Annonse
Annonse
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

1716: Et av de mest sagnomsuste sjøslagene i norsk militærhistorie sto i Dynekilen i Bohuslän, ca. 7 km nord for Strömstad. En dansk-norsk flåtestyrke under ledelse av Tordenskiold ødela en transportflåte på vei til Halden med forsyninger til Karl XIIs svenske invasjonshær. Ifølge Store norske leksikon nedkjempet nordmennene med sine sju fartøyer hele 29 svenske transport- og eskorteskip i løpet av slaget, som skal ha pågått i fem timer. Tordenskiold ledet den norske eskadren fra flaggskipet «Hjelperen». 19 nordmenn og et ukjent antall svensker falt i slaget. For den svenske overkommandoen var likevel det mest ødeleggende at beleiringshærens beholdning av krutt og artillerikanoner gikk tapt. Slaget i Dynekilen var medvirkende til at Karl XII besluttet å avbryte felttoget i Norge.

1885: Den tyske moteskaperen Hugo Boss ble født i Metzingen. Boss grunnla en klesfabrikk i hjembyen i 1924, der han spesialiserte seg på produksjon av arbeidsklær og uniformer. I 1928 inngikk han en stor kontrakt på levering av brune skjorter til SA, nazipartiets paramilitære avdeling. I tiåret som fulgte svingte Boss-fabrikken seg opp på produksjon av bl.a. svarte SS-uniformer og uniformer til tysk jernbane og postvesen. Produksjonen foregikk delvis ved hjelp av slavearbeidere. Hugo Boss ble dømt til å betale store bøter etter krigen, og døde i 1948 med merkelappen «Hitlers skredder». Likevel overlevde livsverket hans. Under ledelse av hans svigersønn begynte Boss-fabrikken å lage herredresser i 1950-årene. Motehuset Hugo Boss har i dag mer enn 1100 butikker over hele verden.

1950: Tidenes første skandinaviske selskapsreise – også kalt pakketur – krysset grensen til Spania. De reisende var fordelt på to busser, innleid av den danske presten Eilif Krogager, som også fungerte som selskapets reiseleder. Den foretaksomme presten hadde merket seg at danskene lengtet ut i Europa etter fem år med okkupasjon. I 1951 grunnla Krogager reiseselskapet Nordisk Bustrafik, som senere ble omdannet til Tjæreborg Reiser. Krogager selv fikk tilnavnet «Tjæreborgpresten». De første årene gikk alle Krogagers reiser til Spania og Middelhavskysten. Tjæreborg dominerte også det norske reisemarkedet gjennom 1950-årene, og den første helnorske pakketuren med charterfly ble ifølge Wikipedia arrangert av Erik Myhres Reisebyrå i 1959. Turen gikk til Mallorca.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Annonse
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte