Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
03 februar 2022 13:00
Del på Facebook
RÅ GLEDE: Med grønnsaker, rå fisk og spennende smaker ønsker vi lyset velkommen tilbake. Foto: Heiko Junge / NTB
RÅ GLEDE: Med grønnsaker, rå fisk og spennende smaker ønsker vi lyset velkommen tilbake. Foto: Heiko Junge / NTB

I februar kjennes det iblant som vinteren nesten er over. I hvert fall når ukas rett blir servert.

Vinteren er lang og mørk, og for mange kan den være tung. Vi lengter etter sollys og varme, knopper som spretter og ferske råvarer som modnes i hjemlig jordsmonn.

På kjøkkenet melder vårlengselen seg i form av lysten på lettere mat. Jeg kjenner det godt selv – kroppen min er litt trøtt av rotgrønnsaker, tungt kjøtt og brune smaker, jeg vil heller ha friskhet og fine farger. Da passer det ypperlig med en god salat, som i ukas oppskrift. Denne salaten er ikke bare frisk og lett, men samtidig pakket med rike, dype smaker som gjør den ganske robust. Slik sett passer den vel så godt som hovedrett som forrett.

Jeg brukte laks i ukas versjon, men så lenge man har tilgang på gode råvarer, er det mye som passer. Du kan enkelt bytte ut laksen med for eksempel kamskjell eller ulike typer fisk som kveite, ørret, hvalkjøtt, tunfisk eller torskefisker. Det viktigste er at råvaren er spenstig, fersk og lukter friskt. Den skal være fast i kjøttet, slik at du kjenner en frisk motstand når du skjærer den opp i tynne skiver. Sjekk at sjømaten du vil bruke, har en hundre prosent behagelig smak. Sjømat som ikke er like lynfersk, passer bedre i retter som inkluderer varmebehandling, siden smaken av lagret fisk ikke er ønsket i rått format.

Dressingen er det bare å skrive seg bak øret. Dette er nemlig en base som kan benyttes til så mangt, gjerne til stekt kylling eller en biff for den saks skyld. Her er det ikke nødvendig å følge oppskriften slavisk. Man kan bruke ingredienser man har tilgjengelig, ikke minst råvarer som gir litt teksturforskjeller og tygg til retten. Denne gangen ble det rikelig med agurk, men annen frukt og grønt som passer godt, er stangselleri, eple, fennikel, nepe og reddik. Har du litt rogn, for eksempel lakse- eller ørretrogn, er det bare å slenge den også oppi – og plutselig har du laget tidenes mest minneverdige salatdressing noensinne.

Sashimi-salat med wasabimajones og chunky dressing

Ingredienser (2 personer)

200 g laksefilet
1 hjertesalat
1/4 agurk
2 vårløk
1 grønn chili
2 ss kimchi-sesamfrø (fås i asiatiske butikker, bruk ev. vanlige sesamfrø)
4 ss majones
1 ss wasabi-paste
1 lime
6 ss soya saus
1 ss sesamolje
1 ss flytende honning
1 sjalottløk

Framgangsmåte

Bland majones med wasabi, og smak til med limesaft og salt. Legg gjerne majonesmiksen i en sprøytepose eller sprøyteflaske. Har du ikke det, kan du tenke langsiktig til neste gang du skal lage denne retten – og ta vare på den neste tomme ketsjupflasken som kommer din vei. Vask den godt og sett den i skapet. Med slikt utstyr blir det lettere å anrette majonesen pen.

Vask, tørk og finsnitt hjertesalat. La den ligge i en bolle fram til servering.

Bland sammen honning, resten av limen, soyasaus og sesamolje. Smak til med mer salt og lime om nødvendig. Skrell agurken og del den i to, skrap ut frøene med en skje, og kutt det lysegrønne fruktkjøttet i små terninger. Kutt vårløk, sjalottløk og grønn chili i små terninger som vendes sammen med agurken inn i soyadressingen.

Anrett salaten i bunnen av tallerkenen, og legg på mange tynne «striper» av wasabimajones – eller ta det i omvendt rekkefølge, hvis du heller vil det. Topp dette med tynne skiver av rå laks, og avslutt med dressingen og sesamfrøene.

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse