Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Berit Tønnesen (Ap) og Berit Frey (Sp)
Ytring
20 februar 2020 09:08
Del på Facebook
Illustrasjon: Bolgneset Utvikling / Rambøll
Illustrasjon: Bolgneset Utvikling / Rambøll
Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger og holdning.
Denne artikkelen er over 12 måneder gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Formannskapet og bystyret vedtok enstemmig i 2016 at kommunen skulle utvikle et større næringsareal på Bolgneset for nye næringer innen havteknologi. Senere har politikerne enstemmig vedtatt nødvendige bevilgninger til reguleringsarbeidet og innløsning av eiendommene.

Kommunen fikk en meget god respons på de planer som da ble lagt frem. Tidens Krav hadde en lederartikkel den 10.juni 2016 som kalte dette «En plan for fremtiden», og skrev at kommunen tenker helt riktig når de nå planlegger å avsette et større område på Bolgneset til et landbasert havteknologisenter, og når man først etablerer et slikt operativt teknologicluster i Kristiansund, finnes det knapt grenser for hvor mye det kan vokse.

Nå, drøye 3 år senere har vi ferdigstilt planarbeidet og fått alle nødvendige eksterne godkjenninger for 500 dekar nytt næringsareal. Reguleringsplanen med tilhørende konsekvensutredning er nå godkjent av alle eksterne statlige og fylkeskommunale instanser, og skal legges frem for kommunal egengodkjenning i bystyret den 5.mars.

Det viser at kommunen har gjennomføringsevne, selv i svært vanskelige saker hvor en rekke fylkeskommunale og statlige organer har utfordrende krav til både prosess og sluttresultat.

Kommunen valgte noe utradisjonelt å organisere arbeidet gjennom et heleid kommunalt aksjeselskap (Bolgneset Utvikling AS) med tett politisk og administrativt samarbeid og styring. Det har vært en suksess, og er en organisasjonsform som vi med fordel bør vurdere også for andre kommunale oppgaver.

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har for denne valgperioden inngått et forpliktende samarbeid som bl.a. innebærer at Bolgneset-prosjektet skal gjennomføres i henhold til den tidligere politiske bestillingen. Det forplikter at Ap og Sp fikk innbyggernes tillitt til å danne et flertall i bystyret ved siste valg, og vi vil vise at vi holder våre løfter.

Kommunen må tilrettelegge for fremtiden, med nye næringer som skal bygge videre på den kompetansen og den posisjon regionen har innen oljeindustrien. Det har tatt årtier for Kristiansund å etablere seg som den suksessrike oljebyen vi er i dag, men vi må innse at det engang tar slutt, på samme måte som klippfisk og sild var glansperioder som forsvant.

Uten langsiktige tanker og tålmodig arbeid kommer vi ikke videre. Det finnes ingen raske snarveier for å skape nye næringer og arbeidsplasser til erstatning for oljebransjen.

Bolgneset-prosjektet har derfor så vidt begynt. Neste fase er å inngå en entreprenørkontrakt for opparbeidelse av området. Når den er ferdigforhandlet, vil den bli bli lagt frem for politisk godkjenning. Samtidig vil vi søke eksterne investorer som vil finansiere opparbeidelsen. Vi kan berolige innbyggerne med at kommunen ikke skal bekoste dette selv. Privat kapital skal være på plass før første spadetak.

Bolgneset vil nå fremover bli markedsført overfor ulike aktører som direkte eller indirekte vil stå for etableringene. Dette er et stort stykke arbeid, som kommunen vil gjennomføre i samarbeid med ulike private og offentlige fagmiljøer, som vi vet vil stille med kompetanse og økonomiske tilskudd.

Bolgneset er et meget ambisiøst prosjekt som vil ta tid, men kommunen har kontaktnett, kompetanse og gjennomføringskraft. Gjennom tålmodig og målrettet arbeid skal vi lykkes å skape nye arbeidsplasser.

Du må være logget inn for å kommentere.
Debattregler   

Laster kommentar… Kommentaren blir oppdatert etter 00:00.

Bli den første til å kommentere.

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til 614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Siste kommentarer

Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøDet RR vil er å dele trinn 1 i to delstrekningar. Etter slik eg forstår vil der måtte sendast inn ...
Geir Ole Sætremyr 13 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøPå sikt vil det nok komme krav om avlasting, og ny tunellI første omgang foreslår SVV å innføre bompengar for ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrMener du at ÅDT som SVV opererer med er feil? Blir det ikke behov for å utvide Ålesundstunnelene?På Sunnmøre vil ...
Terje Sundsbø 15 timer siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Geir Ole SætremyrTror du det blir enda en KS2-analyse for trinn 1 på Møreaksen? Hvorfor?Lureriet er å forsøke å fremstille det som ...
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøKorlebis vi bompengeproposisjonen sjå ut, og evt ny KS2?
Geir Ole Sætremyr 1 dager siden Køkultur og samferdsel – Romsdal må våkne
@Terje SundsbøOppslaget er knytt til konsekvensen av auka ÅDT i Ålesundstunellane. Og det er SVV som har gitt analysen.
Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse