Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
04 mai 2020 02:00
Del på Facebook
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1924: De 8. olympiske sommerlekene åpnet i Paris. Lekenes store navn ble det finske langdistansefenomenet Paavo Nurmi, som stormet inn til hele fem gullmedaljer. Den naturaliserte amerikaneren Johnny Weissmuller – senere kjent for sin rolle som Tarzan i tolv spillefilmer mellom 1932 og 1942 – tok tre gull i svømming. William DeHart Hubbard ble den første svarte utøveren til å vinne individuelt OL-gull med sin seier i lengdehopp for USA. Helen Wills (også USA) feide all motstand til side i kvinnenes tennis, og vant både single- og double-konkurransen. Også Norge hevdet seg godt under Paris-lekene i 1924. Den norske troppen kunne reise hjem med fem gullmedaljer: to i skyting, to i seiling – og en i tungvektsboksing ved Otto von Porat. Von Porat er fremdeles eneste nordmann som har vunnet olympisk gull i boksing.

1977: 45 millioner TV-seere så første del av David Frosts intervjuserie med Richard Nixon. Programmet har ennå rekorden som det mest sette politiske TV-intervjuet i historien. Nixon hadde holdt en lav profil etter at han måtte forlate presidentembetet i 1974. Det ble derfor ansett som en sensasjon da Frost klarte å hale i land en intervjuavtale. Intervjuene foregikk over 12 dager, og råopptakene varte i 29 timer. Materialet ble klippet ned til fire programmer av 90 minutters varighet. I første del, som handlet om Watergate-skandalen, tok Frost ekspresidenten på senga ved å referere til en kompromitterende samtale mellom Nixon og hans spesialrådgiver. Forfatteren Peter Morgan baserte et teaterstykke på intervjuene i 2006. To år senere kom spillefilmen «Frost/Nixon».

1979: Margaret Thatcher ble Storbritannias første kvinnelige statsminister. Hennes liberalistiske filosofi innebar streng kontroll av pengemengden, reduksjon av offentlige utgifter, privatisering av statlig eiendom og begrensning av fagforeningenes makt. I utenrikspolitikken fant hun en nær alliert i USAs president Ronald Reagan. Thatcher fikk tilnavnet «jernkvinnen» og et ry som landets mest markante og innflytelsesrike politiker siden Winston Churchill. Rimelig nok var hun svært omstridt, noe som bl.a. ga seg utslag i at protestsangen fikk en ny vår under hennes regime. Også den politiske satiren hadde gode tider under Thatcher. Særlig populær ble TV-serien «Spitting Image», et dukkeshow der Thatcher var en av gjennomgangsfigurene. I 2020 vil Thatcher etter planen dukke opp i sesong 4 av Netflix-serien «The Crown», spilt av Gillian Anderson.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse