Hvis ingen vil bruke mye tid på kjøkkenet, er en lekker salat løsningen.
Når landet bader i lys og snille temperaturer, frister det ikke like mye med tunge retter, kraftige sauser og sprø svor. Vi får mer lyst på lett mat med klorofyll og vitalitet. Smakene kan gjerne være rike, men tankene går heller til grønne asparges med syrlig smørsaus enn til høyrygg bresert i rødvin.
Ikke vil vi stå lenge inne på kjøkkenet heller. Nå vil vi ut, la kroppen lades opp kroppen av kjærkomment sollys og snakke med naboene også har kommet ut av hiet.
Da trenger vi raske og enkle oppskrifter, som denne vårsalaten.
En salatkomposisjon blir ofte ganske kaotisk. Mange tenker nok på begrepet «salat» som synonymt med «salig miks». Man tar det man har for hånden, og salaten blir som den blir.
Det er selvfølgelig helt topp å bruke opp råvarer dersom alternativet er å kaste dem. Men hvis en salat skal bli skikkelig god, bør den komponeres bevisst. Den bør ha ulike teksturer – noen myke elementer og noen som er sprø og krønsjy. Bitre smaker fra grønne salatblader, kål og andre vekster bør balanseres med sødme. De lette grønnsakene trenger dessuten en eller annen form for fedme som kontrast. Som regel kan olivenolje være nok, men du kan også bruke ost, rømme, egg eller spekeskinke. Litt salt kreves her som ved annen matlaging, og et fraspark fra chili eller ingefær kan ofte gi en god snert.
Et supertips til salatmiddagen er å bruke taco-modellen – altså servering av hver element for seg. Spesielt med barn til bords er dette et poeng. Da kan alle sette sammen sin egen salat, og ingen trenger å spise blåmuggost eller selleri før de kjenner seg modne for det.
Vårsalat med blåmugg, pære, spekeskinke og kandiserte nøtter
Ingredienser (2 personer)
100 g spekeskinke (8 skiver)
1 hjerte- eller romanosalat
6 reddiker
2 stenger stangselleri
1 pære
2 ss tørkede tranebær
100 g blåmuggost (f.eks. norzola, gorgonzola eller kraftkar)
---
1 neve pekannøtter
1 ss smør
1 ss sukker
litt salt
---
1 ss dijonsennep
1 ss flytende honning
6 ss olivenolje
litt salt
litt frisk sitron saft
Framgangsmåte
Vask og tørk hjertesalat, reddiker og selleri. Del salaten opp i store, naturlige blader. Reddiken kuttes i tynne skiver, og stangselleri snittes til tynne strimler. Oppbevares kjølig fram til servering.
Smelt sukker til lys karamell i en stekepanne, og legg i smør og pekannøtter. La det brune seg og frese litt i ett par minutter, men pass på så karamellen ikke blir for mørk og brent. Drysse på bitte litt salt, og legg nøttekaramellen over på ett brett med bakepapir.
Når nøttene er kalde, kan du grovhakke dem. Oppbevart i lufttett beholder kan de holde seg i mange uker på kjøkkenbenken.
Visp sammen sennep, honning og en liten skvis med sitronsaft. Spe med olivenolje, og visp sammen til du har en tyktflytende, homogen dressing. Smak til med litt salt.
Rett før anretning kuttes pæren i tynne, delikate skiver. Den blir veldig fort brun.
Legg salatbladene på en tallerken, og topp med biter av ost, reddik, selleri, kandiserte nøtter, tranebær og skiver av pære. Sprinkle over litt av dressingen, og server spekeskinka samt resten av dressingen ved siden av.
Server gjerne også litt godt brød til – for eksempel grillede skiver med litt olivenolje.