Annonse
Annonse
Amelia Earhart i 1937. Foto: New York World-Telegram og Sun Newspaper / Public domain via Wikimedia Commons
Amelia Earhart i 1937. Foto: New York World-Telegram og Sun Newspaper / Public domain via Wikimedia Commons

1937: Flypioneren og feministen Amelia Earhart forsvant over Stillehavet under et forsøk på å fly jorden rundt langs Ekvator. Med seg som navigatør hadde hun den forhenværende Pan-Am-flygeren Fred Noonan. Forsvinningen har vært gjenstand for et utall konspirasjonsteorier, hvorav én gikk ut på at Earhart hadde vært spion for Roosevelt-regjeringen og ble sittende som fange i Japan; en annen at hun overlevde flyturen og slo seg ned i New Jersey under navnet Irene Craigmile Bolam. De fleste historikere heller til at Earhart og Noonan enten gikk tomme for drivstoff og styrtet i havet, eller at de endret kurs og forulykket ved Phoenix-øyene i den nåværende republikken Kiribati. Amelia Earhart ble erklært død in absentia 5. januar 1939. Hun ble 41 år gammel.

1961: Den amerikanske nobelprisvinneren Ernest Hemingway begikk selvmord i sitt hjem i Ketchum, Idaho. Forfatterens siste leveår var preget av depresjoner og høyt alkoholkonsum. Hemingway fikk nobelprisen i 1954, ifølge nobelkomiteens begrunnelse «för hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap, senast ådagalagt i The Old Man and the Sea.» Av helsemessige grunner avsto forfatteren fra å reise til Stockholm for å motta prisen. I stedet skrev han en tale som ble lest høyt under banketten av USAs Stockholm-ambassadør. I talen sa Hemingway blant annet: «Skriving, på sitt beste, er et ensomt liv. Forfatteren utfører sitt arbeid alene, og hvis han er en god nok forfatter må han stå ansikt til ansikt med evigheten, eller fraværet av den, hver eneste dag.»

1994: Fotballspilleren Andrés Escobar ble myrdet i Medellin. Escobar hadde vært en del av det colombianske landslaget som dro til fotball-VM i USA i juni samme år, og som mange i Colombia hadde store forventninger til. Laget kom imidlertid til å skuffe stort. I kampen mot vertsnasjonen USA scoret Escobar et selvmål som trolig kostet ham livet. Få dager etter hjemkomsten til Medellin ble forsvarsspilleren drept med seks pistolskudd utenfor en nattklubb. Ifølge øyevitner ropte drapsmannen «Gol!» («Mål!») etter hvert avfyrte skudd. Det antas at drapet var en hevn fra den colombianske mafiaens spillsyndikater, som tapte store penger på landslaget røk ut av VM. Ifølge Wikipedia møtte 120.000 colombianere opp i Andrés Escobars begravelse.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Bok - tilbake til livet
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte