Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Heinrich Hermann Robert Koch. Foto: Wikimedia Commons
Heinrich Hermann Robert Koch. Foto: Wikimedia Commons

1882: Legen og bakteriologen Robert Koch publiserte avhandlingen der han beskrev «Mycobacterium tuberculosis», bakterien som forårsaker tuberkulose. Tyskeren hadde arbeidet som feltkirurg under Den fransk-prøyssiske krig og senere som distriktslege i Øst-Preussen. Han skal ha begynt sine studier av mikroorganismer utenfor arbeidstiden, i et laboratorium som lå ved siden av pasientrommet hans. Om lag hver sjuende tysker skal ha dødd av tuberkulose da Koch begynte å interessere seg for sykdommen. Det var dessuten en utbredt antakelse at sykdommen var arvelig. Foruten tuberkelbakterien identifiserte Koch bakteriene som forårsaker kolera og miltbrann. Sammen med franskmannen Louis Pasteur har han fått æren for å ha skapt den moderne bakteriologien. Koch mottok Nobelprisen i medisin i 1905.

1944: Allierte krigsfanger begikk masseflukt fra fangeleiren Stalag Luft III i Polen. Leiren var drevet av Luftwaffe og huset flysoldater som var tatt til fange, blant dem flere norske flygere. På det meste var 11000 fanger internert i leiren. I månedene før fluktforsøket hadde fangene gravd ut tunneler under tre av brakkene. Natten til 22. mars 1944 kravlet 76 fanger (noen kilder oppgir 79) gjennom den ene av tunnelene og ut av leiren. I løpet av kort tid var 73 av dem innhentet av tyskerne. Av disse ble 50 henrettet for fluktforsøket. Bare de to norske pilotene Per Bergsland og Jens Müller, samt en nederlandsk flyger, klarte å komme unna. De to nordmennene kom seg velberget til Sverige. Flukten fra Stalag Luft III ble dramatisert i spillefilmen «The Great Escape» i 1963, med blant andre Steve McQueen, Charles Bronson og James Garner i rollene.

1989: Det amerikanske tankskipet Exxon Valdez grunnstøtte utenfor oljehavnen Valdez i Alaska. 33.000 tonn råolje rant ut i Prince William-sundet fra det havarerte skipet. Høy sjø og sterk vind medvirket til at oljen spredte seg raskt på havoverflaten. Arbeidet med å begrense utslippsskadene ble svært krevende, og konsekvensene for de økologisk sårbare områdene langs Alaska-kysten katastrofale. En rekke kritikkverdige forhold kom for dagen under undersøkelsene som fulgte, som at skipets kaptein lå og sov da ulykken skjedde, og at skipets radarutstyr hadde vært ute av drift i et år. Oljeselskapet Exxon måtte ut med 1,1 milliarder dollar i erstatning etter ulykken.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse