Annonse
Titran, ca. 1900. Foto: Sødahl/NTNU Universitetsbiblioteket
Titran, ca. 1900. Foto: Sødahl/NTNU Universitetsbiblioteket

1888: Den franske oppfinneren Louis Le Prince tok opp det som trolig er verdens eldste bevarte film. Franskmannen bygde historiens første fungerende filmkamera i 1886, og selv om han i ettertid er kommet i skyggen av både Thomas Edison og brødrene Lumière, blir Le Prince av mange filmhistorikere regnet som filmens egentlige oppfinner. 14. oktober 1888 var Le Prince på besøk hos en familie ved navn Whitley i Leeds i England. Her filmet han fire av familiens medlemmer mens de spaserte i hagen. Den banebrytende filmen har fått navnet «Roundhay Garden Scene» og skal opprinnelig ha vært ti minutter lang. Bare 2,1 sekunder er bevart.

1899: 142 fiskere omkom under et voldsomt uvær utenfor Titran i Frøya kommune i Sør-Trøndelag. Et stormvarsel hadde på forhånd gått ut til Trondheim og Kristiansund, men siden Frøya var uten telefonforbindelse, var fiskerne der uvitende om det forrykende uværet som var på vei. Ifølge Wikipedia satte det inn en time etter midnatt, med enorme nedbørsmengder og nordavind av orkans styrke. Dagen etter sendte Fiskeriselskabet i Kristiansund et telegram til innenriksdepartementet, der det het: «Mange totalforlis med mand og mus. Flere aabne baade savnes, ogsaa indtil i aften et dampskib. Stort redskabstab.» Totalt 29 fartøyer skal ha gått ned eller blitt ødelagt i løpet av ulykkesnatten. Etter katastrofen ble det organisert en nasjonal innsamling til inntekt for de etterlatte.

1926: A. A. Milnes barnebok «Ole Brumm» kom ut i London, under tittelen «Winnie-the-Pooh». Datoen regnes derfor som den populære bamsens fødselsdag. Fortellingen var inspirert av Milnes egen sønn, Christopher Robin, og hans lek med kosedyr. Milnes forbilde for Ole Brumm-figuren skal ha vært en britiskprodusert teddybjørn av merket «Alpha Farnell» som sønnen fikk i gave til ettårsdagen. Navnet Winnie tok Milne fra en bjørn han hadde sett i London Zoo. Milne modellerte også Tussi, Nasse Nøff, Tigergutt, Kengu og de andre figurene etter sønnens leker. Christopher Robin Milnes originale tøyleker eies i dag av New York Public Library. I 2003 ble «Winnie-the-Pooh» rangert som nummer 7 i BBCs kåring av britenes favorittbøker gjennom alle tider.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Relevant innhold

Annonse