Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Tema
NTB
11 oktober 2019 14:00
Del på Facebook
BERØMT BRO: Bixby Bridge er kanskje det aller mest fotograferte punktet langs Highway 1. FOTO: Anders Pihl
BERØMT BRO: Bixby Bridge er kanskje det aller mest fotograferte punktet langs Highway 1. FOTO: Anders Pihl

Vill, vakker og myteomspunnet. Highway 1 er selve bilferiedrømmen for mange. Bli med på en ikonisk reise langs kysten av California!

Reisen starter omtrent som i en god roadmovie. Det er tidlig om morgenen, og vi følger veien ut gjennom San Franciscos forsteder. Bak hustakene skyter palmene opp. I det fjerne skimter vi fjellene ved Oakland. Låtene på vår spesialkomponerte spilleliste fyller bilkupeen, her mangler verken «California dreaming» eller «Hotel California».

Ferien på Highway 1, en av verdens mest berømte bilveier, er i gang. Den legendariske motorveien langs kysten mellom San Francisco og Los Angeles har åpnet igjen, etter at den har vært stengt i over 1,5 år på grunn av et stort jordras. Etter to timers bekymringsfri kjøring sørover tar vi første stopp i den velholdte kystbyen Monterey.

Vakre strekk

Mens vi spiser lunsj, letter tåken utenfor vinduene som et draperi som dras til side. Dermed avdukes Monterey Bay med sine lange, berømte strender. Fra desember til mars skal bukta være det beste stedet i hele California å se større hvaler nær land. Er man heldig, kan man også se dem fra bilen på visse deler av veistrekningen.

Rett etter Monterey tar vi inn på veien «17 Mile Drive» nær Pebble Beach. Det koster riktignok ti dollar, men blir den første store skjønnhetsopplevelsen på reisen. Strekningens ødslige strandenger, spisse klipper og hvite strender inngir en rolig og mektig følelse, der områdets grønne, bølgende golfbaner spiller på lag.

Sør for 17 Mile Drive blir det enda bedre. Inne i nasjonalparken Big Sur kommer vi til det ikoniske kystpartiet mange forbinder med Highway 1. Med storartet eleganse slynger motorveien seg gjennom landskapet, med havet på den ene siden og de bratte fjellene på den andre. En av de minneverdige opplevelsene er Bixby Bridge, en av verdens høyeste betongbroer.

Sjøløve og oter

Uansett om man holder i rattet eller sitter ved siden av, er reisen konstant givende. Bak omtrent hver eneste sving dukker nye, overraskende scener opp.

Landskapet utgjør selve arketypen på bilreklame. I den vidstrakte Pfeiffer Big Sur State Park er det nesten ingen veikroer eller suvenirsjapper, og bare noen få hoteller og en håndfull private hytter. Stort sett har de store redwoodskogene langs havet fått være i fred for omfattende menneskelig virksomhet, noe som bidrar sterkt til den storslagne atmosfæren.

Etter en fantastisk kjøretur gjennom Big Sur overnatter vi i Morro Bay. Den lille byen ligger ved den frittstående klippen Morro Rock, som vokter innløpet til en stor lagune som utgjør byens havn. I lagunen stortrives sjøløver og havotere. Sistnevnte ser påfallende avslappede ut der de ligger på ryggen og hviler i vannet, ofte med armene på magen.

Gjennom årstidene

For naturelskere og livsnytere er Morro Bay et av flere hyggelige stoppesteder langs Highway 1. Området er ideelt for fotturer og kanopadling, og gourmeter finner utmerkede restauranter nede ved sjøen, ikke minst kroen Windows On The Water. Her i bukta bør man prøve de gode, lokale vinene fra vindistriktet Paso Robles som ligger i nærheten.

Ferden fortsetter sørover, samtidig som det blir varmere i luften. Om høsten er Highway 1 en reise i årstider sammenlignet med norske forhold. Vi startet i det som tilsvarte tidlig norsk høst med kjølige kvelder i San Francisco, men er nå på vei inn i den evige sommeren i området omkring Los Angeles.

Unikt dyreliv

Solfylte kystveier leder oss til Ventura, innbegrepet av en klassisk californisk kystby med masse surfere, høye palmer og lav bebyggelse. Her er det også en del historisk arkitektur, som den lange trepiren fra 1872, godt bevarte bygninger fra 1920-tallet og ikke minst den spanske 1700-talskirken, en av Californias 21 opprinnelige misjonærstasjoner.

Fra havnen i Ventura tar vi neste morgen en båttur til Channel Islands, en øygruppe som iblant kalles Nord- Amerikas Galápagos – men som er mye mindre kjent. Øyene har et unikt dyreliv både under og over vannskorpen. Over 150 arter av dyr og planter lever kun her og ingen andre steder.

Delfinflokk

Båtturen går til øya Santa Cruz, der snorkling og kajakkpadling til havgrotter er et populært tilbud. Selv foretrekker jeg å vandre gjennom de urørte fjellandskapene og ut den ubeskrivelig vakre viken Potato Harbor.

Båtturen tilbake blir spektakulær, ifølge med en stor flokk delfiner. Cirka 30 delfiner fordeler seg på hver sin side av båten, og vi nyter synet i lyset fra den vakre solnedgangen.

Fra Ventura er det ikke så langt igjen til Los Angeles. Da vi nærmer oss Thousand Oaks, passerer vi en strekning med nedbrente trær, et spor etter de stadig hyppigere californiske skogbrannene. Like etter ledes vi over til motorvei 101, ettersom Highway 1 er stengt ved Malibu på grunn av den siste brannen.

Sykkel langs stranden

Så glir vi til slutt over fjellet ved Bel Air, ned til det enorme og uoversiktlige Los Angeles og inn i Santa Monica, en av kystbyene som i praksis har blitt en del av megabyen LA. Vår beste opplevelse her blir en sykkeltur på den herlige strandveien fra velordnede Santa Monica til gjør-det-selv-stemningen i Venice Beach, med skatere, bodybuildere og hippie-markeder.

Konklusjonen etter en ferie på Highway 1, veien som virkelig er nummer én i mange menneskers bilferiedrømmer? Den innfrir! Holder man forventningene litt i tømme, og innser at en 75 mil lang strekning også må ha noen mindre morsomme transportetapper, ligger alt til rette for en strålende bilferie med en rekke høydepunkter underveis.

Highway 1

  • Generelt: California er den mest folkerike og i areal den tredje største delstaten i USA. Highway 1 er delstatens berømte bilvei, som sto klar i 1937. Den strekker seg fra Leggett i nord til San Juan Capistrano i sør – til sammen 75 mil.
  • Reise rundt: Leiebil med GPS og en god forsikring er en selvfølge hvis man vil kjøre Highway 1. På tilbaketuren kan man ta raske og bekvemme innenrikstog mellom storbyer (se amtrak.com) eller innenriksfly.
  • Tidsforskjell: Minus 9 timer
  • Valuta: 1 USD = cirka 9,14 NOK
  • Visum: Ja. Läes mer på no.usembassy.gov/visas
  • Prisnivå: Dollarens høye nivå betyr høye priser for nordmenn. På outlets kan man likevel få kjøpt merkeklær billig. Camarillo Premium Outlet, i Oxnard nær Highway 1, består av 160 butikker.
  • Reise dit: Norwegian har direkteflyginger fra Oslo til Los Angeles, fra ca. kr 1600 og oppover én vei, fra april til oktober. Reisen tar i underkant av 11 timer. Eller er det mange muligheter for å fly fra Norge til California med én mellomlanding.
  • Sesong: I de svalere vintermånedene er det rikelig med plass på hoteller og utsiktssteder. Jo varmere vær, desto mer folk. På visse strekninger er det lurt å booke rom på forhånd. Høysesongen topper seg i juli-august når badevannet er mest behagelig. Mange foretrekker september–oktober på Highway 1, med mindre trengsel og lav risiko for tåke.

View the embedded image gallery online at:
https://ksu.no/artikler/tema/98291-veienes-vei#sigProId79e7303007

Likte du denne artikkelen?

Hjelp oss å utvikle KSU.NO videre og bidra med å opprettholde tjenesten fritt tilgjengelig for alle!

Vipps valgfritt beløp til #614043.

Tusen takk!

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til tips@ksu.no.

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse