Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
27 mars 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1869: Myndighetsalderen i Norge ble senket fra 25 til 21 år. Magnus Lagabøtes Landslov av 1274 innrømmet full rettslig handleevne til personer over 20 år. Kvinner ble umyndiggjort med Christian IVs Norske Lov av 1604, mens en lovendring i 1619 hevet myndighetsalderen for menn til 25 år. Lov om større myndighet for kvinner fra 1845 ga kvinner over 25 år myndighet under kurator. Ifølge Wikipedia ble ugifte kvinner myndige på lik linje med menn fra 1863, gifte kvinner fra 1888. Stortinget gjeninnførte Magnus Lagabøtes gamle myndighetsgrense på 20 år i 1969. En lang rekke land valgte å senke myndighetsalderen etter 1972, da Europarådet vedtok en resolusjon om at den burde være på 18 år. I Norge har 18-åringer vært myndige siden 1979.

1915: Kvinnen som gikk under oppnavnet Tyfus-Mary ble satt i tvungen karantene på en øy i East River i New York. Hun ble værende på øya til sin død 23 år senere. Tyfus-Mary («Typhoid Mary») het egentlig Mary Mallon og hadde fått sin første jobb som kokke i byen i 1900. To uker senere viste medlemmene av husholdningen symptomer på tyfus. I årene som fulgte flyttet Mallon mellom en rekke arbeidsgivere, og tyfusutbruddene fulgte henne hvor hun gikk. I 1907 fikk New Yorks helsemyndigheter mistanke om at Mallon var bærer av sykdommen. Mallon avviste det, men ble tvangsisolert i tre år. I 1910 ble hun løslatt mot løfte om aldri mer å ta arbeid som kokke. Etter en tid som klesvasker ble hun lei av den lave lønnen, og vendte tilbake til sitt gamle yrke under navnet Mary Brown. Det er anslått at Mary Mallon smittet omkring 50 mennesker med tyfus i løpet av sin kokkekarriere. Tre av dem døde.

1980: 123 av de 212 personene om bord mistet livet da oljeplattformen «Alexander L. Kielland» kantret på Eddafeltet. Ulykken var den verste i norsk sektor av Nordsjøen siden 2. verdenskrig. Granskningskommisjonen konkluderte med at et brudd i en sveisesøm i en av plattformens fem bæresøyler var årsak til ulykken. Bruddet førte til at bæresøylen ble revet av i høy sjø, og plattformen krenget mot styrbord. Mayday-signalet ble telegrafert fra plattformen klokken 18.29. Ca. en tredel av personene om bord oppholdt seg i plattformens to kinosaler da alarmen gikk, omkring 50 befant seg i messen og de øvrige var på lugarene. Ifølge Wikipedia tiltok slagsiden i 20 minutter før konstruksjonen til sist veltet helt rundt. Ulykken på «Alexander Kielland» førte bl.a. til at sikkerhetsrutiner og standarder for plattformer ble endret i Norge.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse