida, men vart framdriftsmessig splitta ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Frode HeimenMeget bra forklart. Den som ikke skjønner dette, fordtår rett og slett ikke sammenhengen. I alle fall hvis de fortsatt ...
Terje Sundsbø 2 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrDu skjønner åpenbart ikke hva du selv skriver. Du har helt rett i at Møreaksen er strekningen Ålesund-Molde. På samme ...
Geir Ole Sætremyr 23 timer siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje Sundsbø""Mener du at motstanden mot Møreaksen skyldes at Stortinget ikke følger opp prosjektene i NTP? Om man kjemper mot bevilgninger ...
Terje Sundsbø 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Geir Ole SætremyrMotstanden mot Møreaksen spriker i alle retninger. Frp og SV har totalt ulike grunner, og har ingen felles plattform for ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Fylkesøkonomien og fergeavløsningsprosjekter
@Terje SundsbøHusk at inngangen var fergefri E39, oppfatta som ein skulle slippe ferge over Romsdalsjorden, og andre fergestrekningar frå Kristiansand til ...
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse