Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 april 2020 02:00
Del på Facebook
Minnestein om tragedien. Foto: Superbfc / Wikimedia Commons
Minnestein om tragedien. Foto: Superbfc / Wikimedia Commons

1846: En karavane på ni prærievogner skumpet ut fra byen Springfield i Illinois. Om bord i vognene var tre nybyggerfamilier på totalt 87 menn, kvinner og barn under ledelse av George Donner. Målet for reisen var California. Et forsøk på å ta en raskere rute enn den alminnelige fikk fatale følger for de reisende. Donner-gruppen («The Donner Party») ble sittende fast i snøen i Sierra Nevada-fjellene. Etter kort tid gikk gruppen tom for mat og brensel, og mange av gruppens medlemmer frøs i hjel. Sulten drev de øvrige til å spise de døde. En flokk på 15 personer forsøkte å ta seg ut av fjellene på truger, men alle så nær som to omkom. Bare 48 av de 87 personene som forlot Springfield overlevde. Historikere har betegnet Donner-tragedien som en av de mest hjerteskjærende i Vestens migrasjonshistorie.

1989: 96 tilskuere ble klemt i hjel på Hillsborough Stadium i Sheffield under en semifinale i FA-cupen mellom Liverpool og Nottingham Forest. Alle de omkomne var Liverpool-supportere. Kort etter hevdet avisen The Sun at det var supporternes egen aggressive oppførsel som hadde utløst ulykken. Under slagordet «Justice for the 96» begynte de etterlatte en lang kamp for å renvaske ofrene for anklagene. De nådde målet 27 år senere, i april 2016, da en britisk domstol frikjente ofrene for enhver medvirkning til hendelsesforløpet, og slo fast at grov uaktsomhet fra politiets side hadde utløst katastrofen. Den dødbringende trengselen på tribunene oppsto da politiet åpnet portene til det allerede smekkfulle stadionanlegget for å slippe inn massene som presset på ved inngangene. Hillsborough-katastrofen var den alvorligste stadionulykken i britisk historie.

2019: Notre-Dame brant. Den gotiske middelalderkatedralen i Paris sto ferdig i 1345, og er en av kristenhetens mest kjente kirker. Brannen oppsto i taket under restaurasjonsarbeider. Alarmen gikk klokken 18.20, og i løpet av kort tid var det meste av taket overtent. Brannen i Notre- Dame var en global mediebegivenhet som ble overført direkte til alle verdenshjørner. Millioner av TV-seere var blant annet vitner til at kirkens berømte spir brakk av og styrtet ned i flammehavet klokken 19.45. 500 brannfolk deltok i slukningsarbeidet, som pågikk gjennom hele natten og deler av neste dag. Foruten eksteriøret fikk store deler av bygningens inventar skader i brannen. Imidlertid overlevde både vestfasaden med de to tårnene og alle kirkens tre store rosevinduer. President Emmanuel Macron har erklært at Notre-Dame så langt det er mulig skal tilbakeføres til sin opprinnelige stand.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse