Annonse
Annonse
Frans av Assisi. Foto: Wikimedia Commons
Frans av Assisi. Foto: Wikimedia Commons

1182: Munken, ordensgrunnleggeren og helgenen Frans av Assisi ble født i Umbria i Italia. Han var sønn av en velhavende kleshandler og bar døpenavnet Giovanni Francesco di Bernardone. I likhet med blant andre St. Augustin skal han ha levd et muntert og utsvevende liv inntil han ble omvendt i 1205. Fire år senere stiftet han fransiskanerordenen. Frans krevde av ordensbrødrene at de skulle være fullstendig eiendomsløse og leve utelukkende av almisser. Prekenene hans skal ha utmerket seg ved sin enkelhet og vekt på begreper som fred og glede. I 1224 ble han ifølge tradisjonen den første til å motta sårmerker (stigmata) som uttrykk for sin sterke religiøsitet. Frans døde i 1226 og ble kanonisert i 1228.

1969: Mellom 250.000 og en halv million mennesker fant veien til Hyde Park i London for å overvære en gratiskonsert med The Rolling Stones. Den enorme forhåndsinteressen hang blant annet sammen med at konserten var bandets første på mer enn to år. Den var også den første noensinne med den nye gitaristen Mick Taylor (hans forgjenger Brian Jones var blitt funnet død i svømmebassenget sitt bare to dager tidligere). Konserten i Hyde Park huskes dessuten som den første der mange av bandets senere live-favoritter, som «Jumpin’ Jack Flash» og «Honky Tonk Women», ble framført fra scenen. 44 år senere, i juli 2013, holdt The Rolling Stones to nye konserter i Hyde Park. Konsertene var en del av bandets 50-årsjubileum.

1996: Sauen Dolly ble født i Edinburgh. Dolly (oppkalt etter Dolly Parton) var det første pattedyret i historien som var klonet fra en voksen celle. Fødselen hennes var et resultat av 276 kloningsforsøk ved Roslin Institute, og ble holdt hemmelig av forskerne i mer enn et halvår. Da sauens eksistens endelig ble kjent i februar 1997, skapte det en verdenssensasjon. Teknisk sett hadde Dolly tre mødre: En som egget var hentet fra, en annen som var kilde til DNA-et, og en tredje som bar embryoet fram. Dolly kom til å tilbringe hele sitt liv ved forskningsinstituttet hvor hun var født. Hun ble avlivet i 2003, seks og et halvt år gammel. Sauen led da av en lungesykdom og var dessuten sterkt angrepet av gikt. Dolly kan i dag beundres i utstoppet tilstand ved The National Museum of Scotland i Edinburgh.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte