Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
Annonse
NTB
Tema
NTB
27 april 2023 13:00
Del på Facebook
CANADISK SUKSESS: Gatekjøkkenretten poutine har spredd seg til menyer over hele verden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
CANADISK SUKSESS: Gatekjøkkenretten poutine har spredd seg til menyer over hele verden. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

En dag du ikke skal lage helsekost, bør du unne deg en syndig poutine.

Poutine er en merkelig skapning av en gatekjøkkenrett. Den dukket opp på 1950-tallet i Quebec i Canada. Flere har påberopt seg originalen, men enn så lenge er det uavklart hvor retten først ble servert.

Annonse
Annonse

I det gastronomiske hierarkiet var poutine de første tiårene plassert langt nede, sammen med annen typisk gatekjøkkenmat. Retten ble servert fra gatevogner og på puber, og ble typisk konsumert etter en fuktig kveld ute på byen. Men det skulle vise seg at poutine hadde et større potensial. Etter hvert har retten tatt klassereisen, dukket opp på menyer verden over og fått status som Canadas nasjonalrett.

En tradisjonell poutine består av rykende varme pommes frites som anrettes i en kurv, med små dotter av frisk ferskost og en drapering av brun saus. Det er salt, fett, sprøtt og litt seigt – og veldig godt.

Her har jeg laget en versjon med en litt mer proteinrik og kompleks saus. Videre har jeg byttet ut den ferske osten med noen rause lag dypgul, feit og god engelsk cheddar. Og så har jeg faktisk spart litt på fettet ved å bake pommes fritesen i ovn framfor å fritere den i olje.

Dette er en enkel servering med få elementer, og den oppfyller ikke akkurat «tallerkenmodellen» når det gjelder sammensetning av kostholdet. Men her er det muligheter for variasjoner og utbrodering. Man kan for eksempel fint bytte ut potetene med søtpotet eller en blanding av forskjellige rotfrukter som kålrot, sellerirot og beter. Ønsker man et mer komplett middagsmåltid, kan jeg anbefale å servere poutine som tilbehør til helstekt kylling – eller til noen gode biffer av svinenakke, krydret med rikelig nykvernet svart pepper.

Sprø pommes frites med smeltet ost og brun baconsaus

Ingredienser (2 personer)

Annonse
Annonse

500 g pommes frites eller pommes stripes (eller 2 bakepoteter)
litt solsikkeolje
salt
150 g gul engelsk cheddar
150 g tørrsaltet bacon
1 sjalottløk
2 ss hvetemel
2 ss meierismør
2 ss rødvinseddik
3 dl kyllingkraft
salt
pepper
ev. litt friske grønne urter

Framgangsmåte

Er det travelt hjemme, kjøper jeg frosne pommes frites. De er forvellet og har et tynt lag vegetabilsk olje rundt seg, så de blir sprø og gode i ovn. Disse fungerer veldig godt til denne retten.

Om du ønsker å lage pommes frites selv, kan du bruke bakepoteter. Skrell dem, og kutt dem først i 1 cm tykke skiver. Stable skivene, og kutt 1 cm brede staver. Legg potetstavene i en bolle, og skyll dem i kaldt vann til vannet er klart og det meste av stivelsen har forsvunnet.

Kok dem så i en kjele med godt saltet vann i 5 minutter. Sil av vannet, og la potetstavene tørke godt før du legger dem på et stekebrett med bakepapir. Ha på et tynt lag solsikkeolje og et dryss med salt. Bak potetstavene gylne og sprø i ovnen på 170 grader i cirka 40 minutter.

Når potetene er ferdige, legger du på tykke skiver med cheddar og baker i 5 minutter ekstra til osten smelter og nesten blir litt sprø noen steder.

Kutt bacon i terninger, og stek det gyllent sammen med smør i en stekepanne. Når baconet er sprøtt, tar du det ut av smøret (som du tar vare på i pannen). Sett baconet til side fram til servering.

Finkutt en sjalottløk, og stek den blank i blandingen av smør og baconfett. Tilsett 2 ss hvetemel, og la meljevningen bli mørkebrun på medium varme. Ha i eddik og kyllingkraft. La sausen småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Legg baconbitene i sausen ved servering. Strø gjerne noen grønne urter, for eksempel persille, på toppen.

Annonse
Annonse
Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse