Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
12 mai 2022 13:00
Del på Facebook
TRE GODE LAG: Med sjokoladekrem, kjekssmuler og kirsebærsorbé får du ulike teksturer og temperaturer i desserten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
TRE GODE LAG: Med sjokoladekrem, kjekssmuler og kirsebærsorbé får du ulike teksturer og temperaturer i desserten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hvordan ser dessertdrømmen din ut? Det skulle ikke forundre meg den matcher med ukas oppskrift, for her får du både sjokolade, krem, kirsebær, sorbé og likør i skjønn forening.

Egentlig liker jeg ikke så godt å lage desserter, fordi de ofte krever nøyaktighet. Jeg kan ikke utstå å måtte måle og veie opp alle ingredienser. Det pleier også å bli for mange boller og for mye oppvask. For å beholde gleden på kjøkkenet, må jeg jobbe mer på gefühlen. Det blir sikkert like mye rot og oppvask av det også, men da har jeg i hvert en følelse av frihet mens jeg holder på. Og er jeg heldig, kommer det noe riktig godt ut av det. Som ukas luftige sjokoladedessert. Paradoksalt nok foreslår jeg at du følger oppskriften her – den er uansett ikke veldig pirkete.

Annonse
Annonse

Av alle retninger man kan ta en dessert i, velger jeg ofte den enkle. Lagvis anretning av delene, slik vi gjør her, er typisk enkelt. Elementene bør ha forskjellige teksturer – noe mykt, noe kremet, noe sprøtt. Aller helst bør de også ha forskjellige temperaturer. Her er dette representert ved en temperert krem og en kule kald is. Enda større temperaturkontrast får man i de dessertene som har både noe skikkelig varmt og iskaldt. Et stykke varm eplekake med vaniljeis ved siden av er det klassiske eksempelet.

Når det gjelder smakskombinasjoner i sjokoladedesserter, er jeg ganske rigid. Sjokolade kler et rigg som er tungt, fett, søtt og litt salt. Det tunge og fete innebærer ofte kremer med fløte, karamell eller eggeplomme. Søtt-/saltkombinasjonen kan illustreres med en Snickers.

For å skape balanse – noe vi ønsker i alle retter – bruker vi som regel syre. Laktisk syre er best i sjokoladedesserter, spør du meg, og da gjør rømme eller crème fraîche-is jobben. Syre fra appelsin eller bringebær er folkefavoritter i sjokoladedesserter, men mine smaksløker liker bare ikke disse kombinasjonene. Kirsebær, derimot, opplever jeg som nydelig til sjokolade! Intense og så dyprøde at de er nesten svarte, og med en kompleks smak, er disse bærene noe helt for seg selv.

Amaretto har mange av de samme smakskvalitetene som kirsebær. Noen spiseskjeer av denne likøren løfter sjokoladekremen opp til et nivå av pur nytelse – der dine deiligste dessertdrømmer blir oppfylt.

Luftig sjokoladekrem med Amaretto, kirsebærsorbé og sjokosmuler

Ingredienser (2 personer)

100 g mørk sjokolade (velg 50 eller 70 % sjokolade)
2 egg
1,5 dl fløte
4 ss Amaretto
0,5 vaniljestang
300 g frosne kirsebær
5 dl vann
50 g flytende honning
100 g sukker
1 plate gelatin
5 sjokoladekjeks (velg en type du selv synes er god)

Framgangsmåte

Kok opp vann med honning og sukker, tilsett frosne kirsebær uten stein, og la dette få trekke i 10 minutter. Sett så kjelen på benken, og la den få stå i par timer. Kjør deretter dette sammen med stavmikser eller i en blender, og sil blandingen over i en bolle. Dette er basen til isen.

Legg gelatin i kaldt vann, og la den bli bløt før du klemmer ut overflødig vann og smelter den inn i is-basen. Hvis du tror basen ikke er varm nok til at gelatinen vil smelte, varmer du den litt opp først.

Ha basen med den smeltede gelatinen i en ismaskin, og kjør den til en luftig og fin sorbé. Oppbevar sorbeten i fryseren fram til servering.

Hakk sjokoladen grovt, og smelt den i en bolle over vannbad sammen med Amaretto og frøene fra en halv vaniljestang. Ta sjokoladen av varmen, og pisk inn to eggeplommer.

Pisk fløten til en lettpisket krem, og vend den inn i sjokoladen med en slikkepott. NB: Se til at sjokoladen ikke er for varm før du vender inn kremen.

Pisk eggehvitene til marengs, og vend marengsen inn i sjokoladekremen til sist. Oppbevar moussen på sprøytepose, eller plasser den rett i serveringsskålene.

Knus sjokoladekjeks, som strøs på toppen av moussen rett før servering. Avslutt med en kule kirsebærsorbé.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse