Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
25 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1758: Den tyske astronomen Johann Georg Palitzsch observerte Halleys komet. Dermed bekreftet han teorien til sin britiske kollega, Edmond Halley, om at kometen gikk i bane rundt solen. Halley hadde merket seg at flere tidligere kometobservasjoner var gjort med 76 års mellomrom. Av dette sluttet han at det måtte dreie seg om den samme kometen, og spådde at den ville dukke opp igjen i 1758, 76 år etter at den sist hadde vist seg i 1682. Halley døde i 1742, 85 år gammel. Han fikk derfor ikke oppleve at spådommen hans gikk i oppfyllelse.

1914: Soldater fra tyske, franske og britiske avdelinger holdt spontane julevåpenhviler på vestfronten. Våpenhvilene var begynt julaften med sang av julesanger fra skyttergravene. Første juledag fulgte de stridende partene opp med gaveutveksling i ingenmannsland, allsang og felles begravelsesseremonier. Det er anslått at våpenhvilen omfattet minst 100.000 soldater. I den franske byen Frelinghien krabbet soldater fra det britiske infanteriregimentet Royal Welch Fusiliers opp av skyttergravene for å spille fotballkamp mot tyskernes 371. bataljon. Tyskerne vant 2–1. I 2008 ble et monument reist på stedet der fotballkampen fant sted.

1989: Romanias diktator Nicolae Ceaușescu og hans kone Elena ble dømt til døden og henrettet. Paret hadde flyktet fra Bucuresti 2. desember, etter at den rumenske befolkningen hadde gjort opprør mot Ceaușescus diktatoriske kommunistregime. De ble arrestert i byen Târgoviște og skutt etter en summarisk rettssak. Ceaușescu var statssjef i Romania fra 1967. Diktatoren var innehaver av storkorset av St. Olavs Orden, som han var blitt tildelt under et statsbesøk i 1980. 23. desember 1989, to dager før Ceaușescus død, meldte Aftenposten at ordenen var blitt trukket tilbake.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse