Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 april 2020 02:00
Del på Facebook
Ferruccio Lamborghini. Foto: Wikimedia Commons
Ferruccio Lamborghini. Foto: Wikimedia Commons

1916: Bilfabrikanten Ferrucio Lamborghini ble født i Cento utenfor Bologna. Lamborghini begynte sin karriere som traktorfabrikant i 1948. Legenden vil ha det til at han slo han seg på sportsbilproduksjon etter at han gikk til Enzo Ferrari og klagde over en feil på sin Ferrari 250 GT, og fikk det noe bryske svaret at han kunne «gå hjem og kjøre traktor». Lamborghini lanserte sin første sportsbilmodell (350 GT) i 1963. I løpet av tiåret som fulgte etablerte selskapet seg som en av verdens fremste produsenter av sportsbiler. Lamborghini selv solgte seg ut av selskapet i 1974 og trakk seg tilbake til landeiendommen sin i Perugia. På sine eldre dager egnet han seg til hobbyer som jakt og vinproduksjon. Ferrucio Lamborghini døde i 1993, 76 år gammel. Bilfabrikken han grunnla eies i dag av Volkswagen-konsernet.

1923: Wembley Stadium i London åpnet portene for første gang. Allerede på åpningsdagen var banen vertskap for en cupfinale som skulle bli legendarisk. Det er anslått at mellom 250.000 og 300.000 mennesker hadde presset seg innenfor stadionmurene denne dagen. Tilskuermassen utgjorde minst det dobbelte av gigantarenaens kapasitet, og skal være den største som noensinne har vært samlet på et idrettsarrangement. Trengselen førte til at horder av tilskuere ble skjøvet ned på banen fra de smekkfulle tribunene. En stund så det ut til at kampen måtte avlyses. Da entret ni ridende politimenn gressmatta på geledd, anført av konstabel George Scorey og hans gråhvite hest Billy. Langsomt og metodisk presset rytterne massene ut til sidelinjene, så gresset ble ryddet og dommeren kunne blåse i gang oppgjøret mellom Bolton og West Ham. FA-cupfinalen i 1923 har gått inn i historiebøkene som «The White Horse Final».

1945: Benito Mussolini og hans elskerinne Clara Petacci ble pågrepet og skutt av italienske partisaner. Paret var på flukt mot den sveitsiske grensen da de ble stanset og gjenkjent av en patrulje. Partisanene skal ha tilbudt Petacci fritt leide da paret ble anholdt. I stedet valgte hun å bli hos elskeren, og forsøkte å beskytte ham med sin egen kropp da han ble skutt. Dagen etter ble likene deres hengt opp til allmenn beskuelse og forakt utenfor en bensinstasjon på plassen Piazzale Loreto i Milano. Clara Petacci hadde bakgrunn fra overklassen i Roma. Den australske historikeren Richard Bosworth skriver i boka «Claretta – Mussolini’s last lover» at hun hadde sendt fanpost til Mussolini fra hun var i 14-årsalderen. Det intime forholdet mellom henne og den 28 år eldre diktatoren skal ha oppstått i 1932, da Petacci var 20 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse