Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 april 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1902: Halldór Laxness ble født i Reykjavik. Den allsidige forfatteren debuterte i 1919 med den nyromantiske romanen «Naturens barn». Senere utfoldet han seg i en mengde ulike sjangrer, og publiserte både dikt, romaner, noveller, skuespill, artikler og essays. Blant hans mest leste verker kan nevnes «Salka Valka» (1932), romanserien «Islands klokke» (1943–46) og «Brekkukotskrønike» (1957). Nye utgivelser av Laxness ble alltid imøtesett med kolossal interesse på Island, og mer enn noen annen moderne forfatter opplevde han å få status som nasjonaldikter. Laxness ble tildelt nobelprisen i 1955, ifølge nobelkomiteen «for hans livlige episke kraft som har fornyet Islands storslagne fortellerkunst».

1910: President Theodore Roosevelt holdt en tale i Paris som er blitt stående som en av hans mest minneverdige. Særlig berømt er passasjen der presidenten hyller «The Man in the Arena». Roosevelt sa: «Det er ikke kritikeren som teller, ikke mannen som peker på den sterkes feilsteg, eller på hvor hans dåder kunne ha vært enda større. Æren tilhører mannen som faktisk er på arenaen, han hvis ansikt er grimet av støv og svette og blod, og som strever tappert, som feiler, som kommer til kort igjen og igjen, fordi ingen innsats er uten feiltrinn og brister, men som like fullt kjemper for å fullføre sin gjerning; han som vet hva stor entusiasme er, hva stor hengivenhet er, som vier seg til en verdig sak, og som i beste fall får smake den store bragdens triumf, og i verste fall, hvis han mislykkes, i det minste har våget alt, slik at hans plass aldri skal bli blant de kalde og fryktsomme sjeler som verken kjenner seier eller nederlag.»

1927: Cardiff City ble den første og hittil eneste ikke-engelske klubben som har vunnet FA-cupfinalen. Waliserne møtte Arsenal foran 91.000 tilskuere på Wembley, og vant 1–0 etter at et tilsynelatende enkelt skudd glapp ut av hendene på Arsenal-målvakt Dan Lewis. Kampen i London 23. april 1927 ble historisk på flere måter. For første gang i historien kunne britene høre finalen direkteoverført i BBC radio. Det var også første gang salmen «Abide With Me» ble avsunget før kampstart, et ritual som alltid er blitt gjentatt siden. Finalen innstiftet dessuten en helt ny sedvane i klubben som tapte. Keeper Dan Lewis hevdet etter kampen at han hadde mistet grepet om ballen fordi det hadde vært for mye talg i den nye ulltrøya hans. Siden den dagen har det vært tradisjon i Arsenal at ingen nye keepertrøyer tas i bruk før de er blitt omhyggelig vasket.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse