Annonse
Annonse
Portrett av Marcel Proust. Foto: Otto Wegener (1849-1924) / Wikimedia Commons
Portrett av Marcel Proust. Foto: Otto Wegener (1849-1924) / Wikimedia Commons

1871: «Lenge pleide jeg å gå tidlig til sengs.» Slik lyder den første setningen i Marcel Prousts romansyklus «På sporet av den tapte tid». Proust ble født 10. juli 1871 i den høyborgerlige Paris-forstaden Auteuil, og var en ukjent forfatter inntil han i 1913 utga første bind av det som skulle bli hans hovedverk. Den kolossale romanen, som med sine nærmere 10 millioner tegn er registrert som verdens lengste i Guinness’ rekordbok, kom til å oppsluke alle Prousts krefter fram til hans død i 1922. Forfatteren hevdet selv at han hadde skrevet verkets første og siste setning samtidig. De utallige setningene imellom forteller en delvis selvbiografisk historie om en forfatters liv fra tidlig barndom og fram til han i moden alder skriver ned sine erindringer. Anne-Lisa Amadou brukte nesten 30 år på å fullføre den norske oversettelsen av verket, som kom ut i tolv bind fra 1968. I 2013 kom en revidert og modernisert utgave ved franskprofessor Karin Gundersen. Her var åpningssetningen endret til: «Lenge gikk jeg tidlig til sengs.»

1924: Den finske løperen Paavo Nurmi vant to olympiske gullmedaljer med bare en times mellomrom under sommerlekene i Paris. Nurmi var førstemann til å bryte målseglet på både 1500 og 5000 meter. Totalt tok finnen fem gullmedaljer under konkurransene, og bidro sterkt til at Finland ble lekenes nest beste nasjon, bare slått av USA. Paavo Nurmi regnes av mange som Finlands største idrettsutøver gjennom alle tider. Han vant ni olympiske gullmedaljer i løpet av 1920-årene og satte til sammen 22 offisielle verdensrekorder i løpet av sin karriere. Under åpningen av sommer-OL i Helsinki i 1952 var det Nurmi som fikk æren av å tenne den olympiske ilden. Ved sin død i 1973 ble Paavo Nurmi begravet på den finske statens regning.

1940: Tyske fly angrep skipskonvoier i Den engelske kanal. Angrepene ble innledningen til Slaget om Storbritannia («The Battle of Britain»), et voldsomt luftslag over britisk jord og farvann som skulle pågå i måneder og involvere omkring 4000 fly. Den tyske luftoffensiven skulle etter planen bane veien for en massiv invasjon av Storbritannia under kodenavnet «Operasjon Sjøløve». Slaget gjennomgikk flere faser, men forble i hovedsak en duell mellom britenes luftvåpen RAF og tyske Luftwaffe. Kampene nådde et klimaks 15. september, da tyskerne mistet 60 fly i løpet av et døgn, og endte med et ydmykende nederlag for Luftwaffe og dets sjef Herman Göring. Nederlaget i luftrommet førte til at Hitler besluttet å utsette den planlagte invasjonen av Storbritannia.

(©NTB)

Send oss leserinnlegg eller tips

Tekst, bilder og video til leserinnlegg, artikler og andre tips, kan sendes til post@ksu.no.
For kommentarer vennligst bruk kommentarfeltet under.

Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer?

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte